Blogolj!

A nagy fehér eltűnik, mint szürke szamár a ködben – A tenger szívében

Az ember naivan azt gondolná, hogy ha van egy Moby Dickről szóló történet, a nagy fehér bálnával meg egy maroknyi emberrel, és az ember-állat (ember-természet) közötti harccal, akkor az heroikus, izgalmas, és drámai lesz. De Ron Howard úgy gondolta, hogy ezeket most kihagyja.

Pedig a Moby Dick-legenda alapvetően tényleg izgalmas és megrendítő sztori egy bekattant kapitánnyal és egy gigantikus ámbrás cettel a középpontban. A közöttük lévő különleges kapocs, ami egyszerre egyfajta tisztelet és gyűlölet, na meg az ember és az azt leigázó természet harca, egy magával ragadó történetet rejt magában. Jó, persze senki nem mondta ki így kerek perec, hogy ez egy az egyben egy Moby Dick adaptáció lesz, de az ember mégiscsak erre asszociál, így akarva, akaratlanul csalódás fogja érni az illetőt, ha megnézi A tenger szívébent.

A történet szerint Herman Melville (Ben Whishaw) felkeresi a híres Essex nevű hajó egyik túlélőjét, Tom Nickersont (Brendan Gleeson), hogy mesélje el neki, mi is történt több évtizeddel ezelőtt, amikor egy bizonyos Owen Chase (Chris Hemsworth) és csapata elindult bálnavadászatra, majd útjuk során megtalálták azt a bizonyos nagy fehéret, Moby Dicket. A vadászat és a hajsza közben viszont hajójuk elsüllyedt, ami után 3 hónapig hánykolódtak a tengeren azok, akik a legénységből túlélték a megpróbáltatásokat. Melville Tom elbeszélései alapján írja meg végül Moby Dick legendás történetét.

Tehát a film a könyv megszületéséül szolgáló történetet mutatja be, és nem magát a könyv sztoriját, vagyis, most tegyük félre a naivitást, fogadjuk el, hogy ezt benéztük, nem adaptáció ez. Ettől még sajnos tátongó űrt érez az ember, ha kijön a moziból a film után. 3D ide, vagy oda, adaptáció ide, vagy oda, egy kérdőjel lebeg a film fölött, ami egyre csak növekszik a játékidő során. Miért készült el ez a film? Mire volt ez a nagy felhajtás, a 3D, Chris Hemsworth nagy fogyása és még sorolhatnám? Ugyanis azon kívül, hogy egy tisztességes iparosmunkát rakott elénk a rendező, a tetőpontot, a feszültséget és a drámát teljes egészében a látványvilág alá rendelte. Ez annak fényében, hogy nem is olyan rég még egy Hajsza a győzelemértben tapintani lehetett két órán keresztül a feszültséget, látványos volt, nagyszerű alakításokkal, most ez a kirakatfilm nagy csalódásnak számít. Howard érti a dolgát, jó rendező, és A tenger szívébenben is nagyszerű színészek (Cillian Murphy, Chris Hemsworth, Brendan Gleeson) vannak, így még fájóbb, hogy a dramaturgia megbukott. Így merül fel az az egyre nagyobb kérdőjel, hogy ennek így viszont mi értelme? Az ember önkéntelenül is a tetőpontra, a katarzisra vár, a heroikus küzdelemre a hatalmas bálnával, de az éppen csak fel-feltűnik a színen, és nem olyan sejtelmesen, fenyegetően, hanem csak úgy, semmiféle érzelmet sem kiváltva. Owen Chase karaktere sem hagy túl mély nyomokat a filmben, mert rendben, elmondják többször is, hogy neki kell a nagy fehér, el akarja kapni, de a szenvedély és elhivatottság nem érződik, így inkább egy tisztességesen felmondott lecke ez, mint amikor a gyerek hibátlanul darálja az anyagot, csak éppen nem érti miről is beszél.

Kár érte, mert a színészek és a rendező is tudja mi fán terem a jó film, csakhogy vagy a forgatókönyv, vagy az ötlettelenség miatt nem sikerült most nekik. Nagy kérdés az, hogy miért nem a klasszikus Moby Dick történet feldolgozása mellett döntöttek? Abban sokkal több potenciál van, mint egy olyan történetben, ami egy tipikus „nesze semmi, fogd meg jól” sztorivá silányult.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/23028/pics/lead_800x600.jpg
A tenger szívében,akció,dráma,Kritika,Moziba be!
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?