Borsodban indul a Magyar Hollywood Túra

Az amerikai filmek fellegvára, Hollywood a fókusza annak a speciális túrának, amely pénteken indul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricsén, a Paramount Pictures-t alapító Zukor Adolph szülőhelyén. 

A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Északkelet-Magyarország számos filmes hírességet adott a világnak. A hollywoodi filmipar jeles magyar származású filmeseit bemutató, szeptemberig tartó túra Ricse mellett Nagylócot, Rózsa Miklós Oscar-díjas zeneszerző gyermekkori nyarainak színhelyét, Tolcsvát, William Foxnak, a FoxFilm Corporation alapítójának szülőhelyét, Mátészalkát, ahonnan Tony Curtis híres amerikai színész családja származik, Kisvárdát, Victor Varconi némafilmes színész szülővárosát és Miskolcot, Emeric Pressburger Oscar-díjas forgatókönyvíró, filmrendező és producer szülőhelyét érinti.

Zukor Adolph

A településeken a helyi önkormányzatokkal együttműködve Hollywood-napokat tartanak, ezeken a közönség megismerheti az ott született vagy oda kötődő hollywoodi hírességek helyi gyökereit, életútját, eredményeit. Bemutatják Bokor Balázs volt Los Angeles-i főkonzul Az én Hollywoodom című könyvét is, amely részletesen megismerteti az olvasóval a világ filmes fővárosának "magyar hátterét" és magyar vonatkozású történeteit.

Bokor Balázs könyvével

Zukor Adolph 1873. január 7-én született az alig kétezer lakosú bodrogközi Ricsén, ahol halálának 40. évfordulója alkalmából emléktáblát is avatnak pénteken. A ricsei Zukor Adolph-napon a Közönségnek mindig igaza van címmel filmes szimpóziumot rendeznek Rófusz Ferenc Oscar-díjas filmrendező, Csupó Gábor Los Angelesben élő Emmy-díjas rendező, producer és Bunyik Béla, a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál igazgatójának részvételével. A programban emlékfaültetés és emlékséta is szerepel, amelynek során a résztvevők megtekinthetik a filmes mogul szülőházát, szüleinek sírját a helyi temetőben és az általa Ricsének adományozott Juhász kutat.

Forrás: MTI 

Címkék: Vegyes vágott
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/27853/pics/14654758606406530_800x600.jpg
Vegyes vágott
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?