Blogolj!

Bearanyozódott 2016-os év

Év eleje a filmesek és a filmrajongók körében is elsősorban a díjszezonról szól, vagyis jöhet a Golden Globe, Oscar, hogy csak a nagyokat említsük. Kivételesen nekünk is volt izgulnivalónk, és végre megtapasztalhattuk hosszú idő után, milyen is az, amikor egy magyar film Oscar-díjas lesz. De haladjunk sorjában, év végi összefoglalónk első részében nézzük meg mik voltak a fontosabb filmes momentumok év elején.

Sok húhó semmiért?

2016 erősen indított a mozikban, a már jó előre beígért medvés-szenvedős Leonardo DiCaprio film nagyon izgatta a közönséget a beharangozott monumentalitás, a Sztanyiszlavszkij-módszer és persze Leo aranyszobra miatt. Bár A visszatérőnél érezhető volt, hogy a kínlódás előbbre való volt a rendező, Inarritu számára, aki azt hitte, hogy igazából egy NatGeo-film forgatásán van, de azért jó volt nézni, na. Csak kicsit sok volt az a két és fél óra, ahogy a várva várt Tarantino-féle western/kamaradráma esetében is. Az Aljas nyolcas szintén a „várós” kategória egyik kitüntetettje volt, és ha nem is utáltuk, azért a várakozást sajnos ez a film sem érdemelte meg annyira, mert tudjuk, hogy Samuel L. Jackson faszagyerek a javából, csakhogy talán 25 év után ez kissé már porlepte információ a néző számára. Pláne majd’ 3 órán keresztül.

Sajnos pont ugyanez volt elmondható A dán lány esetében is: érdekes alapsztori, ám negédes, bárgyú kivitelezés. Kár volt érte. Viszont, hogy ne legyen olyan keserű az év eleji visszatekintés, egy érdekes felfogásban készült Steve Jobs Danny Boyle keze alól elsőre kissé megfoghatatlannak hatott, ám ennek ellenére sajátosan izgalmas filmet kaptunk. Nem csak kockáknak.

Megszorongatták a lelkünket

Tök mindegy hány éves vagy, a nosztalgia jó dolog, és ezt a filmesek is nagyon jól tudják. De még milyen jól. Főleg a jó öreg Sylvester Stallone, aki újra Rocky bőrébe bújt a Creed:Apolló fiában, de most már a háttérből igazgatta a szálakat. Persze az ikonikus filmbéli karakter és Sly miatt egyből Oscart is kiáltott a nagyérdemű. Kedves volt, nosztalgikus, egyszerűen jó és kész.

Nem csak Rocky és az ütései, hanem egy meglepetésfilm, A szoba is megkínzott minket. Nem csak megszorongatta, de kitépte a helyéből, majd visszatette a lelkünket, és mi ezt valamiféle furcsa módon még élvezük is. Nem volt már januárban sem túlzás azt érezni/kijelenteni, hogy A szoba lesz az év legszívszorongatóbb és legerősebb filmje. Oscar bácsi már itt is settenkedett.

És az Oscart kapja….

Meg persze a Golden Globe-ot. És számos nemzetközi elismerést. Mert kétségtelen, hogy amióta 2015 májusában debütált Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje, a Saul fia, azóta másról sem lehetett hallani, csakis a díjesőről és a mozi egyre nagyobb külföldi „karrierjéről”. Ezért is volt izgalmas a januári-februári időszak, hiszen a nagy filmes elismerések ekkor kerülnek kiosztásra. A Saul fia jött, látott és hódított is egyből januárban, a Golden Globe-ot megkapta, majd csak ezután következett a diadalmenet csúcspontja, amire itthon 30 éve nem volt példa: Oscar-díjas lett egy magyar film.

Persze azért a kötelező köröket is le kellett tudni a színészeknél is, vagyis kapott díjat A dán lányért Alicia Vikander (Eddie Redmayne ezúttal lemaradt), végre a sok Leo-fanatikus imái meghallgattattak és DiCaprio Oscart nyert (bár pont nem ezért a filmért kellett volna, de értjük; nagy volt már a nyomás), viszont a Rocky-drukkerek csalódottak voltak, mert az előzetes tippekkel ellentétben Sly szobor nélkül maradt.

Akiket elvesztettünk

Év elején is sokan hagytak itt minket, akik nélkül a filmvilág is kevesebb lett. 2016 különösen fájdalmasan indult, ugyanis január elsején az egyik legtehetségesebb és legismertebb magyar filmes, az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos 85 évesen meghalt. Nem sokkal később, a világhírű és rendkívül sokoldalú énekes/zeneszerző/dalszövegíró/színész, David Bowie hunyt el, majd hosszú betegség után a Harry Potter-filmek, az Igazából szerelem és a Die Hard színésze, Alan Rickman távozott az élők sorából, illetve Psota Irén, Kossuth- és Jászai Mari díjas színésznő. Márciusban pedig két művészt is elvesztettünk, Kamondi Zoltán filmrendezőt és Krencsey Marianne színésznőt

 

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/32769/pics/lead_800x600.jpg
A dán lány,A szoba,A visszatérő,Aljas nyolcas,Creed: Apolló fia,díj,lista,Oscar-díj,Saul fia,Steve Jobs,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?