Blogolj!

Steven Spielberg 70

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Steven Spielberg, minden idők egyik legsikeresebb rendezője. Olyan klasszikusokat köszönhetünk neki, mint A cápa, E.T. A földönkívüli, az Indiana Jones, a Jurassic Park és nem mellesleg egyik leghíresebb operatőrünk, Zsigmond Vilmos is az ő filmje fényképezésért vihette haza az Oscar-díjat.

Cincinattiban született 1946. december 18-án, nagyszülei Ukrajnából vándoroltak ki az Egyesült Államokba. Első filmes próbálkozásai a saját vasúti modelljeivel készített “katasztrófafilmek” voltak, középiskolásként pedig Super 8-as kamerájával forgatott amatőr filmeket, melyek közül az egyikkel tizenhárom évesen díjat is nyert az ifjú rendezőzseni.

1965-ben sikertelenül próbált bejutni a Dél-Kaliforniai Egyetem rendezői szakára, a kudarc után végül egy kisebb egyetemen kötött ki. Még hallgatóként lett asszisztens az Universal Stúdiónál, ahol az egyik rövidfilmje annyira megtetszett a cég alelnökének, hogy rögtön egy hétéves rendezői szerződést ajánlott fel neki, így ő lett a legfiatalabb rendező, akivel a stúdió szerződést kötött.

Az első sikerek

Első nagy sikerét azonban még nem a nagyvásznon érte el, hanem a televízióra készült Párbaj (1971) című munkájával. A filmben pattanásig feszülnek az idegek egy kamionos és egy autós párharcát végignézve, már itt megmutatkozott Spielberg mesteri érzéke a feszültségteremtéshez. Ezt követte az első nagyjátékfilmje, a Sugarlandi hajtóvadászat, de a nagy áttörést mégis az 1974-es A cápa hozta meg a számára, ami rögtön a horror műfaját megújító alkotásként nyitott és ez lett az első blockbuster is, azaz a 100 millió dolláros bevételt túlszárnyaló film a történelemben.

Ezt követte nem sokkal később a Harmadik típusú találkozások 1977-ben, Richard Dreyfuss és François Truffaut főszereplésével, amelyért első ízben jelölték Oscar-díjra legendás operatőrünket, Zsigmond Vilmost, aki meg is kapta a díjat. Spielberg és George Lucas nagy cimborák, így talán nem is olyan meglepő, hogy együtt találták ki Indiana Jones figuráját. A vagány és szexi régészprofesszort először 1981-ben, majd a sorozat negyedik részében, 2008-ban láthattuk a filmvásznon, Harrison Ford megformálásában.

via GIPHY

Majd jött 1982 és egy mára újabb darab, ami klasszikussá vált; az E.T. A földönkívüli a hajótörést szenvedett kis űrlény történetével ismét az összes bevételi rekordot megdöntötte, amit csak lehetett. Egészen 1993-ig ez is számított minden idők legsikeresebb filmjének, amit szintén egy újabb Spielberg-alkotás, a Jurassic Park tudott csak leszorítani az élről.

Kudarcok és elismerések korszaka

A rendező számára talán 1984 volt a nagy mélypont, ugyanis ekkor történt, hogy a Bíborszín című filmjét 11 kategóriában is jelölték Oscar-díjra, de egyet sem tudott behúzni, ami a maga nemében szintén rekordnak számít. Ezt a kudarcot követően a már-már megszállottan áhított szakmai elismerést csak 1994-ben kapta meg, amikor a több száz zsidó életét megmentő Oskar Schindler igaz történetéért a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat is bezsebelhette. Később még egy dokumentumfilmet is készített a témában – igaz, mint producer – a  Napok vége címmel, amelyben magyarországi zsidók visszaemlékezéseit dolgozták fel.

Spielberg 1994-ben a Schindler listájáért kapott két szobrával

1994-ben megalapította saját stúdióját is DreamWorks néven, ahol a  Jurassic Park folytatása, Az elveszett világ is készült már. Majd leforgatta a második világháborús normandiai partraszállást feldolgozó Ryan közlegény megmentését, ami sokak szerint minden idők egyik legjobb háborús filmjévé kerekedett, ami 1999-ben újabb Oscar-díjat hozott a rendezőnek. 

Minden zsáner arannyá válik a keze alatt

Spielberg a sci-fik világában is eléggé ott van, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Philip k. Dick regényéből készült  Különvélemény és az H.G. Wells írásából született Világok harca, de azért sem kell a szomszédba mennie, hogy összehozzon egy jó vígjátékot, elég csak a Tom Hanks és Leonardo DiCaprio macskaegér játékát bemutató Kapj el, ha tudsz-ra gondolni.

Tavaly került a mozikba a Kémek hídja című történelmi thrillere szintén Hanks főszereplésével, amelyet több kategóriában is Oscarra jelöltek, végül a film másik szereplője Mark Rylance távozhatott az aranyszoborral. Idén pedig a Barátságos óriással a mesék világába tért vissza, amit sajnos a közönség nem igazán díjazott, ugyanis a nagy álombevétel bőven elmaradt. Jelenleg egy 19. századi, a Pápai Államban játszódó történelmi drámán és a Ready Player One című sci-fi regény filmadaptációján dolgozik, és feltett szándéka, hogy elkészíti az Indiana Jones ötödik részét.

Robert Zemeckis, Michael J. Fox és Steven Spielberg a Vissza a jövőbe forgatásán

Mint azt már fentebb is említettük nem csak rendezőként aktív, hanem producerként is elég jól megállja a helyét, hiszen olyan projekteket felügyelt eddig, mint a Poltergeist, a Vissza a jövőbe, a Sötét zsaruk és nagy példaképe, Clint Eastwood Levelek Ivo Dzsimáról és Apáink zászlaja című alkotása. Spielberg emellett még hétgyermekes apa, aki második feleségével, Kate Capshaw filmszínésznővel él, akit az India Jones és a végzet temploma forgatásán ismert meg.

Steven Spielberg és felesége, Kate Capshaw

A filmezés nem csak a hivatása, de a hobbija is

A rendező nem bír sokáig filmmel kapcsolatos dolgok nélkül meglenni, hobbija ugyanis a filmes relikviák gyűjtése, emellett imádja a számítógépes játékokat is. Rengeteg kitüntetéssel büszkélkedhet, többek között II. Erzsébet brit királynő 2001-ben a Brit Birodalom tiszteletbeli lovagjává avatta, 2015-ben pedig az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetését, az Elnöki Szabadságérmet is átvehette. A visszavonulás szóba sem jöhet nála, ahogy néhány éve fogalmazott: "Csak a test öregszik, a szívem és a lelkem olyan fiatal marad, amilyennek érzem magam.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/32623/pics/14820588087831639_800x600.jpg
szülinap,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?