Blogolj!

Magyarok az Oscar közelében

27 év után újra Oscar közelbe került egy magyar film, a Saul fia. Nemes Jeles László művével már a kilencedik jelölésnél tartunk a Legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Ennek a hírnek az alkalmából összeszedtük ebben a kategóriában az eddigi jelöléseinket és nyerteseinket is. Lássuk a legnagyobb sikereinket! 

A Pál utcai fiúk (1968)

Az első jelölést 1969-ben kaptuk, méghozzá Fábri Zoltán A Pál utcai fiúk alkotásáért, azonban Nemecsek és a gittegylet elől a Háború és béke több, mint 400 perces orosz változata happolta el a szobrot. A jelölteket Jane Fonda olvashatta fel. 

Macskajáték (1974)

1975-ben Makk Károly Macskajátékáért lehetett izgulni, ami szintén egy irodalmi mű mozgóképes adaptációja, azonban Federico Fellini Amarcordjával szemben sajnos nem sok esélyünk volt.

Magyarok (1978)

1979-ben Fábri Zoltán már a második jelölést tudhatta maga mögött a Magyarok filmdrámájával. Ezúttal a francia Bertrand Blier rendezése, az Elő zsebkendőkkel! vette el előlünk az Oscart. 

Bizalom (1980)

Már 1981-nél járunk, ahol a bájos és fiatal Brooke Shields izgatottságában bakizgatott egy kicsit és Szabó István megkapta az első jelölését a Bizalomért. A legjobb idegen nyelvű film díját pedig a Moszkva nem hisz a könnyeknek kapta. A rendező: Vlagyimir Menysov. 

Mephisto (1981)

Szerencsére nem kellett sokáig szomorkodnia a rendezőnek, hiszen a következő évben, 1982-ben elérkezett az ő, és persze a magyarok nagy pillanata is és átvehette az Oscar-díjat. Szabó István és Klaus Maria Brandauer táncát pedig egyszerűen öröm nézni. Reméljük az idei év is hasonlóakat tartogat számunkra. 

Jób lázadása (1983)

1984-ben Gyöngyössy Imre és Kabay Barna drámájának még lett is volna esélye a győzelemre, de hát olyan ellenféllel szemben, mint Bergman Fanny és Alexanderje sajnos ismét nem sok esélyünk volt nyerni.

Redl ezredes (1985)

Szabó István 1986-ban nem duplázhatott a Redl ezredessel, helyette egy argentin film, A hivatalos változat kapta az Oscar-díját. 

Hanussen (1988)

Végül elérkeztük 1989-hez, az utolsó Oscar jelölésünkhöz, ami ismét egy Szabó István filmnek, a Hanussennek volt köszönhető. Sajnos ez az alkotása sem tudta megismételni a Mephisto sikereit, a svéd Hódító Pelle jött, látott és hódított. 

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/24611/pics/lead_800x600.jpg
lista,Oscar-díj,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?