Blogolj!

Tavasszal nosztalgiáztunk

Mozipremiereket tekintve az áprilistól júniusig tartó időszakot lehetne a nosztalgia korszaknak is hívni, ugyanis nem csak egy újabb király klasszikus, a Die Hard – Drágán add az életed! került újra vászonra, hanem két hónappal később a Harcosok klubja is.

Egyre melegebb és egyre zúzósabb

Ha már visszaemlékezés, akkor nem csak régi jó filmek, hanem a Paul Walker-féle Halálos iramban 7.-ik része is debütált áprilisban. A széria nem fejeződött be, de Walker halála miatt egy korszak zárult le nem csak a stábtagok és barátok, hanem a nagy rajongótábor számára is.

De hogy vidámabb vizekre is evezzünk, egy magyar film, az Argo 2 is tavasszal debütált, ami visszahozta a Tejesember, és Balog Tibi ökörködéseit, ám a második rész mégsem lett akkora bomba, mint az első. Mondjuk erre számítani lehetett, de a remény hal meg utoljára. Ahogy talán kicsit csalódtak januárban, úgy májusban a szuperhős-fanoknak sem kellett szűkölködniük, hiszen jött a Bosszúállók: Ultron kora még májusban, a Tökéletes Hang 2 és a legmenőbb és legkúlabb film idén, a Mad Max – Harag Útja, ami George Miller vezényletével tökélyre fejlesztette a tébolyt, amit a ’70-es években elkezdett.

Hogy megint csak felüljünk a nosztaligavonatra, jött júniusban egy jó kis Jurassic World, ami nagyobb, félelmetesebb és menőbb akart lenni, mint elődjei és valahol sikerült is neki, de – mondjuk ez most furcsának tűnhet – túltolták kicsit a nosztalgiát. John Williams dallamai egyből visszarepítették a nézőket 1993-ba, de egy kis több önállóság nem ártott volna. Ennek ellenére ezt is imádtuk, mert egyszerűen nem lehet nem imádni Chris Prattet és a dínókat.

Cannes és Saul

Ha május, akkor Cannes. És idén volt igazán izgulnivalónk, hiszen Nemes Jeles László első nagyjátékfilmjét be is válogatták, ami amúgy is nagy szám, pláne, hogy ilyenre a ’60-as évek óta nem volt példa elsőfilmesként. Tehát a büszkeség már ekkor beindult, de innentől kezdve a Saul fia meg sem állt, ami a díjakat illeti. Bár az Arany Pálmát nem sikerült elhozni (azt a francia Deephan kapta), a zsűri nagydíját viszont igen, és innen nem volt megállás: külföldi forgalmazók versenyeztek a filmért, a számos díjról nem is beszélve.

Budapest kivételesen Budapest volt

Végre elértük azt, hogy Budapest ne Moszkva legyen, és ne is valamilyen másik város, hanem igenis a saját szépségében tetszelegjen a vásznon. Ehhez pedig A kém kellett, amit – ebből kifolyólag – nálunk is forgattak a manapság egyre népszerűbb Melissa McCarthy, a mindig sármos Jude Law és a tettre kész Jason Statham főszereplésével. Ja, mellesleg a film is vicces lett.

Akiket elvesztettünk

Még az Argo 2 premierje előtt elhunyt a film egyik meghatározó, morózus karakterét, Psychot alakító Bicskey Lukács, illetve csupán egy nappal később a Kossuth- és Jászai Mari díjas Papp Vera. Júniusban pedig örök búcsút kellett vennünk a még a 9. X után is aktív Christopher Lee-től.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/23405/pics/lead_800x600.jpg
akció,Cannes,dráma,Fesztivál,Jurassic World,kaland,lista,Mad Max,Saul fia,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?