Blogolj!

Ember embernek Wall Street farkasa – A nagy dobás

2013. decemberében kijött Scorsese A Wall Street farkasa című filmje, ami előreláthatóan annyiról szólt, hogy egy arrogáns barom hogyan ver át egy rakás embert Leonardo DiCaprio főszereplésével, emellett meg bulik, részvények, pénz, hitelek voltak a porondon. Őszintén szólva sokat nem értek a banki tranzakciókhoz, konstrukciókhoz, kivonatokhoz stb, vagyis ha nem Scorsese és DiCaprio neve szerepelt volna a stáblistán, valószínűleg nem néztem volna meg a filmet. És valószínűleg nem néztem volna meg A nagy dobást sem, de mivel már tapasztaltam, hogy lehet szórakoztató és jó filmet is csinálni a banki világról, így persze, hogy adtam neki egy esélyt. És nem is kellett csalódnom.

Pláne úgy, hogy A nagy dobás nem a ’80-as évek egyik szélhámosáról szól, hanem a 2008-as világszintű pénzügyi válságáról, ami természetesen sokkal jobban érint bennünket. Az átlagember valószínűleg nincs teljesen tisztában azzal, hogy mi és hogyan történt 8 évvel ezelőtt, viszont ez a film pont arra jó, hogy ezt bemutassa és elmagyarázza.

Adam McKay rendező jóvoltából ez sikerül is, ráadásul szórakoztatóan. Egyfajta tanfilm ez, viszont nem száraz, sőt, kimondottan pörgős, izgalmas és látványos. És ahhoz, hogy ezt a fajsúlyos sztorit el tudja mesélni nézőbarát szempontból, minden trükköt be is vet: híres emberek magyarázzák el a nézőnek, hogy éppen miről is beszélnek a főszereplők, szótárként olvassuk a vásznon a szakkifejezéseket és fel-felbukkanó montázsokkal érzékeltetik az évek múlását, hogy amíg a popkultúrában és a közéletben zavartalanul zajlik minden a megszokott módon, addig bezzeg a banki szférában már 2005-ben észreveszik, hogy itt bizony baj lesz.

Egy fura, magának való figura, Michael Burry (Christian Bale) az, aki átlátja először, hogy a lakáshitelekkel valami nem stimmel és ezt persze egyből ki is akarja használni. Mert nem elég, hogy különc, a szokatlan észrevételét sem veszik komolyan, így könnyűszerrel tud a kiskapukat kihasználva előnyt kovácsolni a leendő gazdasági válságból. Ugyanezen ügyködik Jared Vennett (Ryan Gosling) is, aki be akarja venni a buliba Mark Baumot (Steve Carell) és csapatát. A nagymenők mellett egy másik szálon pedig két fiatal kezdő egy régi nagyágyút, Ben Rickertet (Brad Pitt) próbálja rávenni arra, hogy egy kicsit szálljon vissza a mókuskerékbe, és segítsen nekik a meggazdagodásban.

Amíg az emberek mit sem tudnak a közelgő káoszról, addig a gátlástalan brókerek már a leendő millióikat számolgatják és csak arra várnak, mikor dől össze minden. Az ember azt gondolná, hogy ennyi törtető, arrogáns emberrel nehéz két órán keresztül szimpatizálni, hiszen általában a filmek főhőseinek drukkolni szoktunk, ám szerencsére itt sem minden fekete és fehér. A pénzéhes figurák mellett Mark Baum és Ben Rickert képviselik az erkölcsös embert, az egyikük kétségek között vergődik, kezd kiábrándulni az egész közegből, amiben évek óta dolgozik, és az utolsó pillanatig kitart amellett, hogy ő nem akar más kárán meggazdagodni. Rickert pedig már jó ideje visszavonultan él, embertelennek tartja a banki világot és annak képviselőit.

Ennek ellenére nincs szájbarágó moralizálás, se álszenteskedés, csak az események sodró lendülete, a magyarázatok ötletes megoldása, amiknek segítségével nem érezzük úgy, hogy elveszünk a részvények és hitelek tömkelegében. Mckay mindent elkövet, hogy a száraz témát megfűszerezze és kimondottan jól áll neki, amihez nagyban hozzájárul Hank Corwin vágó munkája is (nem mellesleg Oscarra is jelölték idén). Lehet, hogy csak a téma miatt, vagy talán a stílus miatt, de A Wall Street farkasával erős szinkronban van A nagy dobás, ám ennek ellenére mégsem egy olcsó koppintásnak érződik a mozi. Úgy látszik az átlagembertől ennyire távol álló dolgokat így kell emészthetően tálalni, és célját tökéletesen el is éri.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/24433/pics/lead_800x600.jpg
A nagy dobás,adaptáció,Kritika,Moziba be!
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?