Blogolj!

Ilyen jövő? Kösz, nem! – Az elmúlt évek legjobb sci-fi filmjei

Most, hogy az év egyik legjobban várt sci-fije befutott végre, lelkesen kutakodtunk az elmúlt évek hasonló alkotásaiból, hogy megnézzük mit is ajánlanak nekünk a jövőre nézve a filmesek. Azt megállapíthatjuk, hogy az emberiség eléggé trében lesz a készítők szerint, viszont a sztorik és megalkotásuk ennek ellenére ütősek, néha csak a látványra megy rá, de néhol el is gondolkoztat.

Íme az utóbbi idők legjobb sci-fijei, amik bár elég borúsak, de mindenképpen nézős darabok:

Az ember gyermeke (2006)

Az egyik legjobb film ami a disztópiákat illeti, az mindenképpen az Az ember gyermeke. 2027-ben Londonban járunk, természetesen a Föld itt is nagy bajban van, nem születnek gyerekek már 20 éve, így az emberiségnek kb már csak 100 éve van a kihalásig. Ez pedig káoszhoz, széteséshez vezet gazdasági és társadalmi szinten is; mindennapossá válik a terrorizmus és közeleg a végleges globális összeomlás. Feltűnik viszont egy nő, aki gyermeket vár, így egy maroknyi embernek elsődleges küldetésévé válik az, hogy a nőt és babáját eljuttassák oda, ahol az emberiség jövőjét akarják kiépíteni.

Komor hangulat, nagyszerű megvalósítás; az állandó káoszban sokszor kapunk vágatlan jeleneteket, ami még sokkolóbbá és realisztikusabbá teszi a történetet, nem akar nagyon elrugaszkodottá válni (ami ebbe a műfajba bőven beleférne), hanem sokkal inkább próbál az egyszerűségre törekedni. Mivel a nem túl távoli jövőről beszélünk, így Alfonso Cuarón rendező nem használ repülő kocsikat, high-tech cuccokat, szimplán csak egy kilátástalan világot tár elénk, ami akár napjainkban is játszódhatna. Földhözragadt sci-fi, ütős játékkal és történettel.

Snowpiercer (2013)

A Snowpiercer már kicsit elrugaszkodottabb mozi, ám a helyszínt tekintve nem szokványos, ugyanis a címadó Snowpiercer egy vonat, ami 2031-ben folyamatosan a Föld körül száguld, rajta pedig gyakorlatilag a Föld utolsó túlélői élnek (és utaznak) társadalmi alapon meghatározott rendben: a vonat elején a leggazdagabbak, a végén a legszegényebbek élnek. Kint fagy van, ugyanis a történet szerint 2014-ben a globális felmelegedés megállítása miatt jégkorszakot állítottak elő a bolygón, ami nem teljesen sikerült, hiszen egy vonaton tengődni életünk végéig nem a legjobb buli, és így már csak idő kérdése, hogy kitörjön egy lázadás.

Ebből adódik, hogy a Snowpiercer sem egy vidám történet, ellenben az egy vonatba szuszakolt társadalom különböző szegmenseinek ötlete nagyon is üdítő, nem is beszélve arról, hogy olyan színészek adták tehetségüket a mozihoz, mint Tilda Swinton, Ed Harris és John Hurt.

Hold (2009)

Újabb minimalista sci-fi, nincs benne akció, se látványos történet, főszerepben pedig maga az ember, egy magányos űrhajós-munkás, aki arra van kárhoztatva a Holdon, hogy egyedül dolgozzon 3 évig, amíg legfeljebb videóüzeneteken tarthatja a kapcsolatot családjával, a hajón pedig legjobb haverja is csak egy robot, GERTY. Már csak két hét választja el Samet a hazaúttól, amikor egyre furcsább, megmagyarázhatatlanabb dolgok történnek vele, és szépen lassan kiderül, hogy semmi (senki) sem az, aminek látszik.

Duncan Jones rendező (David Bowie fia) munkája lassan hömpölyög és inkább az emberre, emberi lélekre és identitásának válságára fókuszál, így jövőnk problémájaként ezt fogalmazza meg sajátos, filozofikus sci-fijében. A Hold nem véletlenül reflektál sokszor régebbi, klasszikus filmekre, mint például Kubrick 2001: Űrodüsszeiájára, ami szintén az emberiség jövőjének filozófiai megközelítését alkalmazza megfogalmazásában.

Eredet (2010)

Egyszerűen össze lehet foglalni: álom az álomban az álomban az álomban…Amióta megismerkedtünk a rétegzett valósággal (hála Christopher Nolannek),azóta rengeteg helyen találkozhattunk a mentalista-féle extraktor-szerű okosságokkal, és mindenféle finomsággal, amik baromi jól néznek ki és baromi jól hangzanak, de igazából fogalmunk sincs hogy mit is látunk (lásd: Doctor Strange).

Az Eredet is ilyen volt, és mivel ez a film volt az első, ami szétszedte és összerakta a dimenziókat, szürreális és bonyolult világot tárt elénk, ahol már nem csak a való, fizikai életben, hanem a gondolatokban is lehetett lopni, bűnözni stb, ráadásul egy rakás sztár (Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Ellen Page, Joseph Gordon-Levitt, Cillian Murphy) közreműködésével, így nem csoda, hogy az egyik leglátványosabb és legeredetibb (haha) sci-fi Nolan kezéből került ki.

District 9 (2009)

Johannesburgban megjelenik egy űrhajó, amin idegen lények élnek. Az emberek elkerítik őket a kilences körzetnek nevetett területre. Több évtizeddel később még mindig képtelenek elhagyni a Földet, az embereknek viszont egyre jobban elegük lesz az űrlényekből, akik guberálásból igyekeznek fenntartani magukat. Megkezdődik hát egy tisztogatás/kilakoltatás,  ami során kiderül, hogy a probléma korántsem olyan fekete és fehér ahogy azt gondolták.

Nagy meglepetést okozott a dél-afrikai sci-fi, ami talán első alkalommal ötvözte a műfajt kemény áthallásos társadalomkritikával. Az idegenek és az emberek közötti konfliktus látszólag sci-fibe illő története – főleg Dél-Afrikában – eléggé aktuális a mai napig, de Neill Blomkamp rendező szerencsésen megoldotta, hogy filmje mégse váljon közhelyessé. Látványos, torokszorító, meglepő és profi viszont annál inkább.

Donnie Darko (2001)

Ha az Eredetnél említettem a szürrealista jegyeket, akkor Richard Kelly filmje maga a nagybetűs szürrealizmus. Nem csak elmesélni, de felfogni is nehéz, hogy miről is szól a Donnie Darko. Egy furcsa, skizofrén gyerekről (Jake Gyllenhaal)? Az időutazásról? A véletlenekről? Vagy esetleg pont az összefüggésekről?

Mindenesetre egy magával ragadó, érdekes, misztikus és nem utolsó sorban elborult sztori, amit egyre ritkábban lehet megtapasztalni a filmek világában. Ijesztő és furcsa, elgondolkodtató és egyedi. Nem egy szokványos sci-fi (sőt, inkább több műfaj ötvözete), és pont ettől különleges. 

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/31877/pics/lead_800x600.jpg
lista,sci-fi,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?