Itt is vagyok, ott is vagyok, hol is vagyok? – Hurok

Magyar film és sci-fi. Magyar film és időutazás. Még ízlelgetni, szokni kell a gondolatot, de igen, már ilyen is van, és bár ingoványos talaj a tér-idő kontinuum megbolygatása akár csak vásznon is, de ha valaki kellő odafigyeléssel és szeretettel fog hozzá egy ilyen sztorihoz, akkor még lehet remény, hogy egy izgalmas film is kisülhet belőle.

A hazai filmgyártásban ez a zsáner szokatlan, sőt, egyenesen ritka, mint a fehér holló, ezért ott van az a bizonyos kisördög, ami folyton azt suttogja, hogy ez most egy olcsó amerikai koppintás lesz, vagy tényleg működni fog klisék nélkül is és nem megy át gagyiba? És itt jön elő a kellő alázat és megfelelő kidolgozottság, hogy egy értelmes és fordulatos időutazós film legyen a végeredmény.

Bár lehet csak a kisördög miatt, de a sztori nem a legeredetibb; Anna (Martinovics Dorina) és Ádám (Száraz Dénes) drogfutárok, akik rendszeresen visznek ki külföldre szállítmányokat, amiket a nagybetűs rosszfiútól, Dezsőtől (Anger Zsolt) kapnak. Ádámék ki akarnak végre szállni a buliból, de közbejön egy nem várt terhesség, és a már emlegetett időhurok, így Ádám választás elé kerül: csak magát menti a faramuci helyzetből, vagy leendő családját is?

Már a téma sem kecsegtet semmi vidámsággal, így a film atmoszférája, a környezet és a fények/színek kombinációja is tökéletesen tükrözi a Hurok világát. Ridegség, a modern és a lerobbant kettőssége, szürkeség és a visszafogottság jellemzik a filmet, amit néha a rendező egy-egy látványos, szokatlan beállítással kompenzál, vagy éppen dob fel. Ami viszont hátrány, hogy a túlzottan is evidens hétköznapi elemek (mint egy kutyát sétáltató nő, egy autó elsuhanása a háttérben) arcunkba tolása (pláne ugye újra és újra) kissé sután hatnak, afféle pirosan villogó feliratok a vásznon: „hahó, ezekre az apróságokra figyelj, még elő fognak kerülni a film során!” Felesleges, hiszen tudjuk milyen filmmel állunk szemben. Az evidencia amilyen túlzó néhol, annyira hiányzik helyenként, így a nézőben számos kérdés merül fel: hogyan és miért jött létre az időhurok, miért nem kérdez rá erre senki, miért veszi természetesnek viszonylag hamar a főhős, stb. Oké, persze egy ilyen jellegű filmnél a kérdések csak úgy szaporodnak, hiszen a téma miatt ez adja magát, és ha mondjuk nem is vagyunk szőrszálhasogatóak, akkor nem is annyira zavaróak. Mint ahogy abba is kár belemenni, hogy az időzavar okozta történések tökéletesen vannak-e kidolgozva, hiszen ez nem egy tudományos munka, hanem szórakoztató film.

Így bátran ki lehet jelenteni, hogy ha nem is perfekt, de egy teljesen korrekt mozi a Hurok, pláne, ha azt nézzük, hogy azért a hazai filmesek nem nagyon gyakorlottak ebben a zsánerben. Nem kínos, végre valami új, és ami a lényeg, hogy nem akarja irtózatosan komolyan venni magát. Az újdonság szelét meg szeretjük, és a kellemes próbálkozásokat is, hiába ingoványos még ez a talaj. 

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/26505/pics/lead_800x600.jpg
Hurok,Kritika,Moziba be!,sci-fi,thriller
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?