Autó hajtott a tömegbe egy német farsangi karneválon
Többen megsérültek, amikor egy autó a tömegbe hajtott egy német kisváros, Volkmarsen farsangi karneválján - írja a helyi sajtó. A városka utcáin az emberek épp egy bolt körül gyülekeztek, hogy megnézzék a felvonulást, amikor az autó közéjük hajtott.
Blogolj!

Ki a hunyó a kunyhóban? – Aljas nyolcas

A kisördög beszél belőlem, amikor azt mondom, hogy talán nem véletlenül Aljas nyolcas a film címe. Mert azon kívül, hogy ez a nyolcadik, azon kívül tényleg kicsit aljas. Na, jó, nem kell annyira komolyan gondolni, csak egy picit. Ugyanis akiknek a Ponyvaregény az alfa és az omega Tarantino munkásságában, azok bizony csalódni fognak. És nem azért, mert – mint tudjuk – a Ponyvaregényt nehéz lenne űberelni, hanem ez a film más, mint amit eddig megszokhattunk.

Az Aljas nyolcas egy kamaradráma, vagyis a cselekmény egy kis kunyhóban játszódik, ahova a hóvihar elől bekeveredik két fejvadász (Samuel L. Jackson, Kurt Russell), egyikőjük foglya (Jennifer Jason Leigh), egy seriff (Walton Goggins), egy hóhér (Tim Roth), egy magányos cowboy (Michael Madsen), egy fogadós (Demián Bichir) és egy idős katona (Bruce Dern)…legalábbis ezt állítják magukról. Mert azon kívül, hogy alapvetően is gyanakvó a vadnyugati ember természete, itt páran nem azok, akiknek mondják magukat. Ez meg főleg akkor lesz igazán érdekes, amikor szépen sorban hullani kezdenek az emberek a kunyhóban, és el kell dönteni, hogy mégis ki kicsoda igazából. Tehát a sztori magában hordozza a feszültséget és az állandó paranoiát (gondoljunk csak A dolog alapszituációjára), ám amit John Carpenter nagyszerűen megragadott, azt itt a rendező elég hamar szélnek ereszti.

Tarantino mindig is merész volt, ami a véget nem érő párbeszédeket, a játékidőt (majdnem három óra) és a nézők idegein való táncolást illeti. De úgy, hogy még a helyszín sem változik, kemény dolga van, hiszen valahogy le kell kötni a nézőt. A vagány monológok, véres mészárlások és színpadi elemek koktélja izgalmas is lehetne, ha kb egy órával rövidebb lenne a film. Érezhető, hogy Tarantino - aki mindig is sziporkázott a nagyszerűen megkomponált beálltásokban - most nem tud a helyzettel túlzottan mit kezdeni. A rendező filmjeiben jellemzően mindig van egy (ha nem több) epikus jelenet, párbeszéd, akármi, ami beleég az ember agyába, és ha már a sztorira nem is emlékszik a néző, az az egy momentum tuti megmarad. Az Aljas nyolcas esetében nem igazán van ilyen kiemelkedő pont, és ez az, ami csalódásra adhat okot. És ha már karakterközpontú filmről beszélünk: Tarantinonak bőven van ideje a karakterek felépítésére és kibontására (amihez amúgy kiváló érzéke van), és kapunk is pár izgalmas figurát, de a már megszokott vérengzés ennek is útját állja. A jól ismert Samuel L. Jackson alakításra ráfért volna egy kis újítás, de Kurt Russell karaktere is bőven megérdemelt volna több figyelmet (és nem csak a fantasztikus szakáll-bajusz kombináció miatt); lehengerlő természetességgel hozza a maga módján becsületes mocsadék figuráját. Ami viszont fájó pont volt, hogy az amúgy zseniális Tim Roth itt a szegény ember Christoph Waltz-a: szinte már kínosan ugyanúgy hozva Tarantino előző westernjéből, a Django elszabadulból ismerős King Schultz figurát. És ha már zsánerkeveredés és western: az ember óhatatlanul is a Djangoval hasonlítja össze ezt a mozit, így még szembetűnőbbek az Aljas nyolcas hiányosságai. A pofátlan stíluskavalkád, a meglepő események sorozata, egy-egy jelenet szemérmetlen kifordítása itt abszolút nem működik, sőt, nincs is, így nem is az a sokat emlegetett három óra, hanem az előbb felsoroltak hiánya miatt lesz gyengébb ez a mozi a szokásosnál a Tarantino-skálán.

Tarantino „összeollózott” filmjei látszólag csak erőszakosak, a „ki a faszagyerek, és ki a mégfaszább gyerek?” örökös kérdése körül mozognak, de sokkal több ismeretet és tudást hordoznak magukban, mint ami elsőre látszik. Ezért hamisítatlan a tarantinoság, viszont ehhez több tér kell. Nem egy színdarab-szerű film, és pláne nem egy kamaradráma. Amekkora háttéranyaggal dolgozik a rendező, úgy kell szó szerint is nagy teret adni filmjeiben, mert ez itt jelen esetben érezhetően nem nagyon működött.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/23672/pics/lead_800x600.jpg
Aljas nyolcas,krimi,Kritika,Moziba be!,thriller,western
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?