Blogolj!

A kultúra pátosza, vagy a pátosz kultusza? – A lovasíjász

Kassai Lajos a modernkor kakukktojása, a múlt képviselője, aki nem mellesleg világbajnoka egy olyan különleges és egyedi dolognak, ami ma már inkább érdekességnek és kuriózumnak számít.

Még a nagyvárosi ember is elvágyódik olykor a természetbe, szívesen vágtatna lóháton egy mezőn, kipróbálná milyen bivalyt szelídíteni, vagy csak egyszerűen leülni a tópartra és nézni a semmibe. Kassai Lajosnak ez maga az élet, a hétköznapjait egy Somogy megyei tanyán éli számos állattal, kutyáival jár futni, hóban, sárban, nem mellesleg meg ő a világ legjobb lovasíjásza. Ami ma már alapvetően egy sport, az neki életmód, világlátás, vallás, ki minek nevezi. Eleinte még csak szimpla érdeklődés és hobbi volt, de szép lassan egy sikersztorivá nőtte ki magát Kassai és a magyar őskultúra szempontjából. Nekünk már csak leginkább történelemkönyvekben, vagy filmekben jelenik meg, neki viszont a világ, ami nem áll meg a határon, hanem a Földön számos helyre „viszi” is és terjeszti. Kínában és Kanadában is imádják azt, amit csinál, az ottani „követők” pedig gyakorolják is rendszeresen a lovasíjászatot és az a fajta gondolkodás is áthatja őket, amit Kassai is képvisel. Őseink kultúráját nem szabad elfelejteni, sőt, nem is lehet elvenni. Eszerint él és gondolkodik, és tanítványai is, ugyanis iskolát is alapított, ahol nem csak a lovaglás és az íjászat csínját-bínját tanulhatja meg az ember, hanem azt a világlátást is elsajátíthatja, amit az ősi kultúra ad.

Kaszás Géza dokumentumfilmje tehát alapvetően egy különleges emberről, életről és a régi korok megőrzéséről/felélesztéséről szól, ami témáját, a helyszíneket és egy kivételes tehetséget figyelembe véve is érdekes. A rendező viszont ott követi el a hibát, hogy „túlrendezi” filmjét, és nem bemutat – ami egy dokumentumfilm dolga – és egy vagy több témát is alaposan körüljár, kérdésekre ad választ, hanem inkább minden ötödik percben érzékelteti velünk, hogy teljesen odavan Kassaiért és azért, amit képvisel. Felfogtuk, megértettük, de néha már zavaróan, giccsbe hajlóan sok a lassított felvétel, a beállított szentimentális kép, a nyilvánvalóan az érzelmekre ható mondat. Nem kell, felesleges, hiszen amúgy is egy ritkaságszámba menő jelenséggel és emberrel találkozunk. Sajnos így a túltolt pátosz gyakran átcsap felszínességbe, ami azt eredményezi, hogy Kassairól is csak egy képet kapunk, nincs árnyalva figurája, a vágtató lovak a mezőn és a lassított felvételek elnyomják magát a személyt annak ellenére, hogy elvileg A lovasíjász fő mozgatórugója Kassai lenne.

A világbajnok legfőbb célja, hogy az ősi magyar kultúra ne vesszen el, és ha nem is mindennapjaink része legyen az a forma, amit ő gyakorol nap, mint nap, de legalább a mai emberek is ismerjék és tudjanak róla. És a rendező pont ezt a mélységet nem érzékelteti kellőképpen, inkább csak pózokat és képeslapra illő képeket mutat, ami a mondanivalót pont az ellenkezőjére fordítja. A lovasíjász izgalmas kezdeményezése és mondanivalója viszont könnyen el tud veszni a gyönyörű felvételekben. Így felmerül a kérdés, hogy minek szánták ezt a filmet: dokumentumfilmnek, vagy imázsfilmnek?

Ugyanis utóbbinak megfelel, de előbbiként nem állja meg a helyét. Az olyan témák, mint, hogy mennyire van létjogosultsága ennek a gondolkodásmódnak és hozzáállásnak a 21. században, mennyire tartható életben őseink kultúrája és hogyan alakult ki igazán Kassai látásmódja és miért, vajon mennyire fogékony a mai világban erre az ember, nincsenek kibontva és így megválaszolatlanul maradnak, annak ellenére, hogy nyilvánvalóan érdekes kérdések ezek.

1
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/24047/pics/lead_800x600.jpg
A lovasíjász,dokumentumfilm,Kritika,Moziba be!
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
tündérördög 2016-01-20 09:13:33
A kritika nyilván egy olyan kritikustól származik, akinek az amerikai kultúra a kedvence, ezt sztárolja itt nap mint nap. Tehát nem érti a filmet, nem érti azt, hogy mit jelent egy magyarnak a saját őstörténete, a régi lovasíjász harcmodor.
Ez a film egy nagyszerű lépés valós őstörténelmünk bemutatásához.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?