Blogolj!

A lányok rosszabbak, mint a fiúk? – Rossz szomszédság 2.

Van az a helyzet, amikor igenis jól esik a suttyóság, a perverz poénok, a gusztustalan viccek. Bűnös élvezet ez, de ha az adott film szerethető marad, és ha felszínesen is, de szórakoztató, akkor semmi baj ezekkel kis mennyiségben. És ezen van a hangsúly, mivel a kis mennyiség azt eredményezi, hogy a prosztó humor még oké, az undorító poénok még rendben vannak, nem nyomasztó, nem túl sok, és pont az ilyen filmeknek nem kéne folytatás. Mégis lett.

Ugyanaz a konfliktus megint, csak lányokkal

A Rossz szomszédság tipikusan egy vasárnap délutáni mozi volt, amin az ember jól ki tud kapcsolni, röhög egyet és ennyi. Ezért is érdekes, hogy minek kellett egy ugyanolyan filmet csinálni, ahol az alapszituáció is ugyanaz. A Radner házaspár (Seth Rogen, Rose Byrne) még mindig ugyanabban a kertvárosi házban lakik, és már megint meggyűlik a bajuk a szomszédokkal. De ebben az esetben nem egy rakás csőre töltött huszonéves egyetemista srác, hanem egy csomó gólya csaj költözik melléjük, akik persze buliznának orrba-szájba, és kikérik maguknak, hogy ez másnak nem tetszik. Mert a lányoknak is annyi joguk van bulizni, mint a fiúknak. Mert női emancipáció és egyenjogúág és polkorrektség. Igen, egy fingós-kaki-pisi poénokkal teli filmbe ezt is becsempészték, egészen pontosan már-már zavaróan rátelepszik a filmre. Ami lássuk be, elég érdekes miközben a nagy pc monológok közepette Zac Efron karaktere például csak azért van jelen a filmben megint, hogy a lehető legtöbb alkalomkor félmeztelenül parádézzon, és olajjal kenegesse magát. Mert az úgy oké. Félreértés ne essék, a Rossz szomszédság-filmek egyik jellemzője, hogy azon kívül, hogy könnyedek, értelmet is rejtenek magukban (felnőtté válás problémája, beilleszkedéssel járó gondok, identitásbéli válság, generációk közti különbség stb.), de a második rész valahogy kissé átesett a ló túloldalára és a nagybetűs mondanivaló, illetve az aktualitásokra való reflektálás túlzóvá válik.

Zac Efron lassan már minden filmben csak a felsőteste miatt szerepel

Furcsa dolog, hogy egy habkönnyű moziban túltolják az egyenjogúságot és ultrakorrektséget. Mert nem arról van szó, hogy ezek rossz dolgok, csak baromira bénán jön ki a lépés egy ilyen műfajú filmben. Komolytalanná válik a szónoklat mikor két kuki-nuni vicc között adják elő. Nem lesz ereje, sőt értetlenül néz az ember, hogy ez most mi? El kéne dönteni, hogy melyik irányba mozduljon a film, mert ennek a keverése, pláne így megoldva, röhejes lesz.

Nincs mese, támadnak a csajok

Tehát az ismételt poénok (amik az első részben még jók voltak), és a változatlan történet mellé ez a túlzó „okosság” nem passzol, illetve ha szarkasztikus is akar lenni, akkor is túl sok sajnos. Ha nem minden második mondat egy (gúnyos?) egyenjogúságot hirdető evidencia, akkor még a Rossz szomszédság 2. egy (felesleges) könnyed kis mozi lehetett volna. Így viszont a kettőség érzése támad az emberben, hogy egyrészt ezt minek kellett, illetve az altesti poénok mellé hogy a fenébe fért ennyi moralizálás? Mindenesetre érdekes egyveleget kaptunk így, bár jobb lett volna, ha a Rossz szomszédság 2. megmarad annak, ami volt, és nem akar többnek látszani. Nem áll jól neki.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/27346/pics/lead_800x600.jpg
Kritika,Moziba be!,Rossz szomszédság 2.,vígjáték
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?