Blogolj!

Zene, gyilkosság és Balaton a 2. Magyar Filmhéten

A 2. Magyar Filmhét felhozatala nagyon vegyes, ami azért jó, mert mindenki megtalálja azt, ami érdekli, vagy ami éppen a hangulatához passzol. Nézzük mik voltak a Filmhét második és harmadik napján.

Zene határon innen és túl

A dokumentumfilmek a témákat illetően széles skálán mozognak; az Engedem, hadd menjen című filmből például kiderül, hogy a Quimby Most múlik pontosan című legnépszerűbb slágere miért lett világszerte is ekkora siker, vagyis, hogy a határon túli népzenészeken keresztül egészen Mexikóig miért dolgozzák fel megállás nélkül  dalt és vajon miről is szól. A drogról? A szerelemről? Vagy valami másról?

A műfajilag nem igazán behatárolható Balaton Method központi témája szintén a zene, de itt nem egy dal, hanem számos fiatal zenész nyomja a Balaton körül. Ez alapvetően nem lenne valami izgalmas másfél órában, de Rév Marcell operatőr és Szimler Bálint rendező profizmusának és kőkemény kreativitásának köszönhetően nem csak hangi, hanem vizuális orgiát is kapunk, nem beszélve a lángos szagú, borgőzös Balaton-parti hangulatról.

Fiktív és valós gyilkosságok

Nem csak könnyedebb hangvételű dokumentumfilmekkel találkozhatunk a Filmhéten, hanem komolyabb témákkal is. A csepeli kettősgyilkosság - hatalmat mindenáron a 2009-es eseményeket mutatja be a nézőknek szakemberek és dokumentumok segítségével. A megdöbbentő eset azért is volt sokkoló, mivel a bűntény minden percét az egyik áldozat felvette diktafonra, ami amellett, hogy rengeteget segített a nyomozásban, hihetetlenül megrendítő.

Szintén gyilkossággal dolgozik Mátyássy Áron, de ez már fikció: a Víkend, ami talán a Halálkeringő óta az első magyar thriller. Bár kissé suta, és érezhető, hogy nem igazán mozog könnyen a műfajában, pontosabban túl sokat akar egyszerre bemutatni belőle, így túlzsúfolt lesz, ám a Gryllus Dorka és Simon Kornél főszereplésével készült film talán ennek a zsánernek az első próbálkozása annak érdekében, hogy a továbbiakban ilyen jellegű filmek is készülhessenek itthon.

 „Kibaszott szexi vagy”

A párválasztás és a fiú-lány különbségek nem csak kamaszkorban számítanak örök rejtélynek, hanem később is. A Hello, szia, csókolom doksi ezt a témát járja körbe, a huszonévesektől egészen az időskorú emberekig, mindent korosztályt megszólaltatva. Miért nehéz, miért nem megy, és ha már megtaláltuk, akit kerestünk, akkor milyen kihívásokkal kell szembenézni? Nemtől, kortól függetlenül.

Még több film, még több mozi

A Filmhét a pénteket a nagyjátékfilmeknek szenteli elsősorban, ugyanis olyan mozikat láthatunk egész nap, mint például a Moszkva teret is jegyző Török Ferenc filmjét, a Senki szigetét, a nagysikerű Liza, a rókatündért, Veszetteket, vagy a tévéből moziba kerülő Félvilágot. Emellett az Oscar-jelölt Koltai Lajos tart megemlékezést a nemrégiben elhunyt Zsigmond Vilmos tiszteletére, majd az Oscar-díjas operatőr egyik munkáját, a Fekete Dáliát vetítik, illetve a frissen Oscar-díjas Saul fia is látható lesz péntek este. 

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/25588/pics/14570365027876823_800x600.jpg
Félvilág,Fesztivál,Vegyes vágott,Veszettek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?