Blogolj!

John Williams 85

Nyolcvanöt éves John Williams, minden idők egyik legsikeresebb filmzeneszerzője, akinek oylan klasszikusokat köszönhetünk többek között, mint A Cápa, az Indiana Jones és a Star Wars időtálló zenéi. Emellett ötven alkalommal jelölték Oscarra, e téren a még élő alkotók közül ő a csúcstartó, és összességében is csak Walt Disney előzi meg. 

John Towner Williams New Yorkban született, zenei vénáját édesapjától örökölte, aki CBS rádió műsoraiban és egy dzsesszegyüttesben is dobolt. Kiskorától zongorázott, s arról álmodozott, hogy híres koncertzongorista lesz. 1948-ban Los Angelesbe költöztek, ahol már a komponálással is foglalkozott, első műve egy szonáta volt tizenkilenc évesen. 1951-ben behívták a légierőhöz, ahol a koreai háború idején három évig volt szolgálatban. A háború után visszament New Yorkba és beiratkozott a világhírű Juilliard School zongora tanszakára, itt hamar szembesült azzal a ténnyel, hogy évfolyamtársaihoz képest közel sem akkora előadóművész, mint remélte, így feladta ezt az álmát. Ezek után a zeneszerzésre összpontosított, miközben éjszakánként dzsesszzongoristaként, nappal stúdiókban lemezfelvételeken dolgozott.

Egy elképesztő karrier kezdete

Később Hollywoodban kötött ki, ahol eleinte a filmstúdiókban zongoristaként, majd hangszerelőként tevékenykedett. Először a Peter Gunn televíziós sorozat által kerülhetett a zeneszerzés közelébe, majd a Van, aki forrón szereti, A legénylakás, a Ne bántsátok a feketerigót! című klasszikusok következtek. Első, saját filmzenéjét 1959-ben a Daddy-O című filmhez komponálhatta, azonban az első Oscar-jelölésre még 1967-ig várnia kellett, ekkor a Valley of the Dolls című dráma zenéjéért volt a nomináltak között. Két évvel később megkapta első Emmy-díját a Heidi című filmért, majd 1971-ben jöhetett az aranyszobor is a Hegedűs a háztetőn zenéjének adaptációjáért.

Ám nevét még mindig csak a szakma ismerte ahhoz, hogy a nagyközönség is egy életre megjegyezze a nevét Steven Spielberg és George Lucas filmjei kellettek. Barátsága Spielberggel még a ’70-es években kezdődött, a Sugarlandi hajtóvadászat forgatásán, a rendező azóta is rendre őt kéri fel, hogy zenét komponáljon az alkotásihoz. Williams öt Oscar-díjából hármat – A Cápa, 1975; E.T. – A földönkívüli, 1982; Schindler listája, 1993 – Spielberg-filmekért kapott, és ötven (!) Oscar jelöléséből tizenötször Spielberg-moziért volt esélye az újabb szoborra. A rendező olyan munkáihoz írt kísérőzenét, mint a Harmadik típusú találkozások, az Indiana Jones– és a Jurassic Park-trilógia, , a Ryan közlegény megmentése, a Kapj el, ha tudsz vagy a Hadak útján.

A Cápa hátborzongató zenéje ide, a Schindler listája szívbemarkoló dallamai oda, azért mégis csak a legismertebb művei Csillagok háborúja filmzenéje, ami ha felcsendül, szinte mindenki be tudja azonosítani, hogy mit is hall éppen. Williams nemcsak az eddigi hat Star Wars- mozinak komponálta a zenéjét, hanem a legutóbbi hetedik résznek is. Ötödik Oscarját is az első rész zenéjéért vihette haza még 1977-ben. A legszebb az egészben, hogy elmondása alapján a Csillagok háborúja-filmek egyetlen epizódját sem látta teljes egészében. De persze emellett még számtalan kasszasikerben hallhattuk a zenéit, ilyen többek között az első három Harry Potter-film, a Superman, a Hét év Tibetben, a JFK és az Egy gésa emlékiratai. A filmzenéken kívül is izgalmas projektjei voltak az elmúlt évek során, ugyanis ő írta a Salt Lake Cityben megrendezett 2002-es téli, az 1984-es Los Angeles-i és az 1996-os atlantai nyári olimpiai játékok megnyitójának dallamát is. 

Díjak mindenhol

A komponálás mellett karmesterként is igen aktív, 1980 és 1993 között a Boston Pops Orchestra vezető karmestere volt, de a Londoni Filharmonikusokat is dirigálhatta egy ideig. Az öt Oscar-díj mellett huszonkét Grammy-, négy Golden Globe- és három Emmy-díj várja otthon a zeneszerzőt. 2004-ben átvehette a Kennedy Központ díját, 2009-ben pedig a legmagasabb amerikai művészeti díjnak számító National Medal of Arts-ot. Tavaly az Amerikai Filmintézet (AFI) életműdíjjal jutalmazta, a gálán pedig cimborája Steven Spielberg mondhatta a köszöntő beszédet.

(Ezt a bejegyzést és más érdekességeket olvashatsz már a movie.hu-n is!)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/33752/pics/14865579262287486_800x600.jpg
szülinap,Vegyes vágott,zene
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?