Blogolj!

Oscar-totó, avagy ki lesz a befutó? – Legjobb női/férfi mellékszereplők

A nagy hajrában természetesen már beindul a találgatás, hogy mégis ki fog bearanyozódni hétfő hajnalban. Megkezdjük hát mi is a tippelgetést, de mivel rengeteg kategória van így most csak a fontosabbakat vesszük szemügyre. Elsőként a legjobb mellékszereplő jelölteket.

Legjobb női mellékszereplő:

Jennifer Jason Leigh - Aljas nyolcas 

 Leigh igazi badass a kategórián belül, nagy kedvenc, mivel nem a megszokott lelkizésre és könnyfakasztásra ment rá (nem is mehetett volna) a szerepét illetően, hanem egy vérbeli rohadék volt, akit állandóan szétvertek férfitársai, káromkodott, ölt és mocskos volt. Üdítő színfoltja a felhozatalnak és az sem utolsó, hogy az Aljas nyolcasban ő volt az egyedül nő olyan figurák mellett, mint Samuel L. Jackson és Kurt Russell. Teljesen egyenrangú volt, simán megállta a helyét, még úgy is, hogy 10 percenkét kapott egy pofont.

 Rooney Mara – Carol 

 A Carol miatt már értetlenkedtünk egyszer, mert a szakma külföldön imádja a film minden porcikáját, viszont itthon a kritikák alapján mégsem aratott akkora sikert. Én is utóbbival értek egyet, mert túl vérszegény volt az egész, ami Mara játékáról is elmondható, hiába pislogott jobbra-balra, Oscar-esélyesnek kikiáltani ezt az alakítást merő túlzás. De tény, a film sajtója nagyon jó, így Mara őzikeszemei ott vannak a listán.

 Rachel McAdams - Spotlight: Egy nyomozás részletei 

 A Spotlight egy igazi krimi-dráma, ami úgy húz le (jó értelemben), hogy nem játszadozik a tipikus hollywoodi klisékkel. A történetében van az ereje, amihez a szereplők kb csak asszisztálnak, és ahogy már írtuk, tökéletesen kiegészítik egymást. Ezért is érthetetlen az, hogy McAdams-et miért jelölték egyáltalán, hiszen kiemelkedőt egyáltalán nem nyújt, és amit csinál a filmben az is nagyjából annyi, hogy kutakodik, kopogtat ajtókon és régi dokumentumokat fésül át. McAdams még az elég rusnya sorsú True Detective 2. évadában is többet színészkedett, mint a Spotlight-ban, pedig ott is legfeljebb csak morcosan nézett maga elé.

 Alicia Vikander - A dán lány 

 Alicia Vikander egyre jobban kúszik (mit kúszik, sprintel) azon a bizonyos ranglétrán, és csont nélkül teljesít, akár egy robotlányt, akár egy megtört szívű feleséget kell játszania. Utóbbiért jelölték most, ami nem is meglepő: finoman mutatja be azt, hogy hogyan lesz egy bohém, magabiztos nőből egy megtört, bizonytalan asszony. Bár A dán lány nem a legjobb film sajnos, de kétségtelen, hogy Vikander a legnagyobb színfoltja az alkotásnak.

 Kate Winslet - Steve Jobs 

 Winslet akármit is csinál, irtó jól csinálja. Mindenben megállja a helyét, nem is csoda, hogy kapott már egy Oscart A felolvasóért. A Steve Jobsban is maradéktalanul hozta a kötelezőt, viszont a film nem igazán engedi meg azt, hogy különösen jó legyen (pedig simán tudna jobb is lenni). A potenciál természetesen benne van, de igazán kiemelkedőt nem nyújt, ennek ellenére simán esélyes az aranyszoborra, főleg ha ellenfeleit nézzük, és azt, hogy a Golden Globe-on már bezsebelte a díjat ugyanebben a kategóriában

 Aki jó lenne, ha nyerne: A legjobb az lenne, ha Jennifer Jason Leigh mocsokja kapná az Oscart, már csak azért is, mert az Akadémia (főleg a most kirobbant botrány miatt) nagyon pc akar lenni. Így bebizonyíthatná, hogy egy nő a sok férfi között is kiemelkedhet.

 Aki valószínűleg nyerni fog: A friss hús, Alicia Vikander szerepe a legjobban Oscar kompatibilis a transznemű férjet támogató asszonnyal. És mivel a filmipar is mostanában kezdi felkapni a svéd színésznőt, így ez a löket nem árthat neki. De a pc szellemében ott van még a leszbikus nőt alakító Rooney Mara, akit szintén imád a szakma (és ugye a film reklámja is jobb), szóval esélyes, hogy Vikander és közte fog eldőlni a dolog. Ugyan ott van a mezőnyben Kate Winslet, aki már öreg róka ami a jelölést illeti, ugyanis ez már a hetedik neki, de ha meglepetést akar okozni az Akadémia (amit nem nagyon szokott, de akadnak kivételek), akkor ő idén átadja a stafétát a fiatalabbaknak.

 

 Legjobb férfi mellékszereplő:

 Christian Bale - A nagy dobás 

Bale hol lefogyott irtózatosan, hol kigyúrta magát, A nagy dobásban pedig megtanult dobolni és kontaktlencsét használt. A nagy átváltozásokat szereti az Akadémia, de ez valószínűleg nem lesz elegendő teljesítmény ahhoz, hogy elvigye a szobrot, hiába tolta jól a kissé különc, antiszociális figurát.

Tom Hardy - A visszatérő 

Tom Hardy bármit csinál, arannyá válik, ám ez az idei felhozatalban már nem olyan biztos. Bár A visszatérő monumentalitásával és kegyetlen forgatási körülményeivel haknizik világszerte (na és természetesen DiCaprioval), Hardy valahogy elhalványul ezek mellett. Igaz, kevéske szerep jutott neki Inarritu filmjében, de annál jobban hozza a szemét figurát. És, igen, mi szeretjük az ilyen fajta rohadék szerepeket.

Mark Ruffalo - Spotlight: Egy nyomozás részletei 

Többször emlegettük már a kiegyensúlyozott alakításokat a Spotlight kapcsán, viszont Ruffalo volt az egyetlen, aki kapott némi külön figyelmet a filmben, így mi is felfigyeltünk rá. Ennek ellenére a felhozatalt nézve ez mégis kevésnek tűnik, de hát ki tudja, mit hoz a hétfő hajnal.

Mark Rylance - Kémek hídja 

Rylance játéka az egyik nagy kedvenc volt a Kémek hídja nézése során, ugyanis minimalista alakításával egyszerre volt szívszorító és vicces. Még Tom Hanks-et is lesöpörte a közös jelenetek során, ami azért nagy szó egy kétszeres Oscar-díjas esetében. Csípőből hozta a keserédes figurát, és leginkább ő maradt meg a filmből, ami nem rossz, ha azt vesszük, hogy alig szerepelt benne.

Sylvester Stallone - Creed: Apollo fia 

Az örök Rocky végre visszatért, és emiatt mindenki imádja, főleg, hogy nem csak a nosztalgiafaktor, hanem a minőség is mellette állt. A Creedet mindenki elismeri és szereti, Stallonét meg pláne, így kapott is idén már egy Golden Globe-ot. Vajon a következő aranyszobor is az övé lesz?

Aki jó lenne, ha nyerne: Mark Rylance alakítása az idei legjobb, ha annak összetettségét és finomságát nézzük. És bár sajnos egyáltalán nem esélyes, azért mi neki drukkolunk.

Aki valószínűleg nyerni fog: Egyértelműen a nagy favorit idén Sylverster „Rocky” Stallone. Mindenhol az ő nevét harsogják az Oscar kapcsán, így mint nagy visszatérő milyen szép is lenne, ha harmadik Oscar-jelölését végre beválthatná egy Rocky-filmért 39 év után.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/25296/pics/lead_800x600.jpg
A dán lány,A nagy dobás,A visszatérő,Aljas nyolcas,Carol,Creed: Apolló fia,Kémek hídja,Oscar-díj,Spotlight: Egy nyomozás részletei,Steve Jobs,Tom Hardy,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?