Blogolj!

Törőcsik 81

Tavaly már megemlékeztünk a színésznő kerek évfordulójáról, és most, egy év elteltével újra elővettük Törőcsik Mari pályafutásának főbb mozzanatait, illetve azt, hogy legközelebb miben láthatjuk játszani. 

Ma ünnepli 81. születésnapját Törőcsik Mari. Ő az a színésznő, akit mindenki ismer a fiataloktól kezdve az idősekig. Pályája 60 évvel ezelőtt indult, színházi és filmes karrierje azóta is töretlen. Munkáját számos kitüntetéssel – Kossuth-, Jászai Mari-, Balázs Béla-díjjal – jutalmazták, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze. Hogy miért is? Nem kell nagyon magyarázni, de azért idézzünk fel pár nagyszerű alakítást tőle.

Körhinta (1956)

Fábri Zoltán drámája megkerülhetetlen darabja a magyar filmgyártásnak. Híre a cannes-i filmfesztiválig is eljutott, sőt, a rendezőt még a legjobb film díjára, vagyis az Arany Pálmára is jelölték. Törőcsik Mari még 20 éves sem volt a forgatás alatt, mégis rendkívül hitelesen és megrázóan alakította a szenvedő szerelmest, akinek keze (és szíve) meg van kötve a politika és a hatalom által.

Kölyök (1959)

Ismerős a sztori, amikor a csúnyácska csaj beleszeret a szépfiúba, de az észre sem veszi őt, csak miután felvesz egy csajosabb ruhát? Nem, ezt nem az amerikai tinifilmek találták ki, hanem már ’59-ben Törőcsik Mari játszotta el Szabó Gyula és Zenthe Ferenc oldalán. Kis hebrencs, fiús lányt alakított, aki mindenkit levett a lábáról, szerethető volt, laza és játékos. Még „fiúként” is megtartotta nőiességét és pajkosságát, aztán persze mindenki őt akarta, amikor egyszer csak szoknyát húzott.

Egy hét Pesten és Budán (2002)

Makk Károly, Darvas Iván, Törőcsik Mari. Mintha csak az 1971-es Szerelem című alkotás lenne, de mégsem. Eltelt 30 év, a szereplők ugyanazok, de valahogy mégsem. Ismeretlen ismerősök, akik között a kapcsolat még mindig megvan, intim, bensőséges, kedves.

Szerelem (1971)

Ha már szóba került Makk Károly 1971-es alkotása, a Szerelem is megkerülhetetlen a magyar film történetében és a színésznő pályájában. A filmet Déry Tibor Szerelem és Két asszony novellái ihlették olyan színészekkel a középpontban, mint Törőcsik Mari, Darvas Iván és Darvas Lili. A film olyan témákat érint, mint a szerelem, halál, túlélés és az újrakezdés, kiváló színészi alakításokkal, így nem is meglepő, hogy a megjelenése évében elnyerte a cannes-i filmfesztiválon a Zsűri díját.

Édes Anna (1958)

Egy újabb Fábri Zoltán alkotás, szintén a művésznő pályája elejéről, de ez egyáltalán nem látszik az alakításán. Kiválóan megformálta a kezdetben fiatal és szép, életvidám szolgálólányt, aki ugyan naiv, de mindenképpen szeretetreméltó. Aztán szép lassan átalakul, külseje leépül és lelkileg is megtörik a gazdái és fiúk bánásmódja miatt. Az Édes Anna se lenne az ami, ha nem a fiatal és tehetséges Törőcsik Mari játszotta volna a naiv kislányból szép lassan megtört nővé érő cselédlányt.

Törőcsik színészi vénája a mai napig nem apadt ki, ami abból is látszik, hogy Mészáros Márta legújabb filmjében, az Aurora Borealis - Északi fény című alkotásában főszerepet játszik, amely két idősíkban mozog; az ötvenes éveket és napjaink világát veszi górcső alá. A film Mészáros szavaival élve a "női sorsokról, titkokról szól, és arról, hogy nem szabad hazudni", pontosabban a nők háború során elszenvedett megaláztatásai és azoknak feldolgozása a történet fő motívuma. 

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/22629/pics/lead_800x600.jpg
lista,szülinap,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?