Blogolj!

Érdekességek az Oscar eddigi történetéből

Közeledik az Oscar-gála, ezért ebben a hónapban körüljárjuk kicsit, mégis honnan indult a díjátadó, milyen botrányok, sikerek és bukások kötődnek hozzá. Cikksorozatunk első része az érdekességeket, a nagy elsőket és veszteseket veszi górcső alá.

Idén már a 88. Oscar-gála kerül megrendezésre, ahol az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája a 2015-ös év legjobb filmjeit és filmeseit jutalmazza majd a híres és hőn áhított aranyszoborral. A díjátadó ceremóniára 2016. február 28-án kerül sor a hollywoodi Dolby Színházban, Los Angelesben. Az est házigazdája egy régi visszatérő, Chris Rock komikus, színész és producer lesz, aki 2005-ben már vezette a 77. Oscar-gálát. 

Két fogás között egy aranyszobor

Az első Oscar-gálát 1929. május 16-án, tartották egy magánvacsora keretein belül, ekkor még nem Oscarnak hívták, hanem Akadémiai díjnak. Az első alkalom korántsem volt olyan nagyszabású és fényűző, mint amilyenné napjainkra vált. Az emberek többsége jóformán csak a vacsora és mulatság miatt jelent meg, a nyertesek már hónapokkal előtte értesültek a díjukról és a díjátadást is 15 perc alatt lezavarták. Ez volt ez egyetlen olyan Oscar esemény, amiről nem készült tévés felvétel.

Az elsők

Az első film, ami elnyerte az akadémia díját a Szárnyak volt 1929-ben, ez egyben az egyetlen némafilm is, amelyet a legjobb film kategóriában ismertek el. A 2011-es A némafilmes című francia alkotás, azért nem számít némafilmnek, mert végén elhangzott egy rövid dialógus.

Az első nyertes hangosfilm a The Broadway Melody volt 1930-ban, az első Oscar-díjas színes film pedig az Elfújta a szél 1940-ben.

A legjobb film kategóriában először 1949-ben nyert egy nem amerikai alkotás, méghozzá az angol Hamlet.

Billy Wilder volt az első filmes, aki a legjobb rendezés, a legjobb film és a legjobb forgatókönyvíró kategóriában is egy időben, 1961-ben nyerte el az Oscar-díjat A legénylakásért.

1962 volt az az év, amikor a legjobb színész és színésznő kategóriában is egyaránt külföldi művész nyert. A férfiaknál az osztrák Maximilian Schell, az Ítélet Nürnbergben főszerepéért, míg a hölgyeknél az olasz díva, Sophia Loren az Egy asszony meg a lánya címszerepéért vehette át az aranyszobrocskát. Ezzel együtt Loren volt az első, aki idegen nyelvű film főszerepéért kapott szobrot.

1984-ben Linda Hunt volt az első nő, aki nadrágszereppel győzött, A veszélyes élet éve című filmben nyújtott alakításáért. 1987-ben pedig Marlee Matlin lett az első olyan díjazott, aki fogyatékossággal él, siketnéma. Az elismerést az Egy kisebb isten gyermekeiért kapta.

Linda Hunt

Női rendezőt eddig mindössze csak egyszer díjazott az akadémia, méghozzá James Cameron ex-feleségét, Kathryn Bigelow-t, aki ráadásul Cameron Avatárja elől happolta el a szobrot A bombák földjén háborús dráma rendezéséért.

Egy karakter, két jelölés

Cate Blanchett az egyetlen olyan színésznő, akit ugyanazért a szerepért, I. Erzsébet angol királynő megformálásáért két alkalommal is jelöltek Oscar-díjra. Először 1999-ben az Elizabeth, majd 2008-ban Elizabeth: Az aranykor címszerepéért. Érdekesség, hogy ’99-es Oscar-gálán Judi Denchet is I. Erzsébet megszemélyesítéséért jelölték, - igaz őt a legjobb mellékszereplőnő kategóriában - aki a Szerelmes Shakespeare-ben bújhatott a királynő bőrébe és az Oscart is elnyerte.

Cate Blanchett

A férfiaknál öt olyan színész van, akit kétszer is jelöltek ugyanazért a karakterért; Bing Crosbyt Chuck O'Malley atya megformálásáért a Magam útját járom! és a Szent Mary harangjaiban, Paul Newman kétszer bújt Eddie Felson bőrébe, először az 1961-es A svindler, majd az 1986-os A pénz színe mozikban. Peter O'Toole a Becket és Az oroszlán télen című filmekben volt II. Henrik király,  Al Pacino, mint Michael Corleone A keresztapa első és második részében, végül egy egészen friss második jelöléssel az ötödik színész Sylvester Stallone, akit először 1977-ben jelöltek Rocky megformálásáért másodjára pedig most,  2016-ban a Creed: Apollo fiában nyújtott öreg Rocky alakításáért. 

A duplázók

A színészek közül eddig öten voltak, akik két egymást követő évben is győzni tudtak. Luise Rainer; A nagy Ziegfeld 1937 – Az édes anyaföld 1938, Spencer Tracy; A bátrak kapitánya 1938 – Fiúk városa 1939, Katharine Hepburn; Találd ki, ki jön vacsorára 1968 – Az oroszlán télen 1969, Jason Robards; Az elnök emberei 1977 – Júlia 1978 és végül, de nem utolsó sorban Tom Hanks; Philadelphia – Az érinthetetlen 1994 – Forrest Gump 1995. 

Tom Hanks

Az öt fő kategória abszolút nyertesei

Az Oscar-gálák története során eddig három film; Ez történt egy éjszaka 1935-ben, Száll a kakukk fészkére 1976-ban és A bárányok hallgatnak pedig 1992-ben tudott győzni mind az öt fő kategóriában (legjobb film, legjobb férfi és női főszereplő, legjobb rendezés, legjobb forgatókönyv). 

Oscar dinasztiák

Két olyan család van, amelynek három generációja is Oscar-díjjal büszkélkedhet, a Huston és a Coppola. Walter Huston 1949-ben A Sierra Madre kincse legjobb mellékszerepléséért, fia, John Huston szintén A Sierra Madre kincséért, ám ő rendezőként és forgatókönyvíróként győzött, unokája, Anjelica Huston pedig 1986-ban, A Prizzik becsületével nyert legjobb mellékszereplőként.

Walter, John és Anjelica Huston

A Coppoláknál Carmine Coppola 1975-ben A keresztapa II filmzenéért, fia, Francis Ford Coppola A keresztapa II rendezésért, végül unokája, Sofia Coppola pedig 2004-ben vihette haza az Oscart az Elveszett jelentés legjobb forgatókönyvéért.

Carmine és Francis Ford Coppola

Francis Ford és Sofia Coppola

Családban marad

Liza Minnelli, aki 1973-ban a Kabaré címszerepéért kapott szobrot az egyetlen olyan Oscar-díjas, akinek mindkét szülője szintén díjazott volt: Vincente Minnelli a Gigiért vehetett át egy rendezői díjat 1959-ben, Judy Garland pedig egy tiszteletbeli, úgynevezett „Ifjúsági Oscar-díjat” kapott 1940-ben.

Liza Minelli, Judy Garland, Vincente Minelli

Az egyetlen házaspár, aki színészi Oscart kapott az Laurence Olivier és Vivien Leigh. Olivier 1949-ben vehette át a díjat a Hamlet főszerepéért, míg felesége Vivien először az Elfújta a szélért 1940-ben, majd 1952-ben a Vágy villamosa címszerepéért.  

Amikor a nők és a férfiak egyaránt diadalmaskodtak

Hét olyan film van, amelyben a női és a férfi főszereplő is egyaránt Oscar-díjas lett. Ezek: Ez történt egy éjszaka, Száll a kakukk fészkére, Hálózat, Hazatérés, Az aranytó, A bárányok hallgatnak, és a Lesz ez még így se.

 Anthony Hopkins és Jodie Foster

Későn jött elismerések

Posztumusz díjat a színészek közt eddig Peter Finch kapott először 1977-ben a Hálózatban nyújtott főszerepéért, őt követte 2009-ben Heath Ledger, aki A sötét lovagban nyújtott Joker karakterért kapta meg az Oscart. 

Peter Finch és Heath Ledger

Akiket „elfelejtettek”

Nem mehetünk el szó nélkül a legnagyobb mellőzöttek mellett, akik mára már a filmtörténet megkerülhetetlen és meghatározó figuráinak számítanak, azonban Oscar bácsi mégis nagyon csúnyán bánt velük. Gondolok itt például Alfred Hitchcockra, aki bizony soha nem nyert Oscart, vagy itt van Stanley Kubrick, aki az egyetlen díjat, amit hazavihetett az Oscarról azt a 2001: Űrodüsszeia vizuális effektjeiért nyerte. Természetesen ide tartozik Orson Welles is és az ő Aranypolgára, amelyet az egyetemes filmtörténet egyik legmeghatározóbb és legjobb alkotásának tartanak, mégis csupán a legjobb forgatókönyv díját tehette érte zsebre. Ez leszámítva még egy életműdíjat kapott az akadémiától 1971-ben.

Itt van Charlie Chaplin, aki ugyan egy fokkal szerencsésebb volt, mint az előzők, de az ő díjai elég kacifántosra sikeredtek. Először 1929-ben kapott egy rendhagyó Oscar-díjat A cirkuszért, aminek a sokoldalú teljesítményét (színész-forgatókönyvíró-rendező-producer) az akadémia pofátlanul egy díjjal értékelte, és emiatt még a színészjelölését is visszavonták. Majd 1972-ben, Chaplin életműdíjat kapott, és ezzel minden idők egyik leghosszabb tapsát tudhatja a magáénak a szakmától. Végezetül itt van a Rivaldafény Oscar-díja, ami nem éppen hétköznapi utat járt be. A film még 1952-ben készült, de Los Angelesben csak húsz év múlva mutatták be, így az akadémia csak 1972-ben fogadta el a jelölést, és végül 1973-ban jutalmazták érte Chaplint harmadmagával a legjobb zene Oscarjával. 

Füstbe ment terv

Végezetül az Oscar-gálát eddig összesen három alkalommal halasztották el: először 1938-ban a Los Angelest elöntő árvíz, majd 1968-ban Martin Luther King halála, illetve temetése, végül 1981-ben pedig a Ronald Reagan amerikai elnök elleni merénylet miatt.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/24406/pics/lead_800x600.jpeg
lista,Oscar-díj,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?