Blogolj!

Makk Károly 90

Ma ünnepli a kerek 90. születésnapját az egyik legnagyobb magyar filmrendezőnk, Makk Károly. Már pályája elején megmutatkozott egyedi látásmódja és tehetsége, aminek köszönhetően gyorsan kultusz alakult ki köré. A színésznők rendezőjének is nevezett Makk Károly számos szakmai elismerésekben részesült, köztük a Balázs Béla-díj, Kossuth-díj, Érdemes- és Kiváló művész, A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal és a Nemzet Művésze. Kétség sem fér hozzá, hogy kiváló karriert és filmes hagyatékot tudhat maga mögött, amiből most néhányat fel is idézünk.

Liliomfi (1954)

Egy bohém film a fiatalságról, a szerelemről és szabadságról olyan színészekkel, mint Darvas Iván, Krencsey Marianne, Dajka Margit, Soós Imre, Garas Dezső és Balázs Samu, de még sorolhatnánk, hiszen a magyar színjátszás aranykorát éltük. A film humora és kivitelezése meg is hozta a rendezőnek a Cannes-i filmfesztivál Arany Pálma jelölését.

Ház a sziklák alatt (1959)

A Ház a sziklák alatt már egy jóval sötétebb és pesszimistább hangvételű darab. Nyoma sincs a Liliomfi bohémságának és felszabadultságának, átvette a helyét az apátia és a sanyarú emberi sorsok bemutatása. Felütötte a fejét a beteges vágyakozás és féltékenység egy olyan ember iránt, aki azt képtelen viszonozni, aminek meg is lesz a következménye. Mindezt olyan színészekkel kivitelezve, mint Görbe János, Psota Irén és Bara Margit.  

Szerelem (1971)

A Szerelem nem csak a rendező, hanem a magyar filmművészet megkerülhetetlen darabja is. A filmet Déry Tibor Szerelem és Két asszony novellái ihlették olyan színészekkel a középpontban, mint Törőcsik Mari, Darvas Iván és Darvas Lili. A film olyan témákat érint, mint a szerelem, halál, túlélés és az újrakezdés, kiváló színészi alakításokkal, így nem is meglepő, hogy a megjelenése évében elnyerte a Cannes-i filmfesztiválon a Zsűri díját.

Macskajáték (1972)

Macskajáték a Szerelemben kidolgozott asszociációs montázs technika továbbgondolása, ami meg is hozta a Legjobb idegen nyelvű film Oscar-díj és Cannes-i Arany Pálma jelölést a rendezőnek. Kiváló alkotás az öregedésről és az idő múlásáról, arról, hogy az emlékek hogyan kavarognak a még lélekben fiatal, ám fizikailag megöregedett emberben. Ehhez az állapothoz csatlakozik újfent a vágyakozás és a féltékenység is olyan színészekkel, mint Dajka Margit, Bulla Elma, Törőcsik Mari, Makay Margit és Balázs Samu.

Egy erkölcsös éjszaka (1977)

Az Egy erkölcsös éjszaka egy könnyedebb és felszabadultabb darab tele ledérséggel, persze azért a felszín alatt is dráma zajlik. Remek kis történet ez Hunyadi Sándor A vöröslámpás ház című novellája alapján Örkény István, Makk Károly és Bacsó Péter adaptációjában egy vöröslámpás házról és annak lakóiról, akik egy idős hölgy váratlan felbukkanásával kénytelenek lesznek előszedni magukból a tisztességes nőt és valóban legalább egy éjszakára erkölcsösnek mutatkozni. Olyan főszereplőkkel, mint Psota Irén, Makay Margit, Cserhalmi György, Tarján Györgyi és Szirtes Ági, így nem is csoda, hogy az életműben ez az alkotás is Cannes-i Arany Pálma jelölést kapott.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/23310/pics/lead_800x600.jpg
lista,szülinap,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?