Blogolj!

Kirk Douglas 100

Elképesztő, de Kirk Douglas kerek 100. születésnapját ünnepli a mai napon. Ő azon kevesek egyike, aki több mint 70 éves karrierjével a háta mögött képviseli mindazt, amit a nagy hollywoodi álomgyárként, vagy a filmvilág aranykoraként emlegetünk.

Orosz származású New Yorki gyerekként nevelkedett egy igazán népes családban; hét gyerek közül ő volt az egyetlen fiú. A kis Issur Danielovitch Demsky-t már gyerekkorában is vonzotta a színjátszás, így az Amerikai Színművészeti Akadémia tagjaként sokat mozgott a színpadon. A harmincas évek végén kezdett belendülni színészi pályafutása, és ekkor változtatta meg nevét, így a világon mindenki már Kirk Douglasként ismerte meg.

Filmes karrierje csak a második világháború után, 1945-től lendült be, és mivel a filmezés gőzerővel dübörgött ekkoriban Hollywoodban, szerencsére (és persze tehetségének is köszönhetően) rendkívül változatos szerepekben csillogtathatta meg tudását: egyaránt sikeres volt történelmi hős, szerelmes férfi, vagy akár magának való művész bőrébe bújva.

A nagy áttörések évtizede

Kirk Douglas pályafutásának egyik meghatározó időszaka az ötvenes évektől kezdődött. Ekkor kezdett el dolgozni Burt Lancastarrel, akivel a közös munka hosszú évtizedekig kitartott: összesen hét kasszasikert, többek között az Újra szól a hatlövetű, Hét májusi nap és a Kemény fickók című mozikat hozták össze együtt.

Burt Lancasterrel utolsó közös filmjükben, a Kemény fickókban 1986-ban

Douglas első nagy szakmai elismerését 1950-ben kapta: Oscar-díjra jelölték A bajnok című filmben nyújtott alakításért, majd 3 évvel később A szörnyeteg és szépségért, 1957-ben pedig A nap szerelmese című alkotásban Vincent van Gogh megformálásáért. Igaz egyik alkalommal sem kapta meg az aranyszobrocskát - „csak” Golden Globe-bal jutalmazták a holland festő szerepéért – de neve örökre bevésődött a köztudatba és a nagy klasszikus, Kubrick-féle Spartacus csak ezután jött 1959-ben.

Spartacus

Kubrick-kal nem a Spartacus forgatásán találkozott először, ugyanis Douglas megalapította saját vállalatát még 1955-ben, aminek keretén belül A dicsőség ösvényei című háborús darabot már Kubrick rendezte. Az ő cégéhez köthető a Száll a kakukk fészkére című könyv megfilmesítése is 1975-ben, ugyanis a film ötszörös Oscar-díjas lett többek között fia, Michael Douglas jóvoltából, aki a produceri feladatokat látta el.

De nem csak fia, hanem ő maga is jó érzékkel nyúl a sikerre született anyagokhoz: a négy Oscar-díjat bezsebelő filmklasszikus, a Spartacus munkálataiban nem csak főszereplőként, hanem producerként és dolgozott. Filmjeivel kapcsolatban nagyon kritikus, és több mint száz munkája közül viszonylag kevés az, amiről pozitívan nyilatkozna, ám a Spartacus benne van abban a maroknyi kis halmazban, amire kifejezetten büszke.

Öreg ember nem vén ember

Nem csak színészként zajlott vele az élet, ugyanis 1991-ben helikopter-balesetet szenvedett, ráadásul pár évre rá szélütést is kapott ami után újra meg kellett tanulnia beszélni és járni, amit sajátos humorával így kommentált: „Mit csinál egy színész, ha nem tud beszélni? Arra vár, hogy ismét eljöjjön a némafilmek ideje!” Mindezt úgy, hogy 1986 óta szívritmus-szabályozóval él. Második feleségével, a 97 éves Anne Buydensszel 1954 óta házasok, és rendszeresen jótékonykodnak, illetve az Alzheimer-kórosokat is támogatják.

Feleségével, Anne Buydensszel

Douglas nem csak karitász tevékenységekkel kapcsolatban aktív, hanem igyekszik lépést tartani a modern kor vívmányaival is: rendszeresen blogol és 2012-ben memoárjait is kiadták (aminek hangoskönyv-változatához fia, Michael Douglas adta hangját).

Egy elismerésre méltó élet

Nem meglepő, hogy 100 év, és egy 70 éve pályafutás alatt számtalan díjban és elismerésben részesült: 1968-ban a Golden Globe-díjátadón Cecil B. DeMille-díjjal, 1981-ben Elnöki Szabadságéremmel, 1991-ben az Amerikai Filmintézet életműdíjával, 1996-ban tiszteletbeli Oscar-díjjal, 2001-ben a Berlini Filmfesztivál Arany Medve-díjával, 2002-ben a National Medal of Arts díjjal, vagyis a művészeknek adható legnagyobb elismeréssel tüntették ki.  Tíz évvel ezelőtt pedig egy, a nevével ellátott díjat alapítottak, amit ezidáig megkapott már John Travolta, Quentin Tarantino, Harrison Ford, Robert De Niro és Michael Douglas is. 

Két színészóriás, egy család: Michael Douglas és Kirk Douglas

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/32402/pics/14812312245513757_800x600.jpg
szülinap,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?