Úrjanyitották az X-aktákat

Hétfő este és X-akták. Újra gyerek vagyok, Scully és Mulder kalandjait nézem, mert oké, hogy sokszor ciki a retro, de ezt tényleg nem lehet kihagyni. A ’90-es évek egyik kultikus sorozatáról van szó, és mindenki tudja, miről beszélek, ha azt mondom: Az igazság odaát van.

Amikor nem tudsz elaludni, mert félsz, hogy jön a gumiember, de mégis nézed, mert gyerek vagy, és nagyon izgalmasnak tartod, és parázol attól a szerencsétlentől, akinek árnyékától meghalnak az emberek. Amikor meghallod a klasszikus X-akták-féle szignált és jön a megszokott intro, majd töményen kapod a különféle összeesküvés-elméletekről szóló sztorikat Muldertől, a szkeptikus mondatokat Scullytól, na meg a Cigarettás Férfit, aki állandóan valamit gonoszkodik.

És ez van most is, a sorozat ugyanott folytatta, ahol abbahagyta. Scully kételkedik, Mulder megint csak mindenhol összefüggéseket lát, a Cigarettás Férfi cigizik, bár már csak a nyakán, egy kanül segítségével. Mintha mi sem történt volna, meg sem történt ez a több, mint 10 év szünet, máris a nyakunkba zúdul egy rakás elmélet a földönkívüliekről, Amerika leigázásáról, kormány által elhallgatott titkos kísérletekről.

Minden marad a régiben, egy kicsit újabb, frissebb köntösben, úgy ahogy azt kell. Szerencsére nem viszik túlzásba, pedig vihetnék, hiszen nem csak a technika tárházának végtelensége, hanem a mai kor is megkövetelhetné, hogy itt minden CGI-ban tündököljön, lecsupaszított ultramodern laborokban folyjon a nagy nyomozás, az űrlények megalkotásáról nem is beszélve. De ez mind nincs, csak a telefonok modernebbek, a válltömések eltűntek és Mulder kicsit megöregedett. Ez viszont így jó, így stílusos és ízléses, jól egyensúlyozva azon a határon, ami a nosztalgia és a modernizált változat között van. Gillian Anderson és David Duchovny párosa most is jól működik, a látszat ridegség és a mély barátság kettőse a régi, és ahogy mi, ők is ugyanúgy vissza- visszanyúlnak a múltba. Chris Carter (a sorozat írója) meg tudta tartatni az X-akták lendületét (talán kicsit túl is tolta), vagyis az ufók és konspirációk világa igazán méltó folytatást kapott. Így kell minőségi retrot csinálni.

Címkék: Sorozat, X-akták
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/24255/pics/14537584551034861_800x600.jpg
Sorozat,X-akták
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?