Blogolj!

Amiket 2015-ben szerettünk

Erős volt a 2015-ös év filmek szempontjából, és ami még nagyobb örömöt okozott, hogy magyar alkotások is születtek, nem is akármilyen eredménnyel. A teljesség igénye nélkül megpróbáltuk összeszedni, hogy mik voltak azok a filmek, amiket szerettünk.

A felhozatal elég vegyesre sikerült a műfajokat tekintve, tehát van itt olyan, ami drámaiságában és nyersességében volt magával ragadó, ami nagyszerű látványvilágot nyújtott, ami a szívünkig hatolt, vagy egyszerűen csak szórakoztató volt.

Birdman, avagy (a mellőzés meglepő ereje)

Én személy szerint már a cím miatt is megnéztem volna Inarritu filmjét, de az előzetes és a háttérinfók alapján egyértelműen nézős darab volt az év első nagy bombája, a Birdman. Nem csak Michael Keaton nagy visszatérése miatt, hanem a szokatlan filmes megoldások és miliő miatt is abszolút a listára való.

Whiplash

Az ember nem gondolná, hogy egy jazzdobosról lehet igazán izgalmas filmet készíteni, de a Whiplash ebben a kategóriában (ha van egyáltalán ilyen kategória) nagyszerűen sikerült. Drámai, feszült, pörgős, sok dobszólóval és nagyszerű képi megoldásokkal, amik együtt lüktetnek a zenével.

Liza, a rókatündér

Ujj Mészáros Károly eddig kisjátékfilmeken dolgozott, így a neve nem biztos, hogy ismerősen cseng, de Liza után tuti, hogy mindenki megjegyzi a nevét. Olyan imádnivaló mesét rakott elénk, ami egyszerre látványos, szívet melengető és halálosan profi, nem is csoda, hogy a film sorra söpörte be a díjakat. Az év egyik nagy kedvence, úgy meg pláne a szívünk csücske, hogy magyar alkotásról beszélhetünk.

Mad Max – A harag útja

George Miller klasszikusát sokan ismerik a ’70-es, ’80-as évekből, és 30 évet kellett várni egy újabb őrületre. A rendező nagy meglepetést okozott, hogy ennyi idő elteltével is képes volt visszaadni azt a tébolyt, amit az előző filmek ontottak magukból, sőt, talán még fokozta is. De ha már őrült Maxről van szó, akkor ennek így kell lennie, és be kell, hogy szippantson a flow és a káosz, és Miller ezt maradéktalanul hozta is.

Saul fia

2015-ről elmondható, hogy a magyar filmeké, hiszen nem csak egy Lizánk, hanem egy Saulunk is van, ami most is éppen letarolja a fél világot. Filmes szakemberek garmadája rajong Nemes Jeles László filmjéért elsősorban egyedi látásmódja és megfogalmazása miatt, és ha ez még nem lenne elég, egy Golden Globe-jelölést is bezsebelt, az Oscar-jelölt filmek kilences listájáról nem is beszélve. Aztán ki tudja, hogy mi hoz még 2016. eleje?

Agymanók

A nyár nagy slágere az Agymanók volt, ami annak ellenére, hogy egy mese, egyaránt szól gyereknek és felnőtteknek. Imádtuk, mert tüneményes és az, hogy egy kislány érzelmei a főszereplők, máris egyedivé és érdekessé teszik a sztorit.

Mentőexpedíció

Matt Damont a Marson hagyják, és ki kell találnia, hogy hogyan is jusson haza. Eddig egy szimpla sci-finek tűnik a dolog, amit ha szeretünk is, de tele van vele a padlás, viszont Ridley Scott úgy gondolta, hogy kicsit kicsavarja a műfajt, és gyakorlatilag egy (félig-meddig) egyszemélyes zenés-vígjátékot rak elénk. Mi ezt nem bántuk, sőt, jól esett ez a frissítés, és egy könnyed, szórakoztató mozi kerekedett belőle, így itt a helye a listán.

Sicario – A bérgyilkos

A drogelhárítási csoport és a mexikói drogkartell harca alapból sem egy szívderítő téma, de ahogy Denis Villeneuve elénk tette, úgy egy kőkemény, húsbavágó sztori lett belőle, amihez a főszereplők (főleg Benicio Del Toro) alakítása még csak rátett egy lapáttal. A film tökéletesen hozza a félelem-feszültség-akció kombinációját, ami ehhez a sztorihoz kellett, és ha nem is kacarásztunk elejétől a végégig (sőt!), imádtuk.

Macbeth

Az év talán legszebb filmje a Macbeth volt, és bár ismerjük már jól Shakespeare klasszikus királydrámáját, ez a film méltó adaptációja a műnek, így egy percig sem éreztük azt, hogy unalmas lenne. Szemet gyönyörködtető mozi ez, a két főszereplő, Michael Fassbender és Marion Cotillard alakításáról nem is beszélve.

Csillagok háborúja 7 – Az ébredő Erő

A fél világ erre várt, és végül szerencsére nem is kellett csalódniuk a rajongóknak, ahogy nekünk sem. Az ébredő Erő igazán kellemes meglepetés volt, hiszen nagyszerűen eltalált tisztelgés a régi nagyok előtt, és jól eső frissítés, ami magában hordozza a következő évek Star Wars-filmjeinek potenciálját.

 

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/23379/pics/lead_800x600.jpg
akció,animáció,dráma,fantasy,lista,mese,sci-fi
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?