Blogolj!

Oscar-díjasok, akik nem vették át díjaikat

Most, hogy beléptünk a célegyenesbe, és hat nap múlva megtudjuk, hogy kik vihetik haza idén a hőn áhított aranyszobrot, nézzük azokat, akik ugyan megkapták az Oscart, de valamiért nem vették át azt. Olyan hiányzókat veszünk számba, mint például Paul Newman, Elizabeth Taylor, vagy Katharine Hepburn. És vajon igazoltak voltak ezek a hiányázások? Most kiderül.

Rögtön itt van Katharine Hepburn, akit karrierje során 12-szer jelöltek, ráadásul négyszer meg is kapta az Oscart (eddig ő tartja a rekordot a színésznők között), ám egyik esetben sem vette át a díjat, elmondása szerint azért nem, mert egyszerűen nem hisz a díjakban.

Marlon Brando a Rakparton című alkotásért kapott először Oscart 1955-ben, majd Francis Ford Coppola klasszikusáért, A keresztapában Don Corleone megformálásáért jutalmazta az Akadémia 1973-ban. Ekkor viszont kihagyta a gálát és egy indián lányt küldött maga helyett, aki az elnyomott őslakosok nevében szólalt fel.

Elizabeth Taylor akkori férje, Richard Burton miatt hagyta ki az 1967-es díjátadót, ugyanis Burton tartott attól, hogy ő nem fog nyerni (mivel felesége mellett őt is jelölték a Nem félünk a farkastól című filmben nyújtott alakításáért), így összebeszéltek, hogy egyikük sem fog elmenni a gálára. Taylor viszont nyert azon az estén, így ő kihagyta az aranyszobor átvételét, ám Burtonnek igaza lett, ő nem nyert aznap.

Az ismert pedofilbotrány miatt Roman Polanski ellen 1978 óta elfogatóparancs van érvényben az Egyesült Államokban, így érhető okokból nem igazán látogatja a díjátadót. Amikor ő 2003-ban nyert A zongoristával, Harrison Ford vette át helyette a díjat.

Woody Allent régóta hidegen hagyják az Oscar-díjátadók, pedig lett volna mit átvennie. Általában zenekara koncertjei miatt hagyja ki az estet. Oscarja így is bőven akad: 1978-ban az Annie Hallért megkapta a legjobb rendező, legjobb film és legjobb eredeti forgatókönyvért járó elismerést, majd szintén a forgatókönyvért jutalmazták még a Hannah és nővéreiért és az Éjfélkor Párizsbanért is.

Paul Newman már túlvolt hat jelölésen (plusz még egy jelölés rendezőként a Rachel, Rachelért), amikor végre megkapta A pénz színe című filmben nyújtott alakításáért a díjat 1987-ben (bár előtte kapott már két tiszteletbeli Oscart), ám a hetedik jelölést személyesen már nem váltotta be aranyszoborra, ugyanis nem jelent meg a gálán. Elmondása szerint azért nem, mert: „Ez olyan, mintha 80 évig futnál egy gyönyörű nő után, de aztán megunod, és csak annyit mondasz; Sajnálom, de már nagyon elfáradtam.

Michael Caine a Hannah és nővérei mellékszerepe miatt kapott Oscart 1987-ben, ám ezt kihagyta A cápa bosszúja (elég kellemetlenül hangzó A cápa sokadik folytatása) forgatása miatt, viszont pótolta hiányosságait 2000-ben, amikor Az árvák hercegéért átvette második Oscarját.

Henry Fonda (bár kapott egy tiszteletbeli Oscart már) második Oscarját lánya vette át 1982-ben Az aranytóban nyújtott alakításáért. Amíg Jane Fonda a gálán apját képviselte, addig Henry Fonda Bel Air-i otthonában volt, majd öt hónappal később, 76 évesen szívbetegségben elhunyt.

1975-ben Ellen Burstyn épen a Brodadway-n  a Jövőre veled, ugyanitt című darabbal volt elfoglalva, így nem mást, mint Martin Scorseset kérte meg, hogy vegye át helyette a díjat az Alice már nem lakik itt címszerepéért. A film rendezője ezt természetesen meg is tette. Burstyn hiányzása kifizetődött, ugyanis a Jövőre veled, ugyanittért nem sokkal később Tony-díjat kapott.

1974-ben Robert De Niro hagyta ki a bulit, pedig őt is jutalmazták az Oscar-mágnes, A keresztapa II Vito Corleone szerepéért, ám éppen akkor forgatta a Bertolucci-féle Huszadik századot. Így Coppola, A keresztapa rendezője vette át a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat.

1971-ben a legjobb eredeti dal kategóriában a The Beatles kapta meg a díjat a Let It Be-ért, de mivel nem sokkal előtte, 1970-ben oszlott fel az együttes, és a díj a zenekarnak szólt, így nem meglepő, hogy egyikük sem ment el a díjátadóra. Az Oscart helyettük Quincy Jones vette át.

A csodálatos Maggie Smith 1970-ben igazoltan hiányzott az Oscarról, ugyanis egy darabon dolgozott éppen Londonban. Őt Lauren Bacall képviselete a díjátadón, majd nem sokkal később a Miss Jean Brodie virágzásáért kapott díjat a Tony-díjátadón adta át Smith-nek.

Goldie Hawn esete elég viccesre sikeredett, ugyanis A kaktusz virágáért kapott Oscarját azért nem vette át, mert éppen Londonban forgatott Peter Sellers-szel, emiatt pedig teljesen elfelejtette a díjátadót. Akkor eszmélt rá, hogy miből maradt ki, amikor hajnali 5-kor egy telefon ébresztette, hogy gratuláljanak az Oscar-díjához.

Sophia Loren volt az első, aki Oscart nyert színészként idegen nyelvű filmben Vittorio De Sica, Egy asszony meg a lánya főszerepéért. Viszont ő mégsem jelent meg az esten, mert elmondása szerint annyira ideges volt, hogy attól félt, hogy majd mindenki előtt el fog ájulni, így jobbnak látta, hogy ha otthon marad, és legfeljebb otthon ájul majd el. Két héttel később római otthonában vette át a díjat.

Gary Cooper kétszer is hiányzott a saját díjának átvételekor. Először 1953-ban, a Délidőért kapott díját John Wayne vette át, mert Cooper Mexikóban forgatott éppen, majd 1961-ben tiszteletbeli Oscarját Jimmy Stewart képviseletében „vette át”, mivel Cooper akkor már súlyos beteg volt. Egy hónappal később hunyt el.

A vágy villamosában nyújtott alakításáért kapott díjat Vivien Leigh 1952-ben, viszont a gála idején a Broadway-n dolgozott férjével, Laurence Olivier-vel. Épp a színpad mögött volt, amikor a rádióban hallotta, hogy megnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat.

Szintén 1952, és A vágy villamosa: Kim Hunter a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat kapta meg, és szintén rádióból értesült erről, mivel ő Los Angelesben éppen kártyázott barátaival. (Mellesleg a következő évtől, 1953-tól rendszeres az Oscar-gála tévés közvetítése.)

Joan Crawford igazi dívaként viselkedett 1946-ban, ugyanis annyira ideges volt, hogy inkább beteget jelentett és nem ment el a díjátadóra. Ám amikor kiderült, hogy Oscart nyert a Mildred Pierce-szel, akkor gyorsan szerzett egy sminkes csapatot, hogy felkészítsék a fotózásokra.

A mai napig nem lehet tudni, hogy ez igaz-e, vagy csak városi legenda, de 1938-ban Alice Brady törött bokája miatt otthon maradt, amikor is ellopták azt az Oscar plakettet (1944-ig a kategóriájában nem járt aranyszobor), amit a legjobb női mellékszereplőként kapott az In Old Chicago-beli alakításáért. Utána ezt kicserélték, majd a színésznő nem sokkal később meghalt, így sosem derült ki igazán, hogy megkapta-e valaha a valódi díjat, vagy sem.

Forrás: imdb.com

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/25266/pics/lead_800x600.jpg
lista,Oscar-díj,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?