Blogolj!

Év végén volt itt minden, ami szem-szájnak ingere

Bár még hivatalosan nem fejeződött be az év, az mindenképpen elkönyvelhető, hogy volt itt minden, mi szem-szájnak ingere: fantasztikus szerzői film (Birdman), nagyon jól eltalált mesefilm (Agymanók, Minyonok), magyar sikerek (Liza, a rókatündér, Szerdai gyerek, Saul fia, Aranyélet) és Csillagok háborúja.

Ősszel paráztunk a magasságtól, megmentettük Matt Damont és visszamentünk a jövőbe

A mozik leginkább két időszakra lövik be magukat úgy igazán, nyárra és karácsonyra, de idén valahogy sikerült az őszt is megspékelni, sőt, akkor jöttek igazán a jobbnál jobb filmek. Az október már az első mozijával jól belehúzott, ugyanis a többek között Magyarországon fogatott Mentőexpedíció nem csak drámai, hanem meglepően humoros volt, az meg slusszpoén, hogy ha az ember felfedezi a vásznon a csepeli HÉVet és a Dunát. Nem csak a Matt Damon-féle kaland, hanem a Kötéltánc is látványos volt, de még hogy! Akkora visszhangot nem kapott a film, pedig egyértelműen ez volt az a mozi, amit igazán érdemes 3D-ben nézni. Azért mégiscsak elég kemény dolog, amikor megtapasztalhatod, hogy milyen érzés a World Trade Center tetejéről lenézni New Yorkra.

Ha már 2015 októbere, akkor mindenképp vissza kell mennünk a jövőbe, ahogy 30 évvel ezelőtt Doki és Marty is tette. Természetesen minden rajongónak kötelező volt megnézni a filmet nagyvásznon, mert hiába láttuk már vagy százszor, moziban azért mégiscsak más. És igen, megint meg kellett győződnünk arról, hogy ez a film a mai napig zseniális.

Az időutazásos kitérő után visszatértünk a nosztalgiából és jött a Legenda, ami a várakozásokkal ellentétben nem lett legendás, sőt, pedig Tom Hardy az Tom Hardy. Kár érte, nem baj, végül is kaptunk egy Mad Maxet tőle májusban. Majd aztán jött egy mexikói drogkartelles gyomron vágás a Sicario – A bérgyilkossal, ami minimalista stílusával és kőkemény drámaiságával megvett minket. És ha már drámaiság, akkor nem lehet kihagyni az év egyik legszebb filmjét, a Macbeth-et, amiről már áradoztam egy sort, egy igazi szépség.

Az év vége a magyar filmeknek kedvezett

Szerencsére amióta feléledt a magyar filmgyártás a hamvaiból, azóta sorra nyomulnak a hazai filmek. Ez ősszel sem volt másként, és bár a Veszettek  nem volt rossz film, sokakat mégsem érdekelt, úgy, ahogy a modern Veszedelmes viszonyok adaptáció, a LogIn sem, de az viszont tényleg rossz volt. Az Anyám és más futóbolondok a családból viszont tarolt, a nézők mentek a három generációt átfogó történetre és még ott kukucskál a sor végén egy Az éjszakám a nappalod, ami a túlzott pojácasága miatt bukott meg. De van nekünk egy Szerdai gyerekünk, ami nem csak Karlovy Vary-ban, hanem Indiában is díjazott lett, amit meg is értünk, mert meglepően jól sikerült az alkotás, pláne úgy, hogy nagyrészt amatőrök szerepeltek benne.

És hogy ne csak filmekről, hanem sorozatról is legyen szó, novemberben startolt az Aranyélet Ónodi Eszterrel és Thuróczy Szabolccsal, akik nem csak a vásznon (Anyám és más futóbolondok a családból, Szerdai gyerek) bizonyították be, hogy milyen jó színészek, hanem a tévében is. Izgalmas, hiteles, minőségi sorozat volt ez, amiben a viszonylag ismeretlen szereplők is maximálisat nyújtottak, és öröm volt nézni, hogy tudunk mi ilyet is.

Ha már hazai filmgyártás, akkor azt sem szabad kihagynunk, hogy 2015 leginkább a Saul fiáról szólt. És azon kívül, hogy minden nemzetközi fesztiválon sorra söpörte be a díjakat, a Golden Globe-ra is jelölték, amit az Oscar-díj előszobájának is hívnak. Ilyenre közel 30 éve nem volt példa, így jövő év elején van izgulnivalónk bőven, arról nem is beszélve, hogy az Oscar-esélyes filmek legjobb kilencébe került be.

Hullámok és harciasság

A november-december elég harciasra és hullámzóra sikeredett, hiszen James Bond jött, látott és győzött, és nem csak a főellenséggel szemben, hanem a nézőknek is bejött a  Spectre, de Pitt-Jolie páros szenvedései annyira nem A tengernélben. Johnny Depp maffiafőnökös, menő szereplése (Fekete mise) viszont tetszett közönségnek, ahogy próbálja kijátszani az FBI-os tagokat, mindenki a holtpontból való kilépését emlegette, engem viszont annyira nem győzött meg. Ezzel ellentétben A szüfrazsett és Spielberg legújabb filmje, a Kémek hídja kimondottan jók voltak, de aztán jött egy Moby Dick sztori (A tenger szívében), ami lehetett volna igazán izgalmas és látványos, de sajnos Ron Howard ezt a ziccert érthetetlen okokból kifolyólag kihagyta. De legalább jött egy újabb szokásos vicces, szerethető David O. Russell-film, a Joy, ami meglepően szórakoztatóra sikeredett, annak ellenére, hogy a Jennifer Lawrence mániát enyhén szólva sem kedvelem. Viszont ami a legnagyobb visszhangot váltotta ki az elmúlt fél évben, az végre megérkezett, az Az ébredő Erő volt, ami igazán méltó utódja lett a klasszikus trilógiának. Köszönjünk, J. J. Abrams!

És ami még jön

Jövő év eleje is izgalmasnak ígérkezik, hiszen jön Tarantino legújabb filmje, az Aljas nyolcas, már január 7.-én, majd ugyanebben a hónapban Leonadro DiCaprio és Inarritu közös filmje, A visszatérő, és természetesen ne feledkezzünk meg Saulról sem, hiszen ki tudja, hogy a Golden Globe-on, vagy az Oscaron mi fog történni.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/23471/pics/lead_800x600.jpg
A tenger szívében,A tengernél,akció,Aranyélet,Csillagok háborúja,díj,dráma,James Bond,Kémek hídja,Kötéltánc,Legenda,LogIn,Oscar-díj,Saul fia,sci-fi,Sicario,Sorozat,Star Wars,Szerdai gyerek,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?