Roman Polanskit mégsem adják ki az Egyesült Államoknak

A lengyel legfelsőbb bíróság kedden megerősítette azt a korábbi ítéletet, amely szerint Lengyelország nem adja ki Roman Polanski Oscar-díjas filmrendezőt az Egyesült Államoknak, ahol évtizedek óta körözik egy kiskorú megerőszakolása miatt. 

A lengyel jogrendszerben véglegesnek számító, Polanski távollétében hozott döntést azzal indokolták, hogy a kiadatás "jogilag megengedhetetlen", az ezt megtagadó bíróság pedig "nem követett el semmiféle kirívó jogi hibát". A döntés után kiadott keddi közleményben a lengyel főügyészség leszögezte: tiszteli és elfogadja azt. Mindazonáltal hangsúlyozták: Zbigniew Ziobro főügyész azon az állásponton van, hogy a kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűntetteket "következetesen kell elmarasztalni, attól függetlenül, ki és mikor követte el őket".

Az ítéletet ismertető bíró azzal is érvelt, hogy a 83 éves Polanski már gyakorlatilag letöltötte, sőt túllépte azt a 90 napos büntetést, mely az amerikai bírósággal annak idején kötött vádalku része volt és melynek alapján bűnösnek vallotta magát egy akkor kiskorú lány megerőszakolásában. A rendező 1977-ben 42 napos börtönbüntetését töltötte le Kaliforniában, de szabadlábra helyezése után, a bírósági ítélet előtt elhagyta az Egyesült Államokat, mert attól tartott, hogy a bíró nem tartja be a vádalkut.

A lengyel legfelsőbb bíróság kedden az amerikai házi őrizetben töltött időt, valamint a 2009-2010-es svájci házi őrizet napjait - összesen 353 napot - minősítette letöltött büntetésnek. Polanskit 2009-ben vették őrizetbe Svájcban, de végül nem adták ki az Egyesült Államoknak. Polanski egyik lengyel ügyvédje, Jan Olszewski a tárgyalások során többek között azzal érvelt, hogy az áldozat maga megbocsátott az elégtételt neki kifizető filmrendezőnek és évek óta az ügy megsemmisítését kéri.

Kedden az ügyvéd a legfelsőbb bírósági ítéletet úgy kommentálta: "a játéknak vége, game is over, legalábbis Lengyelországban". Mint emlékeztetett, Polanski a főügyészségi fellebbezés miatt nem vett részt világhírű művésztársa, Andrzej Wajda októberi krakkói temetésén. Most, miután nem fenyegeti többé az őrizetbe vétel, ellátogathat Wajda sírjához - mondta Olszewski.

Polanski áldozata, a tizenhárom éves Samantha (Gailey) Geimer 1977-ben

A rendező ellen az Egyesült Államokban 1977 óta van érvényben elfogatóparancs. Mozgását az Interpol 188 országban érvényes körözése korlátozza, mivel azonban csak Lengyelországban, Franciaországban és Svájcban tartózkodik, eddig elkerülte a kiadatást. A Los Angeles-i ügyészség 2015 januárjában fordult újabb kiadatási kérelemmel Lengyelországhoz, mely 2010-ben egyszer már elutasította azt, akkor a bűnügy elévülésére hivatkozott.

A krakkói bíróság tavaly októberben döntött a kérelem elutasításáról, a krakkói kerületi ügyészség tavaly novemberben azt közölte: nem nyújt be fellebbezést. Az abban a hónapban hivatalba lépett konzervatív kormány igazságügy-minisztere, Zbigniew Ziobro - aki egyben főügyész is - ugyanakkor májusban mégis fellebbezett. A lépést a főügyészség azzal indokolta, hogy a krakkói bíróság megsértette a kiadatásokról szóló lengyel-amerikai egyezményt, egyoldalúan értékelte ki a bizonyítékokat és "hibásan úgy ítélte meg, hogy a vádlott kiadatásának az az akadálya, hogy a neki tulajdonított bűntettek Lengyelországban elévültek volna, hiszen az Egyesült Államokban ezek nem évültek el".

Ziobro úgy értékelte akkori nyilatkozataiban: Polanskit nem lehet felmenteni csak azért, mert közismert. A szülőhazájában is népszerű Polanski Franciaországban él, de Krakkóban is van lakása. Legújabb két filmjét Franciaországban forgatja, bár eredetileg Varsóban is tervezett felvételeket. Tervein éppen a kedden elutasított fellebbezés miatt módosított.

A legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat - melyet az amerikai elfogatóparancs miatt nem vett át személyesen - 2002-ben nyerte el A zongorista című filmjéért. A díjra korábban kétszer is jelölték, először a Kínai negyed (1974), majd a Tess című alkotásáért (1979). Lengyelországban legutóbb májusban tüntették ki, a Lengyel Filmalkotók Társasága díját kapta, melyet a lengyel filmművészet jó hírnevének külföldi terjesztéséért ítélnek oda.

Forrás: MTI

Címkék: Vegyes vágott
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/32342/pics/14810411849170514_800x600.jpg
Vegyes vágott
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?