Blogolj!

Frissek, zamatosak, rövidek – Friss Hús rövidfilmfesztivál

A fesztiválon elsősorban fiatal filmesek rendezéseit láthatják a nézők, amik iránt évről évre egyre nagyobb az érdeklődés. A Magyar Filmhéten is érezhető volt már, hogy a leendő, vagy épp nemrégiben végzett rendezők igazán megtalálták a helyüket a kisfilmek világában, mivel játékidejüket (legyen az csak 5, vagy akár 35 perces is) és történetüket tekintve jól kihasználják lehetőségeiket, kellő komolysággal és érzékenységgel nyúlnak az alkotásokhoz. Nézzük, mit tartogat a péntek a közönség számára.

A magyar versenyfilmek I. szekció szerdai ismétlését lehet megnézni délután öttől, amiben hat rövidfilm szerepel.

Vizsgálat

A negyedórás történet egy iskolaorvosként dolgozó apa belső vívódását dolgozza fel, akinek fiát a szeme láttára bántották osztálytársai. A nagy kérdés, hogy megtorolja-e fia helyett a zaklatást az elkövetőkön, vagy hagyja, hogy a gyerek intézze el majd a dolgokat.

Hétköznapi téma, minimalista történetvezetés, mégis erőteljes, néhol zavarba ejtő és erős film Fekete Tamás munkája.

Gólyatábor

Ahogy az iskolai zaklatás, úgy a szexuális zaklatás is egyre nagyobb méreteket ölt. Kárpáti György Mór filmje a két évvel ezelőtti gólyatáboros incidenst dolgozza fel, utal rá. Mindössze 8 perc, de nem is kell több, ha az ember ismeri az eseményeket. Tömörsége miatt még jobban érezhető a tehetetlen düh és méreg, ami a valós eseményekkel kapcsolatban felmerül az emberben.

Indián

Ártatlan gyerekkori álmodozás egy távoli világról, a hazai szocialista múlt egy megfáradt, unalmas úttörőtáborában. Az ártatlan vágyak viszont a felnőttekben riadalmat keltenek és még egy nem várt tragikus esemény is beárnyékolja az amúgy sem vidám hétköznapokat Simonyi Balázs filmjében.

En Passant

Oláh Kata története is a bántalmazás témáját vesz górcső alá, de különös, szokatlan módon. Filmje teljesen más eseményeket sugall, mint amit kikerekít belőle végül, ezért az En Passant meglepő, drámai, hétköznapi és finom munka lett.

35

Magyar űrhajós a Holdon. Talán Barcsai Bálint munkája a legfurcsább abban a tekintetben, hogy az ember éppen hogy elkezdené felfogni mit is lát, éppen csak kezd beleilleszkedni a történetbe, amikor hirtelen vége is szakad.

A nyalintás nesze

Andrasev Nadja animációját már a Filmhéten is meg lehetett nézni, és bár csak 9 perces alkotásról beszélünk, mégis többnek hat. Lassú tempójú, sokszor zavarba ejtő történet, egy sajátos szerelem meséje.

A Magyar Versenyfilmek V. blokkját este 9-től láthatjátok:

Házibuli

Bárány Dániel munkája szintén egy animáció, amit a Filmhét is vetített. Rövid, ötletes folyamszerű alkotás, ami - ahogy a címből is látszik - egy házibulit mutat be a maga lendületével, esendőségével és bájával.

Tabula rasa

1990, Erdély. Minden változásban van, a felnőtté válás nehézségei, a Ceausescu rendszer árnyéka még ott él a film főhőseiben. Csoma Sándor története ezt a bizonytalanságot, keserűséget mutatja be egy kamaszszerelmen keresztül.

Fehér farkas

Nem sablonos, inkább visszafogott és lírai Szilágyi Fanni különleges története egy cigánylány és egy fehér farkas kapcsolatáról. Miközben minden kilátástalannak tűnik a világukban, a lecsúszás, embertelenség és bezártság érzése veszi körül őket, a lány és az állat közötti kapocs a legtisztább (ahol még a halaknak is szerenádot adnak).

Remény

A politikusok egy gépezet segítségével próbálják az embereket jobb kedvre deríteni, ám ez balul sül el. Szirmai Márton rövidfilmje egyszerre humoros és szomorú, egyfajta szatíra a mai politikai helyzet és a híres magyar pesszimizmus köré építve.

A Remény bár nem tökéletes, mondanivalója célt ér, amolyan szarkasztikus, direkt infantilis módon.

Nemzetközi Versenyfilmek I. blokkjában pedig a Green (Lucas Camps), In the Sea (Sigur Kolster), Rate Me (Fyzal Boulifa), Lead In The Head (Aurore Peuffier), Stutterer (Benjamin Cleary) és a Red Light (Toma Waszarow) lesz látható este 7-től.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/26240/pics/lead_800x600.jpg
animáció,dráma,Fesztivál,lista,szatíra
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?