Blogolj!

Hajdu Szabolcs filmje tarolt a Magyar Filmkritikusok Díjátadóján

A Magyar Filmkritikusok Díját idén már 55. alkalommal adták át az előző év legjobbnak ítélt teljesítményeiért. A díjátadón az Ernelláék Farkaséknál a fődíj mellett a legjobb rendezésért és a legjobb forgatókönyvért járó díjat is megkapta.

Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje két díjat is bezsebelt: egyet Szabó Gábor operatőri munkájáért, egyet pedig Szamosi Zsófia a legjobb női epizódalakításért A martfűi rém és a Mindenki című alkotásokban nyújtott játékáért. 

A legjobb női főszereplő díját Stefanovics Angéla vihette haza a Liliom ösvény című filmben nyújtott alakításáért, míg a legjobb férfi főszereplő díját Thuróczy Szabolcs kapta a Tiszta szívvel című film főszerepéért. A legjobb férfi epizódalakításért Kulka János vehette át a kritikusok díját a Félvilág és a Halj már meg! című filmekért.

A kisjátékfilmek kategóriájában a Fizetős nap, Bernáth Szilárd rendezése, az animációs alkotások között Bucsi Réka Love című munkája diadalmaskodott. Igor és Ivan Buharov Az itt élő lelkek nagy része című alkotása pedig Különdíjban részesült.

Az itt élő lelkek nagy része - trailer - Most of the souls that live here from igorbuharov on Vimeo.

A magyar filmkritikusok életműdíját sok évtizedes kimagasló művészi munkájáért idén Tóth Jánosnak ítélték oda, akit korábban már a Nemzet Művésze címmel is kitüntetettek, emellett Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező és dramaturg.

A Simó Sándor Alapítvány díját minden évben egyetemisták kapják, az idei szerencsés Szilágyi Fanni lett, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzett mesterszakos hallgatója, aki a Minden vonal és A csatárnő bal lába életveszélyes című munkáiért vehette át a díjat.

Szilágyi Fanni

A díjátadón megemlékeztek Kamondi Zoltán Balázs Béla-díjas magyar filmrendezőről, forgatókönyvíróról, producerről, aki tavaly márciusban hunyt el, Bernáth László filmkritikusról, aki a januárban hunyt el és Angelusz Iván producerről is, aki tragikus hirtelenséggel halt meg tavaly októberben. 

(Ezt a bejegyzést és más érdekességeket olvashatsz már a movie.hu-n is!)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/33645/pics/14861497384508378_800x600.jpg
A martfűi rém,díj,Ernelláék Farkaséknál,Félvilág,Halj már meg!,Liliom ösvény,Mindenki,Tiszta szívvel,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?