Blogolj!

Gladiátorok műkörmökkel – Ütős csajok

Vér, könnyek verejték. Harc, szenvedés, kitartás. Nagyjából ezek, amik először eszébe jutnak az embernek, ha bokszról van szó. Na, meg persze Koko, Erdei Zsolt és a jobbnál jobb meccsek. Viszont ennél sokkal menőbb, ha csajok szállnak ringbe egymás ellen, fáradtságot nem kímélve.

Gina a ringen kívül igazi csaj

Műköröm, magassarkú, belőtt haj, csini ruha takarja a harcos amazonokat a hétköznapokban, aztán lekerül a „csaj” és előkerül a bokszkesztyű, a fogvédő és az az elszántság, ami egyszerűen lerobban a képernyőről. Nordin Eszter dokumentumfilmje két évet ölel fel és három lánnyal, (nővel, tinivel, kislánnyal) foglalkozik. A mindennapi csatározásaikat, hullámvölgyeiket és hullámhegyeiket mutatja be, és persze azt, hogy vajon mi motiválja ezeket a csajokat egy olyan sportágban, ami nem elég, hogy kőkemény, de még kimondottan férfiak uralta világ is.

Nem mindig csak a győzelem van jelen

Három lány, három korosztály, különböző életszakasz. Egyikőjük, Csenge még csak hét éves, de már öntudatos, magabiztos. Olyan lányként aposztrofálja magát, aki lelkében inkább fiú, többek között ezért is választotta a bokszot. Gina húszas évei elején jár, igazi csaj, imádja, ha szép a haja és a körme, de azt sem bánja, ha izzadt, kócos lesz és műkörmeit épp a kesztyű rejti. Csilla már harmincas, szintén sportoló barátjával él, ő már túl van jó pár év bunyón, és lassan kezd kiábrándulni a dologból.

Csenge, aki a lelke mélyén fiú

Tehát a három lány, a sportélet három különböző fázisait szemlélteti testközelből, és meglepően érzelmesen. Nem túlzott szentimentalizmusról van itt szó, hanem arról hogy Nordin filmje – annak ellenére, hogy csak 70 perces – rendkívül közel tudja hozzánk, nézőkhöz hozni a három főhőst. Nem csak a sok közeli kameraállás, a ringben való forgatás, és a menetek közti gyötrelem közvetítése, hanem a lányok nyitottsága, és a film bensőséges hangulata is hozzájárul ehhez. Egy idő után már azt vesszük észre, hogy együtt izgulunk velük, értük, együtt lélegzünk velük a meccsek közben és velük sírunk, ha kikapnak. Nem kispályások, hiszen fiatalkoruk ellenére nagy sikereket értek el, de az a jó az Ütős csajokban, hogy nem túlmisztifikálja a női bokszot, hanem emberivé és sokszor megrázóvá teszi. Pontosabban csak simán bemutatja, hogy ez a világ ilyen. És tök mindegy, hogy nő vagy férfi az illető, a felkészülés, a meccs és az ezekkel járó kínlódások pedig mindenkit megviselnek a sportolótól kezdve, az edzőn át a nézőket is.

Kőkemény edzések a végetelnségig

Nordin Eszter filmje nem hősöket akar bemutatni, nem pátoszi magasságokba akarja emelni főszereplőit, hanem egyszerűen csak bemutat, elmesél (és bőven van mesélnivalójuk a lányoknak), nyitott és nem kendőzi el az árnyoldalt sem. Egy jó felépítésű, pörgős, hatásos és tényleg ütős doku az Ütős csajok.

Nordin Eszter filmjét május 22-én, vasárnap megnézhetitek az HBO-n.

 

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/27390/pics/lead_800x600.jpg
dokumentumfilm,Kritika,sport,Ütős csajok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?