Blogolj!

Magyar sikerekkel ért véget a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

Szeptember 18-án, pénteken este befejeződött a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, a záróünnepségen átadták a fesztivál díjait, majd levetítették Paul Verhoeven Elle című filmjét.

A Fődíjat, a Pressburger Imre-díjat, A semmiből (From Nowhere) rendezője, Matthew Newton kapta, a fesztivál Nagydíját, a Zukor Adolf-díjat, pedig a dán Martin Zandvliet rendező A homok alatt (Land of Mine) című alkotásának ítélte a zsűri, míg a Közönségdíjat Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című alkotása, az Életműdíjat pedig Makk Károly kapta.

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 10 napja alatt magyar és nemzetközi premierek kerültek vetítése, köztük olyanok is, amelyek már olyan nemzetközi filmfesztiválokon is sikereket értek el, mint a berlini, vagy a velencei. Szakmai programok, előadások, hazai és külföldi alkotók színesítették a rendezvényt. Ahogy Bíró Tibor, a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója a záróünnepségen elmondta: „A közönség és a jelen lévő szakemberek véleménye, valamint a megjelent sajtóértékelések alapján, az idei év versenyprogramja kiemelkedően színvonalas volt. Nagy öröm számunkra, hogy idén is a világ filmkínálatának legfrissebb és legszínvonalasabb alkotásait sikerült Miskolcon bemutatni. Ennek köszönhetően kiemelkedően nagy volt a közönség érdeklődése is a filmek iránt, elmondhatjuk, hogy szinte minden előadás teltház előtt zajlott. Remélem, hogy a fesztivál ideje alatt vendégeink jól érezték magukat városunkban és a miskolciak is egyedülálló filmélményekkel gazdagodtak.”

A nagyjátékfilmes szekcióban hatalmas siker volt Hajdu Szabolcs új filmjének, az Ernelláék Farkaséknál premiere, amit szeptember 22-től vetítenek a hazai mozik. A Jameson CineFest 13 éves történetében a Karloy Varyban is díjat nyert film kapta a legnagyobb tapsvihart, így nem csoda, hogy a Közönségdíjat is ez a film nyerte el.

A CineClassics szekció programjában bemutatkozott a filmtörténeti klasszikusokra fókuszáló Hangosfilm.hu oldal, és itt láthatta először a magyar közönség a MaNDA „Terror és forradalom 1949-1956” tematikus DVD-sorozatában felújított Egymásra nézve és Szerelem című Makk Károly filmeket. A vetítést követően Makk Károly, a fesztivál idei Életműdíjasa mesterkurzust tartott.

 A 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai

Pressburger Imre-díj

A semmiből / From Nowhere, Rendező: Matthew Newton

Részlet a zsűri indoklásából:

“Fiatal felnőttek a Bronxban, akik papírok nélkül nőnek fel és így próbálják megtalálni helyüket az „amerikai álomban”. A film rendkívüli érzékenységgel meséli el a történetet, a színészi játék és a rendezői munka pedig csodás.”

Zukor Adolf-díj

A homok alatt / Land of Mine, Rendező: Martin Zandvliet

Részlet a zsűri indoklásából:

„Egy eddig rejtve maradt történet a második világháború utáni Dániából, melyben az elnyomott elnyomóvá válik. A filmben játszó ifjú színészek nagyszerű játéka és a történetszövés teszik igazán szép alkotássá a művet. Erős film, amely arra készteti a nézőt hogy gondolkodjon el: mit jelent az emberség.”

 Legjobb kisjátékfilm

Tarts ki! / Hold On,  Rendező: Charlotte Scott-Wilson

Részlet a zsűri indoklásából:

„Az emberi lélek minimalista, mégis átütő erejű képi ábrázolásának, a nézőben egyszerre az empátiát és a feszültséget megteremtő művészi kifejezésnek, a karakteres színészi alakításnak, az emberi és művészi értékek melletti kitartás fontosságát mind emberileg, mind művészileg magas színvonalon történő bemutatásának elismeréseként.”

Dargay Attila díj

Szemet szemért / Eye for an Eye, Rendezők: Steve Bache, Mahyar Goudarzi, Louise Peter

Részlet a zsűri indoklásából:

„A gyilkos szemével történő gyilkosság bemutatásának drasztikus, mégis letisztult  dokumentumszerű megrajzolásával megteremtett filmalkotásban az ember által kioltott ember kicsurgó vérében történő erkölcsi megtisztulás megvalósítását, az animáció realista jellegű, mégis kifinomult képzőművészeti igényű alkalmazását honorálta a zsűri a díjjal.”

CineNewWave díj

Mindig csak / Deliver Us, Rendező: Hartung Attila

Részlet a zsűri indoklásából:

„A Magyarországon máig fel nem dolgozott, kellő mélységében ki nem beszélt, a szovjet érdekszférához tartozó kelet-közép európai országokat egyaránt lelkileg megnyomorító múlt magas színvonalú művészi ábrázolásért, a remek színészi alakításért, a filmes eszközök szuggesztív alkalmazásáért.”

CineNewWave kategória különdíja, a „Legszebb képi világért” járó díj

Balkon / Balcony, Rendező: Dell'Edera Dávid

Részlet a zsűri indoklásából:

„Az emberi élet fáradhatatlanul manipulatív hétköznapjaiból a kivezető utat kereső ember, az egymásrautaltságban az egymásra tekintéssel megteremtett emberi méltóság bemutatásának, a részletgazdag magas művészi igényű animáció alkalmazásának elismerésért.”

Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsűrijének díja

Utazás apánkkal / That Trip We Took With Dad, Rendező: Anca Miruna Lazarescu

Részlet a zsűri indoklásából:

„Az összes film közül, a zsűri az Utazás Apánkkal című alkotás történetét találta a legeredetibbnek, de a vizuális világa és drámaisága is megfogta a zsűritagokat. Különösen azzal emelkedett ki a többi film közül, hogy egy, a mai közönséghez kulturálisan és történelmileg is közel álló témát dolgoz fel.”

FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége)  zsűri díja

A homok alatt / Land of Mine, Rendező : Martin Zandvliet

Részlet a zsűri indoklásából:

„Martin Zandvliet „A homok alatt” című filmje első pillantásra egy klasszikus második világháborús mozi, pedig sokkal több annál. Kezdjük rögtön azzal, hogy a történet a háború vége után játszódik és az európai történelem egy kevéssé ismert eseményére koncentrál. Bátran vállalja, hogy megmutatja a nézőnek, nem minden német katona volt rossz, sokan inkább a kor áldozatainak tekinthetőek.”

A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja

A homok alatt / Land of Mine, Rendező : Martin Zandvliet

Részlet a zsűri indoklásából:

„Az alkotás megmutatja a háború elembertelenítő természetét, a történet ugyanakkor a megbékélésről és az igazságosságról is szól. Korunkra is ösztönzőleg hathat, ahogyan a filmben a gyűlöletből könyörület lesz.”

Közönségdíj

Ernelláék Farkaséknál / It's not the time of my life, Rendező: Hajdu Szabolcs

Életműdíj

Makk Károly

Makk Károly, a magyar film egyik legjelentősebb alakja. Hosszú pályafutása szinte csak szuperlatívuszokban írható le: ő készítette - elsőfilmesként - az egyik legjobb magyar vígjátékot, a Liliomfit és minden idők legjobb magyar filmjei közül néhányat.

Elég a Ház a sziklák alatt, a Megszállottak, az Elveszett Paradicsom, a Szerelem, az Egy erkölcsös éjszaka,vagy az Egymásra nézve képkockáira gondolni, máris sorsok és történetek tucatjai elevenednek meg, a magyar múlt és jelen, az igazi, személyesen megélt történelem eseményei, amelyeket olyan magyar színészek tettek felejthetetlenné, mint Darvas Iván, Krencsey Marianne, Törőcsik Mari, Pálos György, Psota Irén, Bessenyei Ferenc, Makay Margit vagy Cserhalmi György.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/30329/pics/lead_800x600.jpg
CineFest,díj,Fesztivál,Moziba be!
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?