Éjjel-nappal színésznő volt – Meghalt Psota Irén

A Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A komikától a drámai karakterig mindet eljátszott és el tudott játszani. Kezdetben focibolond bátyjaival járta a meccseket, majd amikor rájött, hogy neki ennél több kell, elindította karrierjét.

„Nem volt szép, de megállt a levegő, amikor megjelent”

A Fogaskerékgyár színjátszói között kezdte a szárnypróbálgatását tizenévesen, ahol eleinte kissé furcsán néztek rá, mivel nem kimondottan volt „színésznő külseje”, ám karizmája mindenkit lenyűgözött. Tehetsége már ekkor megmutatkozott, így rábeszélték, hogy jelentkezzen a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Fel is vették elsőre, innen pedig megkezdődött karrierje.

„A meghökkentő nő”

Olyan később elismert színészekkel dolgozhatott és tanulhatott, mint Soós Imre, Szemes Mari vagy Szirtes Ádám. A főiskolán ismerkedett meg Makk Károllyal, későbbi szerelmével, akit Psota eleganciája kezdetektől fogva magával ragadott. Már az esküvőt tervezték, amikor Makk Krencsey Marianne színésznőbe beleszeretett, majd elhagyta Psotát.

„Az a legfontosabb, amit csinál”

A fájdalmas szakítás után mégis együtt dolgoztak, így született meg Ház a sziklák alatt című klasszikus is 1959-ben, amiben Psota elképesztő hitelességgel játszott. A forgatás során derült ki, hogy énekelni is tud, ráadásul szórakoztató stílusban, ez pedig következő filmjeire is rányomta bélyegét. Makk Károllyal többször is dolgozott még együtt, mint például a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?-ben, vagy az Egy erkölcsös éjszakában.

A Madách-korszak

A filmek mellett természetesen színpadon is dolgozott, ugyanis a főiskola elvégzése után 1952-ben egyből a Madách Színházhoz szerződött, ahol Darvas Ivánnal, Zenthe Ferenccel, Kis Manyival játszott, majd 1956-ban Párizsba ment szerencsét próbálni, ám nem járt sikerrel és hazajött, majd egészen 1980-ig a színház tagja volt. Egy rövid kitérő után (1982 és 1990 között a Nemzeti Színháznál volt) visszatért a Madáchba.

 

„Otthon Elektraként járt”

Egy problémás házasság után Ungvári Tamás műfordító felesége lett, ám kettejük állandó elfoglaltsága miatt házasságuk nem volt felhőtlen. Psota éjjel-nappal szerepeket tanult, énekelt, színésznőként működött otthon is, ami megsínylette kapcsolatukat és 12 év után elváltak útjaik.

A  színjátszásról

„Nem lehet egy az egyben érzelmeket játszani, csak egyfajta rálátással. Minden benned van, benned lesz, rétegezetten, minden amit kaptál egy életben, akár rosszat, akár jót, akár szépet, akár csúnyát. Egyetlen pillanatot sem lehet kidobni az ablakon. Egyetlen kapcsolatot sem, még a legrövidebbet sem, még akkor se, ha az nem volt olyan szép, nem lehet kidobni a szemétbe, mindent be kell gyűjteni. Ettől vagyok én oly gazdag.”

Psota Irén február 25-én, 86 évesen hunyt el.

Címkék: Gyász
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/25349/pics/lead_800x600.jpg
Gyász
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?