Elhunyt Sir John Hurt

Hetvenhét éves korában elhunyt John Hurt Golden Globe- és BAFTA-díjas angol színész, aki londoni otthonában halt meg pénteken. Néhány napja ünnepelte 77. születésnapját az évek óta hasnyálmirigyrákban szenvedő angol színész.

John Hurt öt évtizedet felölelő színészi pályafutását színpadi szerepekkel kezdte, azonban egyre népszerűbb lett a filmiparban is, ahol több mint kétszáz filmben és tévéfilmben szerepelt, köztük több ismert hollywoodi sikerprodukcióban is láthatták a nézők, játszott a többi között A nyolcadik utas: a Halál és az Űrgolyhók című filmben is. Az Éjféli expresszben nyújtott alakításáért Golden Globe- és BAFTA-díjat kapott, két évre rá pedig ismét megkapta a BAFTA-díjat Az elefántember címszerepéért. Mindkét szerep Oscar-díj jelölést is hozott a számára. Emellett szintén emlékezetes alakítást nyújtott az 1984-ben is George Orwell adaptációjában.

Az utóbbi években többek között a Harry Potter-sorozatban alakította a varázspálca-készítő Ollivandert, szerepelt az Oscarra jelölt Suszter, szabó, baka, kém című filmben, és láthatta a közönség V mint vérbosszú vagy az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című filmekben is. Idén még találkozni fogunk vele, a nálunk jövőhónapban bemutatásra kerülő Jackie-ben. 2012-ben a filmművészethez való rendkívüli hozzájárulásáért megkapta a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) életműdíját.

(Ezt a bejegyzést és más érdekességeket olvashatsz már a movie.hu-n is!)

Címkék: Gyász
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/33491/pics/14856018744238405_800x600.jpg
Gyász
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?