Retrospektív magyar filmfesztivál kezdődik a moszkvai Tretyakov Galériában

Tretyakov Galéria

A 20. századi magyar filmművészet 16 kiemelkedő alkotását mutatja be Moszkvában a péntektől a Tretyakov Galéria újraindított mozijában az egy hónapon át tartó retrospektív filmfesztivál. 

A programban olyan klasszikusok szerepelnek, mint Jancsó Miklós Szegénylegények, Gothár Péter Megáll az idő vagy Fábri Zoltán Körhinta című filmje. Bemutatják a régi idők filmjei közül egyebek között Kertész Mihály A tolonc (1914), Kalmár László Halálos tavasz (1939), Szőcs István Emberek a havason (1942) és Radványi Géza Valahol Európában (1946) című alkotását is. A seregszemlén felvonultatott rendezők között van Sára Sándor, Makk Károly, Huszárik Zoltán, Dárday István, Mészáros Márta, Szabó István, Tarr Béla és Szász János.

Vasárnap kerekasztal-beszélgetést tartanak a 60-as és 70-es évek magyar mozijáról. A fesztivált a Mozi a Tretyakovka projekt keretében a moszkvai magyar nagykövetség kulturális intézet támogatásával, az Oroszországban az Oscar-díjas Saul fiát elsőként bemutató Cifra-2 Magyar Filmfesztivál folytatásaként rendezik meg. A vetítés 35 milliméteres kópiákról történik, felidézve ezzel a régi mozi hangulatát.

Forrás: MTI 

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/26579/pics/14607191107223286_800x600.jpg
Fesztivál,Rövidzárlat
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?