Mindent tudsz, és semmit sem - A szobalány

Ha koreai film, akkor Park Chan-wook. Vagyis bosszú, nagyszerű akciójelenetek, perverzió és erőszak. Izgalmas elegy ez, és eddig már sokszor be is bizonyította a rendező, hogy a vérében van az effajta történetek megalkotása, könnyedén bánik velük, elég csak A bosszú ura, Oldboy, A bosszú asszonya című filmjeire gondolni. Legújabb filmjénél eltér a már megszokott rendezői attitűdtől, viszont pont ettől lesz friss és nagyszerű élmény A szobalány.

A ’30-as évek Koreájában járunk, ahol Hideko egy hatalmas házban tengeti életét. Perverz nagybátyjával él itt, aki arra kényszeríti, hogy pornókönyvekből olvasson fel gazdag férfiaknak. Egy Grófként emlegetett férfi viszont feleségül szeretné venni Hidekot, ám a bácsikával és a lánnyal nem olyan egyszerű bánni, így a szélhámoslányt, Sookee-t béreli fel, hogy szobalányként férkőzzön úrnője kegyeibe és beszélje rá a házasságra. A csavarok sorozatának első szegmense ekkor tárul elénk: Sookee és Hideko között erőteljes vonzalom alakul ki. Így adódik a kérdés, egyben probléma: mi legyen a Gróffal kötött egyezséggel? Ki kit válasszon ebben a sajátos szerelmi háromszögben?

A szinopszis alapján lehetne egy már megszokott ármány és szerelem-féle történet, de nem akkor, ha Park Chan-wooknak hívják a rendezőt. A már emlegetett bosszú, erőszak és perverzió itt is feltűnik, csak az arány lesz más. Annyira más, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Park folyamatosan csűri-csavarja történetét, viszont olyan jó érzékkel adagolva, hogy nem válik kuszává, épp ellenkezőleg: folyamatosan felfrissül és egyre csak fokozódik, kinyílik, formálódik a narratíva.  A két óra húsz perc kegyetlennek hangzik egy film esetében, viszont itt a szövevényes szélhámosfilm sajátosságok miatt megérdemli a hosszabb játékidőt. A „senki sem az, akinek látszik” jelleg alapköve Park mozijának, amit három szegmensre oszt fel, vagyis a nézővel háromszor fordul meg a világ röpke két óra alatt, egyben teljesen más színezetet kap nem csak a történet, hanem a benne szereplők is. A motivációjukat, személyiségüket és történetüket tekintve folyamatosan változik, hullámzik a mi nézőpontunk is, ahogy – szó szerint – a már látott jeleneteket is újranézzük, csak más szemszögből. Egy nagyszerű és üdítő tánc ez, ahol Park a táncmester, mi pedig élvezzük, ahogy irányítanak minket. Mert nem a megszokott lépéseket járjuk a rendezővel, hanem egy egyedi mutatvány részesei leszünk.

A szobalány erőssége viszont nem csak a történetmesélésben rejlik, hanem a rendezőtől már megszokott szemet gyönyörködtető vizualitásban is. Gyakorlatilag egy mozgó festménysorozatot alkot meg, ami látszólag gyönyörű, de a történet egyre mocskosabb volta miatt plusz jelentéssel és érdekes bukéval bontakozik ki a szemünk előtt.

Park Chan-wook nevére nem véletlenül kapják fel a fejüket azok, akik már láttak tőle bármilyen rendezést. A filmkészítést mesterien műveli minden eszközével, örömtelien játszik, nem csak az adott történettel, és annak megvalósításával, hanem velünk nézőkkel is. És valljuk be, ezt mi nem bánjuk. Sőt. Így megbizonyosodhatunk róla, hogy A szobalány egy újabb példa arra, hogy a film is művészet.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/32197/pics/lead_800x600.jpg
A szobalány,dráma,krimi,Kritika,Moziba be!
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?