Blogolj!

Csalódásokkal és csodálkozásokkal kikövezett sötét mozitermek

Egész évben volt min sírni (A szoba), nevetni (Deadpool), felháborodni (Nagyfater elszabadul), izgulni (Zöld szoba) és a cukiság  (Zootropolis) is beszippantott. És minderre még jött a fagyos év vége is olyan fantasztikus sci-fivel, mint az Érkezés, letaglózó thrillerrel, mint A martfűi rém, és még varázsoltunk is egy kicsit a Marvel új fenegyerekével, Doctor Strange-el. 

Az őszi kavalkádban láthattunk haláltusát vívó ételeket, unalmas lányt a vonaton és egy brutális magyar thrillert is

A filmforgalmazók nem csak a nyári kánikula idejére tervezik a pénzporszívóként funkcionáló filmek bemutatását, hanem a téli hónapokra is, így aztán év végén se bizonyult gyengének a 2016-os év filmtermése. Az októbert rögtön egy beteg „mesével” nyitottuk az Ananász expressz és az Itt a vége hasonlóan elborult és beteg alkotóitól. Igen, a Virsliparti ki más fejéből pattanhatott volna ki, mint Seth Rogen és az őrült baráti körének fejéből. És hogy mi lett a végeredmény? Káromkodó, gusztustalankodó létfilozofálgatás sok piával, na és persze még több fűvel, mindezt kedvenc kajáink előadásában. Őket követte az év egyik legjobban várt filmje, a Paula Hawkins thrillerkönyvéből készült filmadaptáció A lány a vonaton. Sajnos hiába volt már az előzetesek láttán kikiáltva az új Holtodiglannak, csúnyán megbukott, mind a kasszáknál, mind a közönség és a kritika köreiben is. Nem tudta visszaadni a könyv hátborzongató és feszült hangulatát, helyette csak Emily Blunt bárgyú ábrázatát bámulhattuk majd két órán keresztül. Mindenképp ez év egyik legnagyobb csalódása volt.  

Úgy voltunk vele, hogy nem kell sokáig a csalódáson emészteni magunkat, mert úgyis jön mindenki kedvence, Tom Hanks új mozija, amit részben Budapesten forgattak és majd elfelejtünk minden bút és bajt. Azonban sajnos ismét csalódnunk kellett. Lássuk be, Ron Howard ide, Tom Hanks oda, nem igazán jött össze nekik a harmadik közös Dan Brown filmadaptációjuk. Míg A Da Vinci-kódnál és az Angyalok és démonoknál végig feszülten figyeltük, hogy hogyan oldja meg Langdon professzor a világ megmentését az Inferno esetében már kicsit kifogyott a szufla és sajnos már csak azt láthattuk, ahogy a kissé megfáradt Hanks, vagyis a prof ide-oda rohangál az átalakított Budapest utcáin és próbál valahogy helytállni.

Volt még egy régi visszatérünk is a szcientológia egyház fenegyereke Tom Cruise személyében. A Jack Reacher – Nincs visszaút a 2012-ben a semmiből nagyot szólt Jack Reacher folyatatása, amit annak ellenére, hogy akciófilm a kritikusok is elég jól fogadták és egy új irányt véltek felfedezni benne.  A folytatásból ez az egyediség sajnos már hiányzott, de ennek ellenére is – ahogy az Cruise filmjeinél lenni szokott – egy vagány és pörgős akciót láthattunk, ahol mindenki megkapta a magáét egy kis összeesküvéssel megspécizve. 

Arrogáns varázsló, fantasztikus sci-fi és egy brutális magyar thriller a novemberi estékre

Gyakorlatilag bármivel is rukkol elő a Marvel filmes univerzuma az anyagilag biztos, hogy siker lesz. Ennek ellenére azért ott is tisztában vannak vele, hogy időről időre nem árt egy kis vérfrissítés, hogy ne csak a geek, képregényfanatikusokat vonzzák, hanem az „egyszerű” nézőket is. Így volt ez a Doctor Strange esetében is, akinek az lesz a legfőbb dolga, hogy szép lassan átvegye Vasember helyét, mind a filmvásznon, mind az életben. Nem véletlenül akarták mindenáron megnyerni a manapság karrierje csúcsán lévő brit színészt, Benedict Cumberbatch-t erre a szerepre, ugyanis benne látták Robert Downey Jr. legmegfelelőbb utódját. És hogy jól döntöttek e? Abszolút. Cumberbatch kiváló színész és valóban felfrissítette kicsit a képregényfilmes világot és a film neki is nagyban köszönheti sikerét, na meg persze az egészen elképesztő látványvilágának.

Azonban nem csak a Marvel hódított, hanem Hollywood egyik új kedvenc rendezője, Denis Villeneuve is az Érkezés című sci-fijével. Villeneuve filmjei mindig egy kicsit egyediek és valami pluszt adnak a nézőknek elég visszagondolni a Felperzselt föld vagy a Fogságban nézőre gyakorolt hatására. Ez az Érkezésnél sem volt másképp, az év egyik legjobban várt filmje volt és szerencsére megérte a várakozást, mert valami egészen elképesztőre sikerült. Mind a látvány, mind a színészi játék és az a zseniális megoldás, ami mindenkit elgondolkodtat a film befejezése után. És hogy mi volt az? Tessék megnézni a filmet! 

Magyar vonatkozásban az egyik legígéretesebbnek tűnő mozi, A martfűi rém csigázta fel nagyon a mozirajongókat, ami nem is csoda, hiszen már a film előzetesei is elég erősre sikeredtek. A thriller műfaja az egyik legkevésbé jellemző a magyar filmekre, többek között ezért is volt nagyon várós, na meg a varázsszó „igaz történet” miatt is. Szerencsére Sopsits Árpád filmje nem vallott kudarcot és végre született igazi, nyers, néhol brutális képekkel dolgozó magyar thriller. Kiváló színészi alakításokat, fényképezést és beállításokat láthattunk miközben a karosszéket markolásztuk és rettegtünk a rémtől. 

Decemberre maradtak az igazi csemegék

Az év utolsó hónapját rögtön egy igazi csemegével nyitottuk. Park Chan-wook, a koreai filmek koronázatlan királya ezúttal nem csak a tőle megszokott – bosszú, erőszak és perverzió – eszközeivel operált, hanem a romantikával is. A szobalány egy fantasztikus történetmeséléssel megalkotott mozgó festménysorozat, amely magával ránt a gyönyörű felszínről egy sötét és perverz világba.

Na de nem ezért várta egy fél világ a decembert, hanem (jórészt) a Star Wars első előzményfilmje, a Zsivány egyes miatt. És megérte a várakozás? Meg. Végre nem csak egy jó nagy adag nosztalgifaktort kaptunk, hanem egy teljesen különálló történetet és hiába tudtuk egész idő alatt, hogy a lázadók megszerzik a Halálcsillag tervrajzait és eljuttatják Leia hercegnőhöz - hiszen ezzel kezdődött a franchise még egy messzi-messzi galaxisban – mégis végig izgultunk és szurkoltunk a főhőseinknek. Ráadásul nem cukiságot kaptunk, hanem bizony megízlelhettük a sötét oldal erejét is.

Végül jött Ryan Gosling és Emma Stone jól megszokott párosa és teljesen elvarázsolt minket. A szemtelenül fiatal Damien Chazelle filmje, a Kaliforniai álom – hasonlóan a 2011-ben az Oscarig jutó A némafilmeshez – egy már rég divatjamúlt műfajhoz nyúlt hozzá, ami nem más, mint a musical. Mindenképp bátor vállalkozás volt a rendezőtől 2016-ben kijönni egy ilyen filmmel, de megérte. Két óra felhőtlen szórakozás, csodás főszereplők és dalok, a koreográfiáról és remek filmzenékről nem is beszélve. Minden bizonnyal a Kaliforniai álom sem fog üres kézzel távozni a januárban kezdődő díjszezonról, mi a legjobbakat kívánjuk az alkotóknak.  

Akiket elvesztettünk

Sajnos az év végén is kiváló filmeseket veszített a filmszakma és a közönség is egyaránt. Az október igen szomorú volt, ugyanis ekkor távozott az Oscar-díjas lengyel filmrendező, Andrzej Wajda, akinek olyan klasszikusokat köszönhetőnk, mint a Hamu és gyémánt vagy Az ígéret földje. Őt követte Bara Margit Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar színművésznő, akit olyan magyar alkotásokban láthattunk, mint a Ház a sziklák alatt vagy a Szegény gazdagok. Majd Józsa Imre Jászai Mari-díjas magyar színművész, szinkronszínész. Az ő hangján szólalt meg a legtöbbször Nicholas Cage, Joe Pesci, vagy Chevy Chase, de a színházban és a filmekben is maradandót alkotott. Az év végén sajnos még eltávozott a Csillagok háborúja Leia hercegnőjeként ismertté vált Carrie Fisher is egy súlyos szívroham következtében, akit a szintén színész édesanyja, Debbie Reynolds már másnap követett. Őt olyan klasszikusokban láthattuk, mint az Ének az esőben vagy Az elsüllyeszthetetlen Molly Brown.  

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/32844/pics/lead_800x600.jpg
A martfűi rém,A szobalány,Doctor Strange,Érkezés,Gyász,Kaliforniai álom,lista,Star Wars,Vegyes vágott,Zsivány Egyes
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?