Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

A Kék Acél kissé berozsdásodott, de még mindig hasít – Zoolander 2

Vígjátékot nehéz csinálni. Talán a legnehezebb műfaj, pláne akkor, ha a poénok nem csak a kaki-pisi, kuki-nuni négyszög körül forognak. Ezért van az, hogy míg Adam Sandler sokadik filmje után is ciki, Ben Stiller még nem az. Legalábbis nem mindig.

Hosszú idő telt el 2001 óta, amikor Zoolandert először láttuk kifutón és először csodálhattuk meg a Kék Acélt vagy a Magnumot. Most, 15 évvel később próbál saját nyomdokaiba lépni, ami igen nehéz, de aki vevő a szerethető baromságra és elég nyitott ahhoz, hogy tényleg egy celebektől hemzsegő egyszerű, katyvaszos, de szórakoztató filmet nézzen, annak a Zoolander 2 nem okoz csalódást.

De ehhez tényleg kell az a bizonyos 15 év, mivel ha valakiben friss élményként élnek még Derek (Ben Stiller) és Hansel (Owen Wilson) kalandjai, annak kissé unalmas koppintásnak fog tűnni a folytatás. Mivel a film gyakorlatilag önmagára utal vissza kb kétpercenként, könnyen beleesik abba a csapdába, hogy a reflektálás utánzásba csap át, kicsit sem megújulva. Csak a környezet más – jelen esetben Róma – de igazából lényegtelen is, hiszen újra a csücsörítős bamba fej (alias Kék Acél és társai), a cizellált gruppen szex és a múlt árnyéka vetül főhőseinkre. Mintha a film már a közönséget megelőzve, önmagát próbálná mentegetni, hogy „igen, kissé megöregedtünk, már nem tudjuk mi a menő, és semmit sem értünk a mai divatos dolgokból, de igazán igyekszünk”, ami egy ideig oké, de nem kell minden jelenet során a szánkba rángni. És úgy tűnik a mentegetésre szükség is van, mivel a szelfi és Justin Bieber viccből való kinyírása ezer golyóval már annyira nem új keletű poén, így nem igazán vicces, de rendben, hiszen ők is megmondták: „kimentünk már a divatból”.

Ahogy a végtelenségig egyszerű Derek Zoolander, mi is legyünk jóindulatúak, és bocsássuk meg a rengeteg suta szóviccet, és inkább fogjuk fel kellemes nosztalgiának a filmet. Ha meg éppen unjuk a nem megújulást, akkor számolgathatjuk az olyan ismert emberek cameoit, mint Sting, Bruce Springsteen, Valentino, Tommy Hilfiger és társaik. Viszont ha már cameo, akkor ne menjünk el a mozi fénypontja, a csodálatos Benedict Cumberbatch androgün figurája mellett, aki talán az egyetlen igazán jó fricska a mai modellszakmának és azoknak, akik a férfi/női nemet egyfajta skatulyaként értelmezik a mai világban, mert az „trendi” ugye.

A Zoolander 2 a múlt árnyékában él, ugyanúgy, ahogy annak főszereplői is, kicsit berozsdásodtak, kicsit bénák már így 2016-ban, de akit lenyűgözött a Magnum, vagy a La Tigra 15 éve, az most a múltba révedhet, hiszen a mozikban ma a nosztalgia a menő, és ugye Zoolanderéknek az a legfontosabb, hogy divatosak legyenek. És ezt a maguk módján teljesítik is.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/25896/pics/lead_800x600.jpg
akció,Kritika,Moziba be!,vígjáték,Zoolander 2
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?