Hol akarsz inkább meghalni? – Cloverfield Lane 10

A földönkívüli invázió sokszor fenyegetett már minket a vásznon keresztül. Tiszta sor, menekülni kell, ahogy csak bírunk. De mi van akkor, ha a legnagyobb veszélyt nem is az idegenek, hanem a földlakók jelentik?

Pontosabban csak egy. Ő is idegen, legalábbis Michelle (Mary Elizbeth Winstead) nem ismeri. Egy autóbaleset során egy föld alatti bunkerben ébred, ahol egy Howard nevű fickó (John Goodman) azt állítja, eljött a világvége és gyakorlatilag ő mentette meg a lányt a hosszú és fájdalmas haláltól. Mivel egy másik lakótárs, Emmett (John Gallager Jr.) is megerősíti a férfi állítását, így a lány kénytelen elfogadni a tényt, hogy egy lyukban fog élni ki tudja meddig. Ám a helyzet, ami kezdetben szokatlan, de békés volt, kezd egyre gyanúsabbá válni, egészen pontosan Howard lesz az, aki fenyegetővé válik. El kell dönteni hát, hogy hol jobb: kint, vagy bent?

A 2008-as Cloverfield nagy felüdülés volt a found footage-filmek táborában, mert bár számtalan kézikamerás mozi készült, ez nem tűnt klisésnek, sőt egyenesen izgalmas és jól összerakott munka volt. A Cloverfield Lane 10 derült égből villámcsapásként robbant be, és nem csak azért mert minőségi darab, hanem mert gyakorlatilag titokban készült el. A pár hónappal ezelőtt kikerült előzetes előtt semmit nem lehetett tudni a 2008-as film „kistestvéréről”, így a meglepetés még jobban hatott.  A nyolc évvel ezelőtti mozit követi ez is a tekintetben, hogy ugyanaz az alaphelyzet, vagyis valami nagyon nem stimmel a világgal, viszont ebben az esetben nem egy nagy óriáspók-szerű dologtól kell rettegni, hanem a bezártság okozta problémáktól. És abból akad bőven a megszállottságtól kezdve egészen az erőszakig.

A Cloverdfield Lane 10 gyakorlatilag egy kamradráma thriller és sci-fi jegyekkel, és ennél izgalmasabb összeállítást nem is tudnánk elképzelni. A feszültség, a paranoia jelei gyönyörűen bontakoznak ki a 100 perces játékidő alatt, ahol még elsőre az sem egyértelmű, hogy ki melyik oldalon áll. John Goodman alakítása olyan könnyed, ijesztő és szerethető egyben, hogy a nézőt csak úgy húzza magával, amihez természetesen az erős sztori is párosul.

Az atmoszféra erőteljessége, pláne egy kis helyre bezárva nagyon ütős végeredményt hozott, és úgy, hogy a ritmusa és hossza nem lett elnyújtva, jó döntésnek bizonyult. Rég volt már ilyen figyelemreméltó mozi ebben a műfajban.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/26611/pics/lead_800x600.jpg
Cloverfield Lane 10,Kritika,Moziba be!,sci-fi,thriller
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?