Blogolj!

A vadnyugatról indult, tehetséges rendező lett belőle

Sergio Leone tette ismertté, mivel olyan filmekben kapott szerepet, mint a dollár-trilógia, vagyis az Egy maréknyi dollárért és a Pár dollárral többért hallgatag, névtelen főhőse és persze a Jó, a Rossz és a Csúf Szőkéje. Ezzel már a hatvanas években bevéste magát a köztudatba, ahonnan a mai napig sem kopott ki, sőt még így, a nyolcvanon túl is aktív, jelenleg is rendez. Clint Eastwood 86.

A szúrós tekintetet már ötven éve gyakorolja

Családjával a kaliforniai Oaklandben éltek, és a kis Clint itt is járt iskolába, illetve innen ment a hadseregbe is. Leszerelése után elég hamar a filmes világ felé vette az irányt, így – ahogy az először lenni szokott – kisebb szerepeket kapott B kategóriás filmekben, majd viszonylag gyorsan, már 1964-ben megtalálta egy bizonyos Segio Leone, akinek három westernjében is főszerepet kapott, gyors egymásutánban. A dollár-trilógia a mai napig klasszikusnak számít, gyakorlatilag a spagettiwesternek netovábbja mindhárom darab, így nem is csoda, ha Clint Eastwood is egycsapásra a mennybe ment Hollywoodban, és világszerte is.

Nevének egyik anagrammája: Old West Action

1968-ban a Kémek a Sasfészekben, majd a Kelly hőseiben szerepelt, 1971-ben pedig elindult a legendás Piszkos Harry-filmek hódító útján. ’71 és 1988 között öt alkalommal bújt Harry Callahan bőrébe, és megalkotott egy új karaktert. Az örökké morcos, kemény zsarut, aki nem mindig tisztességes, inkább öntörvényű, és minden rosszarcút leigáz, ha kell.

Piszkos Harry-ként legendássá tette a Magnumot

1971 fontos év volt számára, hiszen első rendezése is ekkor készült el, a Játszd le nekem Mistyt!, amit később számos alkotása követett, mint például a Fennsíkok csavargója (1973), Bosszú az Eiger csúcsán (1975), Nincs bocsánat (1992), A szív hídjai (1995), Millió dolláros bébi (2004), Gran Torino (2008) vagy az Amerikai mesterlövész (2014). Filmjeiben sokszor vállalt (fő)szerepet is, mint például a Bosszú az Eiger csúcsánban, ahol kaszkadőr és mindenféle trükközés nélkül vállalkozott veszélyes hegymászásra.

A nagyszerű Gran Torino rendezője és főszereplője is volt

Érdekes módon, míg a köztudatban elsősorban színészként ismert, rendezőként mégis több elismerésben részesült ezidáig, hiszen öt Oscar-díjjal büszkélkedhet, amit direktori és produceri munkáiért kapott a Nincs bocsánatért 1993-ban, a Millió dolláros bébiért 2005-ben, és megkapta az Irvin G. Thalberg emlékdíjat (Oscar életműdíj) is 1995-ben. Ezen kívül még BAFTA-, Golden Globe-díjjal és jelölésekkel, számos Arany Pálma-jelöléssel és még Grammy-jelöléssel is büszkélkedhet, hiszen kevesen tudják róla, de zeneszerzőként sem utolsó; már első rendezésekor is saját maga komponálta a filmzenét, illetve még számos más alkotásában is. Leginkább a dzsesszért rajong, zongorán és gitáron játszik.

Rendezőként sem utolsó

Eastwood bár már felhagyott a színészettel, a mai napig aktív, hiszen rendezőként kb kétévente készít egy filmet. Legutóbbi rendezése, az Amerikai mesterlövész (amit több Oscarra is jelöltek, többek között a legjobb film kategóriában) volt, és még most sem pihen, hiszen Tom Hanksszel dolgozik a Sully című mozin, ami megtörtént eseményt, a Hudson folyóba kényszerleszállást végrehajtó gép esetét dolgozza fel.

Boldogat, Mr. Eastwood!

 

Címkék: szülinap
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/27657/pics/14646948652311946_800x600.jpg
szülinap
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?