Blogolj!

Jó filmek egy helyen – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

Javában dübörög a Jameson CineFest 13. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, ami az egyik legnívósabb filmes esemény. Nem is csoda, hiszen évről évre kitűnő összeállítást kaphat a közönség a hazai és külföldi alkotásokból, a dokumentumfilmektől kezdve a kisfilmeken át egészen a klasszikusokig. A fesztivál egészen szeptember 18-ig tart, így még van idő szemezgetni a filmcsemegékből. Mi is ezt tettük.

Azok az álmatlan éjszakák

A huszonévesek élete nem könnyű, hiába a fiatalság, véget nem érő bulik, röpke szerelmek és megannyi ezer fokon égő élmény. Ezek csak múló pillanatok, hiszen a románcok elmúlnak, a bulik elhalkulnak, és csak marad a megfoghatatlan és állandó vágyódás valamire és valakire, amit még talán ők maguk sem tudnak pontosan megfogalmazni. Az állandó keresés és nyugtalanság jellemzi az Azok az álmatlan éjszakák főhőseit is, akik csak kóborolnak Varsó utcáin, a bulik félhomályos sarkaiban próbálják megtalálni azt, ami igazán jelentőséggel bír. A probléma általános, a megvalósítás viszont egy sajátos lírai realista bőrbe bújt kórkép, ami nem csak a mai lengyel fiatalokra, hanem a komplett generációra jellemző.

Nem csoda, hogy ehhez a témához nyúlt Michal Marczak rendező, hiszen ő is csak épphogy túl van ezen az életszakaszon a maga 34 évével. Filmje személyes, de nem csak témája miatt, hanem az állandóan „lélegző” kamerája, és jól eltalált főhősei miatt, viszont valahol megmarad a romantikus távolságtartás is a szokatlan már-már költői dialógjaitól. Friss és őszinte filmélmény.

Közeli találkozások Zsigmond Vilmossal

A nemrégiben elhunyt Oscar-díjas magyar operatőr munkásságát nem kell bemutatni senkinek, hiszen az 1956-os forradalomról készített jelentős felvételei, amerikai mozifilmjei és különleges alkotói attitűdje mindenki számára elérhetőek és ismertek. Olyan világhírű filmeken hagyta kézlenyomatát, mint A szarvasvadász, a Gyilkos túra vagy a Harmadik típusú találkozások. Pierre Filmon rendező megkérdőjelezhetetlen tehetsége miatt döntött úgy, hogy felkéri Zsigmondot egyik filmjének fényképezésére, amit az operatőr el is vállalt, végül egy teljesen más mozi készült el: az operatőr előbújt a kamerák mögül, és egy személyes hangvételű dokumentumfilm jött létre. A kezdetekről, az emigrálásról, a Spielberggel való konfliktusáról és az Amerikában töltött évekről.

A filmben nem csak Zsigmond Vilmos vall magáról és filmes élményeiről, hanem számos ismert kollégája (Peter Fonda, John Boorman, John Travolta) számol be arról, hogy miért is volt olyan különleges és egyedi Zsigmond látásmódja és hozzáállása a filmművészethez és ez hogyan érvényesült a közös munkák során. Filmon rendezése rengeteg filmillusztráció és filmes segítségével mutatja be azt, hogy miért hajt fejet a szakma egy olyan ember előtt, akit úgy hívtak: Zsigmond Vilmos.

A semmiből

A film három tizenéves bronxi fiatal – egy afrikai fiú, egy dominikai és egy perui lány – kálváriáját követi végig a középiskola utolsó évében. Látszólag semmi közös nincs bennük, azonban mégis összeköti a sorsukat az a tény, hogy bár hiába Amerikában nőttek fel és azt tekintik a hazájuknak, még sincsenek papírjaik, egyszóval illegális bevándorlók. Így az eminens diáklány, a lobbanékony dominikai és a mindig kötelességtudó afrikai fiú a közös cél érdekében – hogy az Egyesült Államokban maradhassanak – barátságot kötnek és kiállnak egymásért. Egy lelkiismeretes és a sorsukat a szívén viselő tanáruk összehozza őket egy ügyvéddel, aki segíthet nekik megszerezni a papírjaikat és ekkor veszi kezdetét a bonyodalom.

Hőseinknek ugyanis nem csak a kamaszkor problémáival kell szembenézniük, hanem a múltjukkal is a siker érdekében, és természetesen döntéseket kell hozniuk a jövőjük érdekében is. A film épp úgy, mint az élet, meglepő végkimenetellel szolgál, ugyanakkor a komoly téma és nehéz sorsok ellenére is van benne humor. Nem akar semmit szájba rágni, nem akarja, hogy a végén könnyekben törjünk ki, egyszerűen elénk tárja az életet és a bürokrácia útvesztőit. 

 

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/30296/pics/lead_800x600.jpg
CineFest,dokumentumfilm,dráma,Fesztivál,Kritika,Moziba be!
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?