623-ra nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon
Újabb öt, idős, krónikus beteg hunyt el, vagyis a halálos áldozatok száma immár 26 fő.
Blogolj!

Oscar-díjas a Saul fia!

A filmszeretők körében az Oscar az az éves esemény, amire különösen odafigyel mindenki. A 88. gála viszont most plusz izgalmakat is ígért, hiszen majdnem 30 év óta először képviselte hazánkat egy film. Az izgalom kifizetődött, hiszen Oscar-díjas lett a Saul fia.Chris Rock Az est házigazdája Chris Rock volt, aki a gálát megelőző bojkottra alapozta nyitóbeszédét: rögtön a fekete és fehér emberek arányán viccelődött, és a „fehér emberek díjátadójának” nevezte az Oscar-gálát. Will Smith, Spike Lee és Jada Pinkett Smith Oscar bojkottján is élcelődött, miszerint úgyis egy rakás pénzt kapnak filmjeikért, illetve Pinkett Smith-t meg sem hívták a díjátadóra szóval kissé hiteltelen a felháborodásuk. Kiemelte, hogy itt a színészek és a filmek kapnak díjat, és nem az a lényeg ki milyen színű, de fontos az, hogy a feketék is ugyanolyan lehetőséget kapjanak.


Tom Hardy a Mad Max: A harag útjában Az első díjat Charlize Theron és Emily Blunt adta át a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában a Spotlight: egy nyomozás részleteiért, majd ezt a legjobb adaptált forgatókönyv díja követte, amit A nagy dobás kapott. Az este nagy nyertese Mad Max: A harag útja volt, ami a technikai díjakat uralta, gyors egymásutánban három díjat is (legjobb kosztüm, látvány, smink) bezsebelt, majd folytatta a legjobb vágás és hangvágás, hangkeverés díjával. Emmanuel Lubezki operatőr zsinórban harmadik Oscarját vehette át A visszatérőért. Az est nagy vesztese a Star Wars 7 volt, viszont a színpadon kárpótlásul kapott egy kis figyelmet R2-D2 és C-3PO a hetedik részből ismert BB-8 droiddal. Ennio Morricone pedig végre megkapta első (!) Oscar-díját az Aljas nyolcas című film zenéjéért. Ahogy szintén első aranyszobrát kapta meg Leonardo DiCaprio is, A visszatérőben nyújtott alakításáért. A legjobb film pedig a Spotlight: Egy nyomozás részletei lett. 

A legjobb idegen nyelvű film díjának átadására majdnem a gála végéig kellett várni, Nemes Jeles Lászlónak Sofia Vergara adta át az aranyszobrot. A rendező az Akadémiának, a Sony Pictures Classics-nak és a stábnak köszönte meg a díjat.

 A Saul fia diadalmenete majdnem egy éve kezdődött, és azóta is töretlenül söpri be a díjakat. Az Oscar-díj már csak hab a tortán, hiszen ha nem nyert volna, akkor is elérte azt, amit minden filmes szeretne; világszerte rászegeződött rengeteg szakmabeli és „civil” figyelme, illetve ne felejtsük el a reklámot és a külföldi moziforgalmazásokat sem.

Külföldi és hazai sikerekErdély Mátyás Az alkotók számára az Oscarig vezető út arannyal volt kikövezve. Több mint 40 díjat tudhatnak magukénak a készítők, így most a teljesség igénye nélkül nézzük, hogy mi történt eddig a filmmel: Cannes-ban megkapta a külföldi kritikusok Fipresci-díját, a fontos társadalmi témákat feldolgozó filmeknek járó Francois Chalais-díjat, a zsűri nagydíját és a technikai nagydíjat, majd a szarajevói filmfesztiválon is a Saul fia nyert, a Golden Globe-on pedig a legjobb külföldi film kategória nyertese lett. Az operatőri munka eredménye az Zányi Tamás Amerikai Operatőrök Céhének Spotlight-díja, Zányi Tamás hangmérnöké a Golden Reel-díj (aki olyan filmek elől happolta el a díjat, mint a Star Wars, A visszatérő, Mad Max: A harag útja vagy a Kémek hídja). Nem csak Cannes-ban, hanem Los Angelesben és itthon is megkapta a film a kritikusok díját, ahol a rendező, az operatőr, a hangmérnök, és a film főszereplője, Röhrig Géza is díjazott lett. Az Oscar előestéjén pedig az Independent Spirit Awards-díjat is bezsebelte a Saul fia (magyar filmként először), amit a független filmek Oscarjának is hívnak.

Nem csak egy újabb holokausztfilm

A Saul fia nem csak azért fontos film, mert 27 év után az első, ami eljutott az Oscarig, hanem mert különleges látásmódot képvisel. Bár a holokauszt témáját számtalanszor feldolgozták már a képernyőn, de ez az első olyan film, aminek szemszöge szokatlan, egyedi és ebben rejlik ereje. A profi és aprólékos munka eredményének csúcspontja természetesen az Oscar-díj, ám az a számtalan elismerés, amit tavaly május óta, a cannes-i filmfesztivál óta kapott, bizonyítja, hogy szakmai szempontból is sikeres. Ugyanis nem csak magát az alkotást, hanem annak készítőit külön-külön is díjazták, úgy, mint az operatőri, rendezői és a hangmérnöki munkát. Ez nem is csoda, hiszen az egyedi atmoszféra megteremtésében rengeteg szerepe volt Erdély Mátyásnak (operatőr) és Zányi Tamásnak (hangmérnök). 

Az elsőfilmes Nemes Jeles László a témát és a megvalósítást illetően nem először dolgozik így, mivel kisfilmje, a Türelem volt a Saul fia előképe, így érdemes azt is megnézni, egyfajta „ráhangolódásképp” az egészestés mozira.

A főbb kategóriák jelöltjei és nyertesei (a teljes listát itt találjátok)

Legjobb film: 

A nagy dobás
Kémek hídja
Brooklyn
Mad Max: A harag útja
Mentőexpedíció
A visszatérő
A szoba
Spotlight: Egy nyomozás részletei

Legjobb rendező: 

Adam McKay - A nagy dobás
George Miller - Mad Max: A harag útja
Alejandro González Iñárritu - A visszatérő
Lenny Abrahamson - A szoba
Tom McCarthy - Spotlight: Egy nyomozás részletei

Legjobb férfi főszereplő: 

Bryan Cranston - Trumbo
Matt Damon - Mentőexpedíció
Leonardo DiCaprio - A visszatérő
Michael Fassbender - Steve Jobs
Eddie Redmayne - A dán lány

Legjobb női főszereplő: 

Cate Blanchett - Carol
Brie Larson - A szoba
Jennifer Lawrence - Joy
Charlotte Rampling - 45 év
Saoirse Ronan – Brooklyn

 Legjobb férfi mellékszereplő: 

Christian Bale - A nagy dobás
Tom Hardy - A visszatérő
Mark Ruffalo - Spotlight: Egy nyomozás részletei
Mark Rylance - Kémek hídja
Sylvester Stallone - Creed: Apollo fia

Legjobb női mellékszereplő: 

Jennifer Jason Leigh - Aljas nyolcas
Rooney Mara - Carol
Rachel McAdams - Spotlight: Egy nyomozás részletei
Alicia Vikander - A dán lány
Kate Winslet - Steve Jobs

Legjobb idegen nyelvű film: 

A kígyó ölelése (Kolumbia)
Krigen/A War (Dánia)
Mustang (Franciaország)
Saul fia (Magyarország)
A sivatagon át (Jordánia)

Címkék: Oscar-díj, Saul fia
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/25479/pics/lead_800x600.jpg
Oscar-díj,Saul fia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?