Blogolj!

Magyar alkotások Lengyelország nyári filmfesztiválján

Fekete Ibolya, Szász Attila, Varga Ágota és Almási Tamás filmjei versenyeznek a 45. lubuskói nyárifilmnapokon, a lengyelországi Lagówban - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-t szerdán. 

Lengyelország Lubuskie tartománya idén 45. alkalommal ad otthont a napokban a nyári filmnapoknak, mely az ország kiemelkedő kulturális eseményeinek egyike - olvasható az összegzésben. Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című legutóbbi mozifilmje és Szász Attila Félvilág című tévéfilmje indul a fesztivál fődíjáért a fikciós alkotások versenyében.

filmalap támogatásával magyar-német-bolgár koprodukcióban készült Anyám és más futóbolondok a családból című film nemzetközi fesztiválkörútja nemrég kezdődött. Múlt héten látható volt Brüsszel és Moszkva rangos filmfesztiváljain, valamint a napokban Németország nagyszabású nyári filmünnepén, a Filmfest Münchenen is. A magyar mozikban több mint 36 ezer nézőt elért film főszerepeiben Ónodi Eszter, Básti Juli és a százegy éves lengyel színésznő, Danuta Szaflarska remekel. Fekete Ibolya filmje négygenerációs történet, amely az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évekig követi végig a szereplők sorsát. A főhősnő, Anya kilencvennégy évet él és huszonhétszer költözik életében, mindegy hová veti a sors, a Partiumtól Budapesten át az Isten háta mögé.  

A dokumentumfilmek lagówi versenyében Varga Ágota Szülei szeme és Almási Tamás tavaly Szarajevóban díjazott Tititá című egészestés alkotásai indulnak.

Versenyen kívül vetítik Goda Kriszta Veszettek című filmjét, továbbá a fesztivál 45. évfordulója alkalmából Fliegauf Bence Dealer című alkotását, amely 2004-ben díjat nyert Lagówban.

A fesztivál hétfő esti megnyitóján a lagówi amfiteátrumban ünnepélyes keretek között mutatták be Nemes Jeles László világhírű első mozifilmjét, az Oscar-díjas Saul fiát. A lagówi filmfesztivált 1969 óta rendezik meg, a filmvetítések és közönségtalálkozók szemináriumokkal, festészeti és fotótárlatokkal, koncertekkel és színházi előadásokkal egészülnek ki.

Forrás: MTI

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/28287/pics/14672078191313196_800x600.jpg
Félvilág,Fesztivál,Saul fia,Vegyes vágott,Veszettek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?