Blogolj!

Oscar-legek

Az eddigi 87 Oscar-gála során akadtak botrányos, meglepő, örömteli és megható pillanatok. Az emlékezetesebb eseményeket és a nagy legeket most összegyűjtöttük, hogy ezzel is hangolódjunk az egy hét múlva tartandó Oscar-estre.

A legfiatalabb nyertes

A legfiatalabb, akinek sikerült az, ami másoknak egész életükben nem jön össze, az Tatum O’Neal (A Love Story-ból ismert Ryan O’Neal lánya), aki mindössze 10 éves volt, amikor az Akadémia jutalmazta. A díjat 1974-ben vehette át a Papírhold című filmben nyújtott alakításáért, de hiába gondolná az ember, hogy ezután egyenes út vezet a világhír felé, azóta (bár szerepelgetett itt-ott) kiemelkedőt nem nyújtott. A legfiatalabb jelölt azonban még sem ő volt az eddigi Oscar történetében, hanem Justin Henry, akit 8 évesen a Kramer kontra Kramer-beli szerepéért - igazán megérdemelten - jelölt az Akadémia.

A legfiatalabb rendező, aki eddig Oscart nyert az Norman Taurog volt 1931-ben, ő 32 évesen vehette át az aranyszobrocskát a Skippy című alkotásáért. És bár Orson Welles nem kapta meg 27 évesen a grandiózus Aranypolgárért a legjobb rendezőnek járó díjat, ő is a jelöltek között volt 1942-ben, amikor legalább a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést besöpörhette a filmmel.

A legidősebb nyertes

Ha már a legfiatalabb szóba került, akkor a legidősebb nyertesről sem feledkezhetünk meg. Ezzel a titulussal hosszú évekig Jessica Tandy rendelkezhetett, aki 1990-ben, 80 évesen kapta meg az Oscar-díjat, mégpedig a Miss Daisy sofőrje főszerepéért. Aztán jött 2012 és Christopher Plummer 82 évesen elnyerte a legrangosabb filmes elismerést a Kezdőkben nyújtott alakításáért, így ő lett a legidősebb Oscar-nyertes. 

A legidősebben Oscar-díjat nyerő rendező, pedig egy olyan személy, aki először évtizedeken át színészként alkotott maradandót, ő pedig nem mást, mint Clint Eastwood, aki 74 éves korában vehette át díjat, a Millió dolláros bébiért még 2005-ben. Persze ez már a negyedik szobor volt, amit megkapott, de ekkor volt legidősebb a színész-rendező.  

Legmeghatóbb nyertes pillanat

Kétségkívül az egyik legmeghatóbb győzelem az volt az Oscar-történetében, amikor 1987-ben a siketnéma Marlee Matlin elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat, az Egy kisebb isten gyermekei főszerepéért. Ez volt Matlin első és egyben egyetlen jelölése. 

Legviccesebb jelenet

Minden idők legviccesebb és legpőrébb ceremóniajelenetét David Niven élhette át, amikor is egy díj felkonferálásakor hirtelen egy meztelen férfi futott el mögötte. Niven, azonban nem jött zavarba helyette inkább gyorsan viccet is csinált a dologból.

Legkellemetlenebb Oscar-visszautasítás

Tekintettel az akadémia sznobságára minden bizonnyal 1973-ban volt szerencséjük az egyik legkínosabb pillanathoz, amikor is Marlon Brando-nak kellett volna átvennie A keresztapa főszerepéért a második Oscar-díját, azonban maga helyett egy indiánt küldött, aki a nevében visszautasította az elismerést, méghozzá Hollywood és az USA diszkriminatív kisebbségi politikája miatt az indiánokkal szemben. 

Legviccesebb Oscar-díj

Walt Disney az, aki nélkül elképzelhetetlen lett volna a gyerekkor, és aki a filmtörténet első egészestés színes, animációs filmjét adta a világnak. Így hát nem is csoda, hogy 1939-ben egy különleges Oscar-díjban részesült. Vagyis nyolc Oscar-díjban, mert az eredeti díj mellé kapott ajándékba hét kis díjat is, utalva a hét törpére.

Legnagyobb nyertesek

Egy Oscart nyerni is hatalmas elismerés, nem hogy még tizenegyet. Ezt az őrült mennyiséget először a Ben Hur tudhatta a magáénak 1960-ban, amikor a 12 jelölésből 11-et zsebre is vágott. Ezután sokáig szinte megismételhetetlennek tűnt ez a díjáradat. Azonban mégis jött két alkotás, ami bekerült a tizenegyesek csarnokába. Ezek pedig természetesen 1998-ban a Titanic és 2004-ben A gyűrűk ura – A király visszatér voltak. A király visszatér egyúttal még egy rekordot felállított, Peter Jackson mozija ugyanis 11-11 díjat vihetett haza, vagyis miden jelölését aranyszoborra váltott.

Máig a westernfilmek császára, John Ford az egyetlen négyszeres Oscar-díjas rendező. Érdekesség, hogy hiába ő a legnagyobb western rendező mégsem ebben a műfajban nyerte a díjait. A négy aranyszobrot; A besúgó, az Érik a gyümölcs, a Hová lettél, drága völgyünk? és A nyugodt férfi rendezésért vihette haza.

A kamera mások oldalán pedig négy Oscar-díjjal Katharine Hepburn a csúcstartó, őt követi hárommal Ingrid Bergman, Walter Brennan, Meryl Streep, Jack Nicholson és Daniel Day-Lewis (Day-Lewis eddig az egyetlen férfi színész, aki mindhárom díját a legjobb főszereplő kategóriában nyerte el). 

Legnagyobb vesztesek

Ahol nyertesek vannak, ott veszteseknek is kell lennie, és nincs ez másként a filmek világában sem. A két legnagyobb vesztes az Oscar-ceremóniák során 1977-ben és 1985-ben született meg, miután mind a Fordulópont, mind Spielberg Bíborszíne tizenegy jelölés után is hoppon maradt. Spielberget azért nem kellett sokáig sajnálni, hiszen a Schindler listája hét Oscar-díjat, a Ryan közlegény megmentése pedig második rendezői Oscart hozott neki. Herbert Ross viszont már nem volt ilyen szerencsés, mert nem jelölték többször és 2001-ben díj nélkül hunyt el.

Színészek között a legnagyobb vesztesek pedig Richard Burton, aki hét, és Peter O'Toole, aki nyolc jelölés után is kénytelen volt üres kézzel távozni. Szóval nem kell annyira sajnálni szegény Dicapriót, aki a mostani jelölésével még „csak” az ötödiknél tart. 

Legtöbb jelölés

A filmtörténet legtöbb díjra jelölt alkotásaia Mindent Éváról (1950) és a Titanic, mindkettő egyaránt tizennégy Oscart nyerhetett volna összesen. A Mindent Éváról végül „csak” hat díjjal mehetett haza, a Titanic pedig már az említett tizeneggyel, és mindkettő megnyerte a legjobb film és rendezés kategóriát is.

A színészeknél a legtöbb jelölést pedig nem más kapta, mint Meryl Streep, aki már tizenkilencnél (!!) tart. Az első jelölését még 1979-ben kapta a Zsigmond Vilmos fényképezte A szarvasvadászért, a legutóbbit pedig a 2014-es Vadregényért. A férfiaknál pedig Jack Nicholson vezeti a sort a maga tizenkét jelölésével.

Azonban a filmzene mellett sem mehetünk el szó nélkül, ugyanis ebben a kategóriában az eddigi legtöbb jelölést a 84 éves komponista, John Williams kapta. Williams-t az idei Star Wars: Az ébredő Erővel összesen ötven alkalommal jelölték Oscar-díjra a pályafutása során, s ebből ötször (Hegedűs a háztetőn, A cápa, Csillagok háborúja, E.T. A földönkívüli, Schindler listája) távozhatott az aranyszobrocskával. 

A legtöbbször jelölt- és nyert személy

Walt Disney nem kevesebbszer, mint 59 alkalommal volt Oscar-díjra jelölve. Azért ehhez az is hozzátartozik, hogy az animációs filmek kategóriában nem igazán volt ellenfele a kezdetekben, hiszen ő maga volt a műfaj. Ezek után az sem meglepő, hogy a legtöbb, 26 Oscart is ő nyerte el pályafutása során, amiből 22-t versenykategóriában, négyet pedig különdíjként kapott. Továbbá ő az a személy is, aki egyedüliként négy Oscart is meg tudott nyerni egy évben. 

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/25223/pics/lead_800x600.jpg
lista,Oscar-díj,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?