Blogolj!

Oscar-totó, avagy ki lesz a befutó? – Legjobb női/férfi főszereplők

Folytassuk tovább a találgatást; a mellékszereplők után most jöjjenek a legjobb főszereplő-jelöltek.

 Legjobb női főszereplő:

 Cate Blanchett – Carol 

A Carolról már esett szó, vagyis nem ismételném magamat, legfeljebb csak annyit, hogy mivel Cate Blanchettet imádja a szakma és nem utolsó sorban a film is nagy sikernek örvend, így elég nagy esély van arra, hogy a búgó hangú színésznő hosszan tartó pillantásai és tőmondatai aranyszobrot érnek, de remélem az Akadémia ennél azért nagyobb igényű, ami az alakításokat illeti.

Brie Larson - A szoba 

Ugyanis itt van egy viszonylag még ismeretlen színésznő, Larson, aki Blanchettel ellentétben természetes és könnyed tudott maradni, miközben a drámaiság sem vesztett el belőle A szobában. A fiatal színésznő érett játéka a Golden Globe-on már szobrot ért, vagyis az „Oscar előszobáját” már kipipálhatja.

Jennifer Lawrence - Joy 

A Napos oldal óta még a csapból is ő folyik annak ellenére, hogy nem kiemelkedően jó színésznő. Bár már van egy Oscar-díja, és azóta is folyamatosan jelölik minden évben, de a korrekt alakításokon túl sokat nem nyújt. Legutóbbi filmje, a Joy nem is sikerült a legjobbra, ő hozta a megszokott szintet, de túlléphetnénk már a Lawrence-mánián.

 Charlotte Rampling - 45 év 

Összességében kevés olyan film van, ami az idősekkel és kapcsolataikkal foglalkozna, ezért jó, hogy elkészült a 45 év. Bár láttunk már ehhez hasonló történeteket, ez a film inkább a mimikára épül, és jól is esik az, hogy nem rágnak mindent a szánkba. Charlotte Rampling pedig a finom, apró gesztusokkal nagyon jól játszik, nem lesz ripacs, sem túl távolságtartó, ám valami azt súgja, hogy mégsem Oscar kompatibilis (ha már a szintén idős korosztályt képviselő Emmanuelle Riva sem tudott nyerni nagyszerű alakításával, helyette pedig a 23 éves Jennifer Lawrence kapott Oscart 2013-ban), mivel vannak versenytársai, akiknek sajtója sokkal jobb.

 Saoirse Ronan – Brooklyn 

Még mindig csak 21 éves, de már ez a második Oscar-jelölése, nem is véletlenül, mivel a Brooklyn félszeg, bizonytalan kislányából, a tudatos, önálló nővé való átalakulást nagyon szépen és természetesen adja elő és szó nélkül elhisszük neki. Őt is tolják, bár csak finoman, így nagy az esély rá, hogy az Akadémia könnyen szem elől fogja őt téveszteni.

Aki jó lenne, ha nyerne: Brie Larsoné volt a legjobb, legtermészetesebb és legmagávalragadóbb alakítás mind közül, és reméljük ezt az Akadémia is észreveszi (pláne úgy, hogy sajnos A szoba másik főszereplőjét, a mindössze 9 éves Jacob Tremblay-t nem jelölték).

Aki valószínűleg nyerni fog: Nem csak drukkolunk neki, hanem elég esélyes, hogy tényleg Larson nyeri majd az Oscart, pont amiatt, amit fentebb már részleteztem.

 

Legjobb férfi főszereplő:

 Bryan Cranston – Trumbo 

Érdekes, hogy annak ellenére, hogy Oscarról van szó, a Trumbo valahogy totálisan eltűnt a ködben a többi film között, a reklámja egyenlő kb a nullával és még itthon kilátásban sincs a moziforgalmazása. Cranston már a Breaking Bad című sorozatban (itthon a borzasztó Totál szívás címmel futott) bebizonyította, hogy bármire képes, ha színészkedésről van szó, így sajnálatos, hogy eltűnik a többi jelölt között.

Matt Damon – Mentőexpedíció 

A nálunk forgatott Mentőexpedíció egy üdítő színfolt volt ősszel, mivel nem akarta annyira komolyan venni magát (ahogy ugye a film alapjául szolgáló könyv sem). Ezért is történhetett meg az, hogy a Golden Globe-on is vicces módon legjobb musical/vígjáték kategóriában nyert, úgy ahogy Matt Damon is. És jó is volt, de valahogy mégsem egy Oscar-díjat érő alakítás az övé.

Leonardo DiCaprio - A visszatérő 

A mezőnyben minden szem DiCapriora szegeződik. Igen, arra az emberre, akiért már a fél világ szorít, hogy idén kapja meg végre azt a fránya szobrot. Erre minden esély meg is van, és az Akadémia ha eddig nem is, most szinte biztos, hogy engedni fog a nyomásnak, hiszen gondoljunk bele, hogy szerencsétlen Leo mennyit szenvedett A visszatérőben, hogy végre a kezében lehessen az a rohadt Oscar.

Michael Fassbender - Steve Jobs 

A Steve Jobsot én személy szerint nem szerettem, ám a színészek tényleg maradéktalanul jók voltak, főleg a címszerepet alakító Fassbender. Nagyon utáltam miközben tetszett az, ahogy igazgatja maga körül a sokszor káoszos dolgokat, vagyis tényleg olyan volt, mint Jobs. Sokszor belekötnek abba, hogy „de hát nem is hasonlított rá”, de kit érdekel akkor, hogy ha valaki ilyen jól alakít?

Eddie Redmayne - A dán lány 

Redmayne mostanában kezdi bontogatni szárnyait Hollywoodban és A dán lány tökéletes is lenne az Oscarhoz, hiszen nem csak szívszorító dráma (amit az Akadémia zabál), hanem még nővé való átalakulás is szerepel benne, ami már tuti díjat érne, ám sajnos a bágyadt szempilla rebegtetés idén valószínűleg nem fog bejönni, pláne hogy tavaly már nyert egy szobrot Stephen Hawking megformálásáért ugyanebben a kategóriában.

Aki jó lenne, ha nyerne: Persze, mi is drukkolunk Leonak, hiszen már igazán kijárna neki a díj, csak az a baj, hogy nem ezért a szerepért, ugyanis az nem színészi alakítás, hogy valaki fázik és májat eszik a forgatáson. Ezért inkább Fassbenderre megy a voks, de ez nyílván egy naiv gondolat.

Aki valószínüleg nyerni fog: Szinte biztos, hogy DiCaprio végre idén bearanyozódik, hiszen A visszatérő promóciója borzasztó erős, és nem utolsó sorban a „Leo végre kapjon Oscart” mozgalom is egyre hangosabb. Feltételezem az Akadémia is tűrhetetlennek tartja ezt a borzasztó állapotot és végre változtat ezen.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/25320/pics/lead_800x600.jpg
A dán lány,A szoba,A visszatérő,Carol,Joy,Oscar-díj,Steve Jobs
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?