Blogolj!

Ünnepelt színészből közutálat tárgya lett, most újra sztár - Mel Gibson a fenegyerek

Belegondolni is hihetetlen, Mel Gibson lassan négy évtizede a filmes szcéna egyik meghatározó alakja. Filmjei, rendezései a csúcsra repítették, hatalmas rajongótábort kialakítva. A nők odavoltak érte, a férfiak imádták, aztán egyik pillanatról a másikra a hollywoodi fenegyerekből utált figura lett. Mi vezetett odáig, hogy mindenki elfordult tőle és hogyan tudta a mélységből újra felküzdenie magát olyannyira, hogy pár héten belül akár újra Oscar-díjat is kaphat?

Mel Gibson az utóbbi bő 10 évben viszonylag gyakran került a címlapokra, és korántsem csak filmes témákban. Igaz, elkészült A passió és az Apocalypto, szerepelt a Feláldozhatókban, legújabb rendezése, A fegyvertelen katona nagy sikert arat épp, de a mozin kívül leginkább balhéitól volt hangos a sajtó.

Alkoholista, antiszemita, homofób és asszonyverő. Leginkább ezekkel a címkékkel illeték, nem is alaptalanul. De vajon mi lehet annak a kettősségnek az oka, hogy a gondos családapa, a gyakorló katolikus és profi filmes szakember ilyen ügyekbe keveredik?

Megosztó figura

A nagyközönség számára az ügy 2006-ban indult el, amikor egy rendőr megállította hazafelé menet. Gibson részeg volt és ráadásul antiszemita megjegyzéseket üvöltözött. Ekkor robbant a bomba, de állítólag a gond már évekkel azelőtt is észlelhető volt.

Valószínűleg az internet hiányának is volt köszönhető, hogy a régebbi balhéi nem maradtak fenn annyira, de Gibson problémái már a ’80-as, ’90-es évek elején megmutatkoztak; beszólt a feministáknak, a melegeknek és amikor számon kérték rajta kijelentéseit, akkor sem volt hajlandó bocsánatot kérni. Érdekes módon színészkollégáival és munkatársaival sosem került összetűzésbe. Többek között Danny Glover, Jodie Foster, Whoopi Goldberg, Joel Silver producer, Robert Downey Jr. is mind egyöntetűen pozitívan nyilatkoztak róla, pedig köztük is vannak melegek, zsidók és feketék is, ennek ellenére Gibsonnal sosem volt gondjuk.

Danny Gloverrel

Pia, válás és zsidózás

A ’80-as években már önmaga előtt is világossá vált, hogy az alkohollal is gondjai vannak. AA, vagyis Anonim Alkoholisták gyűléseire járt, mivel sokszor előfordult, hogy csak úgy tudott forgatni, hogy bedobott pár sört. Ezen rossz természete, pontosabban a szókimondó és szélsőséges viselkedése sem segített, így mint ahogy a függők, ő is küzdött démonaival és függőségének tárgyával: hol leszokott, hol újra inni kezdett.

A 2006-os Apocalypto forgatásán már jó ideje józan volt, ám a forgatás elhúzódott és Gibson is újra inni kezdett. Ekkor romlott meg kapcsolata akkori feleségével, Ruby-val. Házasságuk akkor már több mint 20 éve tartott, de mire Gibson hazaért a forgatásról, felesége elhagyta. A mélyrepülés ekkor kezdődött igazán, és az az ominózus 2006-os este csak ennek csúcs-, illetve mélypontja lett. A pletykák szerint a színész annyira maga alatt volt magánéleti válsága miatt, hogy az őt megállító rendőrt gyakorlatilag provokálta, egyfajta önpusztító üzemmódba kapcsolva.

Gibson rendőrségi fotói 2006/2010

Új szerelem és anyázás

A rendőrségi fotó egyből az újságok címlapján és az interneten landolt a szaftos beszólogatással együtt, így Mel Gibson renoméja enyhén szólva is sérült. De nem sokkal később találkozott az orosz származású énekesnővel, Oksana Grigorjevával, akitől egy gyereke is született. Gibson és a nő között állítólag hatalmas volt a szerelem, ám a színész már emlegetett függősége és durva természete itt is megmutatkozott egy idő után.

Oksana Grigorjeva és Mel GibsonA nőt egy veszekedés során úgy megütötte, hogy annak állkapcsa és fogai is megsérültek, és nem sokkal később még meg is fenyegette őt telefonon, amit a feleség rögzített is. Így a bíróság előtt is bizonyítani tudta Gibson tettét, amire a színész szintén feljelentéssel válaszolt zsarolás címén, ezt viszont később visszavonta, bűnösnek vallotta magát, így csak felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Majdnem börtön után majdnem Oscar?

Ennek ellenére az egyre durvább balhéi miatt több szereptől is elesett, gyakorlatilag Hollywood kitaszította magából. Volt felesége volt az egyedüli és még pár kollégája, akik kiálltak mellette, többek között a már említett Jodie Foster is.

Újra révbe ért

Ami a botrányokat illeti, mostanra a hullámok elcsendesedtek körülötte, és beletemetkezett a munkába. A „nőverő-ügy” óta nem hallani magánéleti gondokról, filmjeiről viszont annál inkább. Kőkemény akciófilmekben (Feláldozhatók, Machete gyilkol), minőségi drámákban (Az utolsó emberig) és nem utolsó sorban legújabb rendezésében (A fegyvertelen katona) most úgy tűnik megtalálta helyét, és Hollywood is újra befogadta.

Kilencedjére is apa

Olyannyira, hogy az idei Oscar-díjátadó egyik várományosa rendezőként, és a nevesebb nemzetközi fesztiválok is csak méltatni tudják munkáját. Gibson ráadásul pár hete újra apa lett, ezúttal kilencedszerre a csupán 26 éves barátnőjétől. Lehet, hogy 61 éves korára lenyugodni látszik az egykori szexszimbólum, a legendás Mad Max, a nagy hollywoodi fenegyerek?


 

Címkék: Vegyes vágott
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/33765/pics/14865866545187272_800x600.jpg
Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?