Blogolj!

Jack Nicholson és az ördögi vigyor

John Joseph Nicholson, akit elég csak úgy emlegetni: Jack. Mindenki tudja ki ő, még ha jól ismert napszemüvege mögé is bújik, egyből felismerjük démoni mosolyáról. Hihetetlen, de már 80 éves, ám ez mit sem számít, hiszen a legnagyobb színészek egyike. Egyszerre tudjuk őt utálni és imádni Batman Jokereként, félni tőle A ragyogásban és sírva nevetni rajta a Schmidt történetében. Bármit, de tényleg bármit el tud játszani a nagymenőtől az elesettig, így nem csoda, hogy az Oscar-díj háromszor is nála landolt.

De Jack nem csak színészi kvalitásai miatt népszerű, hanem rosszfiús imidzse, kapcsolatai és zűrös gyerekkora is izgalmassá teszik őt.

Filmbe illő magánélete már a kezdetektől szokatlan volt. Anyja egészen fiatalon, 17 évesen szülte meg, így a nagyon fiatalnak számító nagyanyja vállalta Nicholson nevelését. Az apa kiléte ismeretlen maradt, bár több teória is született ennek kapcsán. A színész viszont egészen 37 éves koráig semmit sem tudott arról, hogy igazi anyja valójában az, akit ő addig nővérének tekintett. Ez akkora törést jelentett számára, hogy egy egész életre meghatározta nőkhöz való viszonyát, aminek többek között Anjelica Houston színésznő látta kárát, hiszen bár Nicholson vele volt leghosszabb ideig (17 évig), mégis egy se veled, se nélküled kapcsolatot tartottak fenn, ami után rövidebb románcok és prostik tömkelege következett.

A hatvanas években még nem nagyon kapta fel a fejét senki, amikor meghallották nevét, pedig már akkor is olyan nevekkel szerepelt együtt, mint Peter Lorre, vagy Boris Karloff. 1960-ban, a Rémségek kicsiny boltjában még ismeretlen arcként tűnt fel, de már ott is hozta az azóta megszokott figurát; a kissé bizarr, ijesztő pácienst. Ki gondolta volna, hogy kilenc évvel később már egy olyan klasszikusban fog szerepelni, mint a Szelíd motorosok?

Ezzel a filmmel pedig megkerülhetetlenné vált Hollywoodban; eljött a világhír, és az első Oscar-jelölés is. Ezután pedig olyan alkotásokban kapott szerepet, mint az 1974-es Polanski-féle Kínai negyed, egy évvel később a Száll a kakukk fészkére, ami első aranyszobrát is jelentette. Filmjeit felsorolni nem kell, egyből tudjuk, hogy ha Joker, akkor Jack és ha A ragyogás, akkor „Here’s Johnny!”

Egyediségét mi sem mutatja jobban, hogy kollégáit is megihleti időről-időre.

Boldogat, Mr. Nicholson!

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/26747/pics/14613314118568341_800x600.jpg
szülinap,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?