Elhunyt Csukás István
A Kossuth-díjas költő, író, a Nemzet Művésze 83 éves volt.
Blogolj!

Te meddig mennél el, hogy jobb ember legyél? - Szcientológia, avagy a hit börtöne

Mindenki azt szeretné, hogy tökéletes legyen az élete, hogy jobb ember legyen, hogy sikeres legyen abban, amit csinál, és hogy a családban is szeretet és béke honoljon. Ki ne élne egy olyan lehetőséggel, ami ezt mind felkínálja az ember fiának/lányának? Te is szeretnéd? Akkor csak annyi a dolgod, hogy lemondasz a szabad akaratodról, na meg persze elég bőkezűen adakozol az „egyház” részére.

Az Oscar-díjas rendező Alex Gibney (Taxi to the Dark Side, Előttünk nincsenek titkok: A WikiLeaks története) legújabb dokumentumfilmje, a Szcientológia, avagy a hit börtöne a hatvan éve alapított Szcientológia Egyházról készült hiánypótló alkotás. A film a Pulitzer-díjas Lawrence Wright könyve alapján készült, és nyolc kiugrott tag portréján keresztül mutatja meg a szekta külső szemnek eddig láthatatlan működését.

A kezdetektől indulunk, a kiugrott tagok elmesélik, hogy hogyan kerültek kapcsolatba a szcientológiával, miért is volt jó belépni az egyházba, mit kaptak tőlük és hogy kezdetben valóban jobb lett az életük és igazi spirituális élmény volt a számukra. Aztán megismerhetjük ennek az egész őrületnek a kitalálóját és egyben az egyház megalapítóját L. Ron Hubbardot, aki eredetileg sci-fi író volt, ami elég sok mindent megmagyaráz az általa megalkotott hitvilággal kapcsolatban. Betekintést nyerhetünk a magánéletébe, hogy miközben azt hirdette, hogy ő tudja, hogyan legyenek jobban az emberek, hogyan ne legyenek kétségeik magukban ő maga lelkileg zsarolta a feleségét és még a saját gyermeke életét is veszélybe sodorta. Már az elején nyilvánvalóvá válik, hogy Hubbard szeme előtt végig a pénzszerzés lebegett azért is dolgozott azon, hogy az amerikai adóhatóság elismerje azt, hogy a szcientológia egy vallás, így megúszva az adózást.

Közben a kilépett tagok a sztoriban eljutnak oda, amikor már elkezdték érezni, hogy valami nincs rendben és a sok önfejlesztés és auditálás mögött valami más is meghúzódik. Egyre jobban kibontakozik a történet, és egyre több sötét titokra derül fény. A film a viszonylag hosszú – két órás – játékidő alatt végig fenntartja a figyelmet és a feszültséget. A rendező megfelelő arányban és megfelelő helyeken használta fel az egyház két legismertebb tagját, John Travoltát és Tom Cruise-t. Nem esett abba a hibába, hogy az ő hírnevükre alapozva építse fel a film mondandóját. Mindennek meg van a helye és ideje, szép lassan építkezik fel az archív fotókból és felvételekből, a kilépők vagy épp kitagadottak élményeiből. Ez egész egy olyan egyveleget alkot, mintha nem is egy dokumentumfilmet, hanem valami sokkal durvábbat nézne az ember. A végére maradnak a legkeményebb dolgok: ez a vallásnak nevezett szekta és ennek az egyedüli uralkodója, David Miscavige valójában egy hatalommániás, paranoiás, kapzsi elnyomó ember, aki az egyház és a saját biztonsága érdekében bármire képes legyen szó; zsarolásokról, lelki kínzásról vagy testi fenyítésről.

De nem is mondok többet, érdemes rászánni két órát Alex Gibney jól összerakott és kivitelezett munkájára. Akár vallásos, akár nem, akár szereti a dokumentumfilmeket, akár nem, ezt biztosan izgalmasnak és tanulságosnak fogja tartani mindenki.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/22576/pics/lead_800x600.jpg
dokumentumfilm,Kritika,Moziba be!,Szcientológia, avagy a hit börtöne
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?