Blogolj!

Sylvester Stallone 70

Hihetetlen, de már hetven éves Sly, mindenki Rocky-ja, egy igazi cséplőgép, izomkolosszus és nők bálványa. Bár már fénye kissé megkopott, még nagypapakorba lépve is baromi menő, és az sem utolsó, hogy rajongói mellett a szakma is elismeri; februári Golden Globe-jához az évek során majdnem három Oscar-díjat is bezsebelt.

Miután már mindenki kívülről fújja filmográfiáját, a Rambokat, Rocky-kat, volt már Oscar, Tango és feláldozható, így most koncentráljunk pár érdekességre az akciósztárral kapcsolatban:

Jellegzetes szájbiggyesztését és kiejtését nem kvázi pökhendisége és olasz származása adja, hanem leginkább az, hogy születésekor orvosi hibából adódóan az orvos elvágott egy ideget, amitől arca bal fele lebénult. Ennek köszönhetően viszont védjegyévé vált az a bizonyos szájtartás és beszéd.

Bár a hetvenes évek leginkább a Rocky-ról szólt Stallone számára, de ezt természetesen kezdeti filmes bukdácsolások előzték meg, és itt nem feltétlenül bénácska filmekről van szó, hanem bizony pornóról. A film Kitty és Studs címen futott, amit később átkereszteltek Italian Stallionra. Ezek után sem jött még el az áhított csillogás és mellékszerepeket kapott leginkább, mint például Woody Allen Banánköztársaság című filmjének röpke alakítása, vagy A második utca foglyai című moziban Jack Lemon oldalán tűnik fel, nem is beszélve egy Kojak epizódról. Érdekes filmes kezdet, pláne Allent és Stallonét egy filmben látni, nem igaz?

1976-ban viszont eljött a hőn áhított siker a Rocky-val, ám érdekes, hogy az a film, aminek legutolsó részéért díjakat és elismerést kapott pár hónapja, nem csak a népszerűséget hozta meg számára, hanem a nem kívánt figyelmet is. Stallone az a színész, akit már háromszor jelöltek Oscarra, viszont számtalanszor kiáltották ki a legrosszabb színésznek is: harminc alkalommal jelölték a legrosszabb színésznek járó Arany Málnára és ebből párszor meg is kapta a „kitüntetést”. Arany Málna-jelölés tekintetében pedig ő a rekorder.  

Természetesen legjobb képzeletbeli barátjától, Rocky Balboától nem csak Oscar-jelöléseket (forgatókönyvíró, főszereplő) és hét filmet, hanem szobrot is kapott. Pontosabban a híres első, 1976-os „lépcső jelenet” miatt, a Philapelphiai Művészeti Múzeum bejáratához vezető lépcső tetején Sly kapott egy szobrot is (ha már az aranyszobrocska nem lehetett az övé).

Nem mellesleg hetven évesen így néz ki:

Boldogat, Mr. Stallone!

Címkék: szülinap
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/28442/pics/14678077645748524_800x600.jpg
szülinap
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?