Blogolj!

Cannes - Újabb magyar animációs rövidfilm a fesztivál egyik párhuzamos programjában

Újabb magyar animációs rövidfilm, Tóth Luca Superbia című alkotása is meghívást kapott a 69. cannes-i fesztiválra, a Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos programba - jelentették be hétfőn a szervezők Párizsban. 

A Superbia egy szerzői rövidfilm, amely a nemek közti előítéleteket és konfliktusokat térképezi fel a modern társadalomban elfogadott, tradíciókra és biológiai alapra helyezett szerepek kifordításával. A 15 perces alkotás egy képzelt társadalomban bekövetkező változást taglal több karakter aspektusából, kísérleti történetvezetéssel és pajkos életképekkel - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Nemzeti Filmalap.

Superbia trailer from Luca Toth on Vimeo.

Tóth Luca a budapesti a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szerzett BA-diplomát, majd Angliában járt mesterképzésre. 2013-ban készítette el a londoni Royal College of Art animáció szakán A kíváncsiság kora című diplomafilmjét, amely a nagy presztízsű Annecy animációs filmfesztiválon Franciaországban elnyerte a zsűri különdíját, a magyar nézők pedig a Szabadesés (Pálfi György, 2014) kísérőfilmjeként találkozhattak vele. A Kritikusok Hetét május 12-20. között 55. alkalommal rendezik meg a cannes-i fesztiválon. Tóth Luca alkotása a rövidfilmek versenyébe kapott meghívást, díjakról egy öttagú nemzetközi szakmai zsűri dönt Valérie Donzelli francia színésznő, rendező elnökletével.

Tóth Luca

A Kritikusok Hete a cannes-i filmfesztivál legrégebben alapított és legszínesebb párhuzamos programja. A válogatást a Francia Filmkritikusok Szövetsége 1962-ben hívta életre a filmművészetet megújító fiatal tehetségek felfedezésére, ezért kizárólag első vagy második filmet hívnak ide a szervezők. Felfedezettjeik között olyan nevek szerepelnek, mint Bernardo Bertolucci, Guillermo del Toro vagy Gaspar Noé. Az idei válogatásba a világ minden tájáról benevezett filmek közül hét játékfilmet és tíz rövidfilmet hívtak meg a szervezők.

A Superbia a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült magyar-cseh-szlovák koprodukcióban. A film producere Lukács Péter Benjámin (Fakt Visual Lab), koproducerei Martin Vandas (Maurfilm) és Juraj Krasnohorsky (Artichoke), executive producere Osváth Gábor (Boddah). Az animációs film zenéjét Kalotás Csaba szerezte, a sound design Lukács Péter Benjámin munkája.

Egy másik magyar animációs rövidfilm, Andrasev Nadja A nyalintás nesze című alkotását a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban mutatják be a 69. cannes-i fesztiválon.

Forrás: MTI 

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/26630/pics/14609807234208050_800x600.jpg
animáció,Cannes,Fesztivál,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?