86 éves korában elhunyt az, akit Bulldózernek hívtak

Carlo Pedersoli, vagyis ahogy mindenki ismeri, Bud Spencer tegnap, 86 éves korában elhunyt. Ezt családja közölte egy szűkszavú üzenetben a színész Facebook oldalán.

Sportolóként kezdte

Gyerekkorában jobban izgatták a víz és a vízisportok Pedersolit, mint a színészet, és szép eredményeket is ért el; olasz bajnok úszó, és Európa-bajnok 4. helyezett vízilabdázó volt.  Magyarok ellen vívta utolsó vízilabda meccsét 1967-ben, ahol már inkább a külsejére, mint a labdára figyelt, mivel ekkor, már ott lapult a zsebében első hollywoodi szerződése. Akkori ellenfele, Kárpáti György így emlékszik vissza: „Pedersoli, aki jóképű, magas, karcsú, széles vállú srác volt, miután megkapta amerikai filmszerződését, Budapesten játszott utoljára az olasz válogatott tagjaként. A vízilabda nem a szelídségéről ismert sportág, könnyen el lehet veszíteni néhány fogat, a felrepedt szemöldök látványa pedig egészen megszokott dolog. A színészpalánta ezért kéréssel fordult a magyar csapat tagjaihoz, az arca épségének megóvását szerette volna elérni. A mieink könyörületesek voltak az ellenfél játékosához, megígérték neki, hogy nem bántják, ha a meccset követő vacsorán elénekel nekik egy dalt. A mérkőzés egyetlen lidérces álom volt szegény Pedersoli számára. A magyarok körbeadogatták egymás között, mind a hat mezőnyjátékos elszórakozhatott vele. Az illetőnek a labdával tulajdonképpen nem kellett törődnie, minden figyelmét az olasz fogsorára összpontosíthatta. Pedersoli halálra vált arccal kapkodta a fejét a horgok és felütések elől. Az öklök és könyökök azonban szerencsére mindannyiszor időben megálltak, nem okoztak sérülést. A magyar válogatott végül 7:3-ra nyert, és a győzelmi banketten behajtotta az ígért dalt a később Bud Spencer néven híressé lett főhősünktől.

És megszületik Bud Spencer

Carlo Pedersoliból Bud Spencer vált (kedvenc söre - Bud - és kedvenc színésze - Spencer Tracy - nevéből) filmes karrierje kezdetén, amikor fizimiskája is a már megszokott szakállra váltott. Amerikába költözött ’67-ben, első filmje pedig az Isten megbocsát, én nem lett. Ekkor ismerte meg legendás filmes partnerét, a szintén olasz Terence Hillt, akivel bár már dolgoztak előtte is közös filmben, az 1959-es Hannibalban, közös jelenet híján innentől számít megismerkedésük „hivatalosnak”.

Spencer & Hill

1967 és 1985 között tizenhét filmben szerepeltek együtt, ami olyannyira meghatározó korszakot jelentett, hogy filmjeik a mai napig klasszikusnak számítanak, és – főleg Magyarországon – hatalmas rajongótáboruk van, így nem is csoda, hogy Bud Spencernek magyar nyelven is elérhető az oldala, ahol nem csak színészként, hanem énekesként is megismerhetjük. Magyar rajongóinak ezt a szeretetet mindig is igyekezett  meghálálni; még a februári Oscar sikerkor is gratulált.

Isten nyugosztaljon Bulldózer, Banános Joe, Piedone.

Aki szeretne megemlékezni a színészről, az június 29-én, szerdán igazi klasszikusokkal találkozhat a Corvin Club tetőteraszán

Címkék: Gyász
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/28238/pics/14670619861291212_800x600.jpg
Gyász
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?