Blogolj!

Több filmet is először láthat a magyar közönség a Skandináv Filmfesztiválon

Több filmet is először láthat a magyar közönség a Skandináv Filmfesztiválon, amelyen dán, svéd és norvég filmek mellett két finn alkotást is vetítenek szerdától vasárnapig Budapesten az Art+Cinema moziban.

A kommuna

A szervezők tájékoztatása szerint az ötnapos fesztivál a Látogatás Bergmannál (Trespassing Bergman) című film vetítésével veszi kezdetét szerdán. A 107 perces svéd dokumentumfilmben a világ legjelentősebb rendezői és színészei beszélnek Ingmar Bergman világhírű rendezőhöz fűződő viszonyukról az alkotó hajdani otthonában a Faro szigeten.

A programban szereplő játékfilmek közül először vetítik Magyarországon a Holdhal című dán, a Csoda Viskanban című svéd és a Tied vagyok című norvég filmeket, amelyek a skandináv filmekre jellemző pszichológiai megközelítésben foglalkoznak a szerelemmel és magánnyal, a kínzó élethelyzetekkel. Csütörtökön és vasárnap játsszák a valós történeten alapuló, egy 1968-as nukleáris baleset gyanús körülményeit körbejáró A Thule-akták című alkotást, amely a krimi és a dráma közötti területen mozog. A gyerekeknek szól az Igaz, tiszta szerelem című családi film, amelyet pénteken és vasárnap láthat a közönség.

A gyengébb fél című dráma - amelyet szombaton és vasárnap játszanak - a beilleszkedés módozatairól és nehézségeiről szól. A film után beszélgetést tartanak Integráció skandináv módra címmel. Ehhez a kérdéskörhöz kapcsolódik a fesztivál több dokumentumfilmje is. Pénteken és vasárnap látható az Északi harcosok (Warriors From the North) című dán dokumentumfilm, amely a jóléti államokban élő fiatalok radikalizálódásának okaira próbál választ találni. Ugyancsak pénteken és vasárnap vetítik a Légballon Allahnak (Balloon For Allah) című dokumentumfilmet, amely a nők szerepét boncolgatja nem csak a muszlim kultúrában, míg a Kedves emberek című alkotás bemutatja az első szomáliai nemzeti válogatott bandy-csapatot, amely a svédországi Borlänge városában állt össze. A filmet csütörtökön és szombaton vetítik.

Északi harcosok

A műsorban szereplő dokumentumfilmek nem csak társadalmi kérdéseket járnak körül. Az ember és természet viszonyát mutatja be három költői alkotás: a Kertek szerelmeseit (Garden Lovers) csütörtökön és szombaton, a Mindörökké testvérek (Siblings are Forever) című alkotást pénteken és vasárnap, A jó dolgokra várni kell (a Good Things Await) című filmet csütörtökön és szombaton láthatja a magyar közönség. 

Emellett olyan filmek is szerepelnek a programban, amelyek nem ismeretlenek a hazai közönség számára. Két alkalommal vetítik A lánykirály című történelmi filmet, amely Krisztina svéd királynő alakját mutatja be. Szombaton játsszák Az ember, akit Ovénak hívnak című filmet, amely jó példa az északi fekete humorra.  Az Art+ Cinema mozi legsikeresebb skandináv filmjeiből összeállított válogatásában több bestsellert, köztük a Nyomtalanul, a Fácángyilkosok és a Palackposta című alkotásokat láthatja a közönség. Emellett a Best of válogatásban szerepel még A kommuna és a Hétköznapi titkaink című alkotás. A nagyjátékfilmekhez társított rövidfilmek tömör ízelítőt adnak az északi életérzésből és humorból.

Palackposta

Az összes fesztiválfilmet eredeti nyelven vetítik. A Best of-játékfilmeket magyar felirattal, a többi játékfilmet magyar és angol felirattal, a dokumentum- és rövidfilmeket pedig angol felirattal láthatják a nézők - írták a tájékoztatóban.

Forrás: MTI

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/31264/pics/14774249031941801_800x600.jpg
A kommuna,Fácángyilkosok,Fesztivál,Hétköznapi titkaink,Palackposta
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?