Blogolj!

Újra démonok kopogtatnak az ajtónkon

Vagy inkább dörömbölnek… Meg halálra rémítenek. Mert az szórakoztatja őket és blaszfémiával idegelik ki a hívő démonirtókat. Ennek a végeredménye pedig egy szórakoztató, de nem hibátlan horror.

Ezúttal egy kislány a célpont

A vígjáték mellett a horror az egyik legnehezebb műfaj, mert ahogy a nevetés, úgy a félelem is egy zsigeri, ösztönös dolog, amire igényesen és tudatosan hatni és azt befolyásolni nagyon nehéz, pláne ha ezt minőségi szinten, esetleg meghökkentően vagy újszerűen akarják elénk rakni. A 2013-as Démonok között borzasztó népszerű volt, így nem volt kérdés, hogy lesz is folytatása ugyanúgy a démonűző házaspárral, Ed és Lorraine Warrennel (Patrcik Wilson és Vera Farmiga) és persze a szellemekkel és mindenféle inhumánus entitással a főszerepben. Tehát a téma, a szereplők és a rendező, James Wan (a szellemfilmek szakértője) ugyanaz maradt az idei második rész esetében is, így egy kis előnnyel indul neki mindenki, aki ismeri a három évvel ezelőtti mozit, mert most is kb ugyanarra lehet számítani. Ez vagy jó, vagy nem, ki-ki döntse el maga, mindenesetre, a két film közötti különbség csak leheletnyi, de aki egy hangulatos korrekt borzongásra vágyik, az nem fog csalódni.

Ott kukucskál egy blaszfémikus entitás

Tehát a sztori nem sokat változott, csak itt most egy-két kislány esik a démonok áldozatául, és jönnek a furcsa zajok, ijesztő öregemberek és persze a blaszfémikus, inhumánus entitás (annyira ízes ez a szóösszeállítás, hogy a kedvencemmé vált, bármilyen komolytalan is), aki zaklatja a földi halandókat. Szellemi összeesküvés van itt, kérem szépen, de Ed és Lorraine Warrent kemény fából faragták, nem fog ki rajtuk egy idős bácsi, vagy egy rothadó hulla külsejű apácaszörny sem.

Patrick Wilson már teljesen jól mozog a parafilmekben

De nem is ez a lényeg (hiszen ki ne gondolta volna, hogy megoldják a dolgokat a film végére?), hanem a megvalósítás és az „igaz történt alapján” gondolat a háttérben. A Démonok között első része is már feltűnően hangulatos volt, így van ez a másodikkal is; a hetvenes évek Angliája, a színek, a ruhák, a zenék (és már-már a szagok is) teljesen hitelesek és egyből be is fészkelik magukat a film szövetébe, ezáltal a nézői agyakba. Annak ellenére, hogy a megszokott (olcsónak tűnő) ijesztgetések itt is megvannak, és a hülyén festő szellemek/démonok sem a legjobbak, mégsem tűnik gagyinak, vagy bénácskának az összkép, ami nem csoda, hiszen James Wan mindig is tudott azon a vékony kis határon mozogni, ahol egy hajszál választja el az unalmas kliséket a jópofa dolgoktól. Akit pedig vonz a holtak világa, a gonosz, kopogó szellemek elűzése, a megtörtént események megfilmesítése pedig izgatja, akkor igazi csemege lesz a Démonok között 2., ugyanis az igazi Ed és Lorraine Warren feljegyzéseiből, felvételeiből és anyagaiból készült ez a mozi is, mint az előző. És ha azt vesszük, hogy a házaspár a hosszú évtizedek alatt mennyi ügyön dolgozott, akkor még legalább tíz film is készülhetne Patrick Wilsonékkal. Úgyis megszoktuk már őt a horror műfajában, kezdve az Insidious-filmekkel egészen mostanáig. Addig pedig itt van a legújabb ijesztgetés, a kellemetlen zajok és sikolyok, és az a jó érzés, hogy a rendező nem sért meg azzal minket, hogy hülyének próbál nézni. Nem elégszik meg az unalomig puffogtatott „csavarokkal”, és mivel a horror zsánere elég kemény dió, így e tekintetben egy tisztességes, kerek kis mozi lett ez. (és a folytatás ebben az esetben sem kizárt.)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/27908/pics/lead_800x600.jpg
Démonok között 2.,horror,Kritika,Moziba be!
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?