Blogolj!

Újabb csillaggal bővült a Star Wars-univerzum – Zsivány Egyes

Ha december, akkor ünnepek, és itt most nem a karácsony és az újév a lényeg, hanem a Csillagok háborúja-mozik tömkelege, aminek lavinája tavaly év végén indult el Az ébredő Erővel, és idén folytatódik a Zsivány Egyessel (a jövő év decemberében érkező filmről nem is beszélve). Ünnep ez, mert a sokak által (jogosan) gyűlölt 1-2-3 után nem csak tavaly ébredt fel a régi korok minősége és szórakoztatófaktora, hanem idén is megmaradt ez a jó szokása ennek az univerzumnak.

Egy évvel ezelőtt leginkább az addigi csalódottság enyhítése és a nosztalgia húzta be Az ébredő Erőre a közönséget, de stílusos volt, jól felépített és izgalmas az ifjú Kylo Ren, a harcias Rey, és természetesen a nagy öregek: Han Solo, Chewbacca és Leia is. Idén bár nem folytatást kaptunk a Zsivány Egyessel, hanem előzményfilmet, így sok ismerős arc alapból kizárva és nosztalgiafaktor sincs kipipálva igazán, az alapvető skilljeit a film mégis hozza, de nem erőltetetten akarja lenyomni a torkunkon, hanem könnyedén, szórakoztatóan és látványosan.

A sztori nincs agyonbonyolítva: a Halálcsillag még éppen készülőben van, amit egy hozzáértő mérnök (Mads Mikkelsen) tervez a Birodalomnak, ám mivel ő nem akar a bolygóközi pusztításban részt venni, így elrejt egy hibát az építés közben. A hiba következtében el lehet pusztítani a Halálcsillagot, de a terveket meg kell szerezni, ezért 15 éve nem látott lánya (Felicity Jones) és társai, a Szövetségesek egy maroknyi csapata útnak indul.

Természetesen a JÓ és a ROSSZ klisés harca és figurái itt is megvannak, a rohamosztagosok és a jedi(szerű) vak bölcs viadala, a harcias amazon és az ifjonti hévvel feltüzelt lázadó (Diego Luna) tettre kész karakterei már jól ismertek ebben a műfajban, sőt, a Csillagok háborúja-filmekből is, de egy kicsit sem bánjuk, hiszen így lesz kerek ez a film és így épül bele ennek az univerzumnak a szövetébe könnyűszerrel. Mert nem is igazán az újdonsággal operál a mozi (nehéz is lenne, hiszen a történetnek következményeit már jól ismerjük évtizedek óta), hanem inkább a hangulattal, ami viszont nem a legvidámabb. Itt a színtiszta hősiesség-bátorság-igazság tengelyen mozognak főhőseink, és bár ez unalmasan hathat, eléri, hogy mégsem az: a csatajelenetek sokszínűek, látványosak és változatosak (leginkább a különböző bolygók természeti adottságai dobtak rajta, ami külön öröm, hiszen nem akarunk mindig csak sivatagos, kietlen tájat látni), a családi háttérrel még lelket is öntöttek a sztoriba, az előzményfilm attitűd miatt pedig a nosztalgia nem is nosztalgia, de mégis.

Jópofa, csavaros „nosztalgia-előretekintés”, amitől még kellemesebb bukéja lesz a Zsivány Egyesnek és rá kell jönni, meg lehet nyugodni, jöttek és jönnek a jó Csillagok háborúja-mozik, vagyis – csak hogy stílusos legyek -  ez egy új remény. 

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/32524/pics/lead_800x600.jpg
akció,Csillagok háborúja,dráma,fantasy,kaland,Kritika,Moziba be!,sci-fi,Star Wars,Zsivány Egyes
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?